Recenze: Dřív než půjdu spát divák možná usne

Recenze: Dřív než půjdu spát divák možná usne
Nicol Kidman.
Knižní bestseller S.J. Watsona Dřív než půjdu spát jsem nečetl. Pro "ničím" nezatížený zážitek ze sledování filmu, který podle knihy vznikl, je to jenom dobře. Člověk se tak dočká všech nepředvídaných ztvratů, k nimž dojde. A může je rozebírat v kombinaci s hereckými výkony, kamerou, hudbou, atmosférou.
Nicole Kidman
Nicol Kidman.
Christine (Nicole Kidman) se do nového dne probouzí s vyprázdněnou hlavou. Její manžel Ben (Colin Firth) jí připomíná, že je jejím mužem, že si prožila ošklivou nehodu, při které si poranila mozek a skoro nic si nepamatuje. Po probuzení do dalšího dnu se vše opakuje. Ben Christine připomíná, co se jí stalo, seznamuje jí s vlastním já a minulostí. Když Ben odjíždí do práce, volá Christine psychiatr, doktor Nash (Mark Strong). Jejich vztah je nejednoznačný, trochu připomíná milenecké spiknutí. Nash Christine připomíná docela jiné situace a souvislosti z jejího života, než její manžel Ben. Někde tady začne divák pochybovat o láskyplném Benovi, který Christine nade všechno miluje.
Colin Firth, Nicole Kidman, Mark Strong
Herci hrají slušně, filmařina je také na poměrně vysoké úrovni. Když pomineme, že se každodenní rituály rozpomínání odehrávají v monotónním rytmu, není moc co kritizovat. Jenže Christine se občas na něco (poměrně důležitého) rozvzpomene, ale něco jiného se jí během noci vykouří z hlavy. Chybí tu klíč, co přesně má žena s mozkem. Takhle to působí jako scenáristická berlička, kdy si tvůrce skládá mozaiku ne podle jakéhosi univerzálně platného vzorce, ale tak, aby mu příběh fungoval. Což může nejednoho diváka přimět k dojmu, že ho až moc okatě tahá za nos a podceňuje.

Trailer k filmu Dřív než půjdu spát:

Recenzovat Dřív než půjdu spát bez uvedení spoilerů je jako vyloučit jednu ze dvou mozkových hemisfér. Prozradím tedy "jen" to, že Ben (Colin Firth) není tím, za koho ho Christine (Nicole Kidman) má. Do polohy paranoidního, zlého muže se Firth během děje promění až překvapivě "dobře". Nicméně scény z hotelového pokoje, kde dojde k fyzickému boji Christine s Benem, nejsou hodny producenta Ridleyho Scotta, který vznik filmu zaštítil. Vlastně jsem se při scéně, kdy Firth Kidman táhne po zemi a ona "náhodou" narazí na žehličku, bodnou zbraň, kterou se neváhá použít, docela nasmál. Mysteriózní thriller bych si ale představoval docela jinak.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE