Recenze: Legie

Recenze: Legie
recenze-legie-1
Existuje několik druhů špatných filmů. Parodie Tohle je Sparta! patří mezi ty bolestné hovadiny, které je obtížné i dokoukat (v tomhle ohledu pozdravuje i Jarmareční bouda). Filmy jako Oko ve zdi pouze fascinují filmařským amatérismem, přičemž ovšem nejde o tak vrcholně blbý film, aby byl zábavný. Je především extrémně nudný. A pak jsou tu perly jako Rituál s Nicolasem Cagem, které se díky svým WTF momentům a neustálému ukazování prostředníčku logice mohou stát kultovní. Legie je někde mezi Okem a Rituálem - v případě správného naladění se budete chvílemi bavit tím, jak zhulený výsledek může někdo s vážnou tváří natočit, na druhou stranu jsou často zdejší přešlapy tak pitomé, až to přestává být legrace.
recenze-legie-2
Ale k příběhu – Bůh má lidí plné zuby a sešle proto své anděly, aby do lidí vstoupili (?) a jejich ovládnutím ničili (??). Proč právě tato metoda, když by andělé s „ocelovými křidly“ mohli sami drtit lidstvo? To se nedovíme. Protože každá zkáza musí mít naději, ta aktuální se má v nejbližších hodinách narodit v jednom motorestu uprostřed pouště. Bůh něco takového samozřejmě nechce a tak pošle všechny ovládnuté lidi k motorestu, aby dívku s dítětem zabili. Nabízí se otázka, proč tak složitě – bůh může seslat obří hejno hmyzu, ale nemůže třeba zařídit tornádo, které by benzinu srovnalo se zemí? Ok, tak nic, bude se dobývat. Napřed zmrzlinovým vozem (zábavné WTF!), poté hordou nemyslícího masa. Když andělé lidi  ovládají jako své loutky, proč se vlastně vždycky nechají zastrašit střelbou a opět od benzínky odstoupí? Nestačilo by se zkrátka hrnout a hrnout? Zřejmě ne. A proč je proboha archanděl Gabriel zrovna „oním“ vyvoleným, který jako jediný neovládá, ale útočí? A odkdy mají andělé ocelová křídla a speciální palcáty s vychytávkami, nad kterými by žasl i James Bond?
recenze-legie-3
Na Legii je vyloženě fascinující, jakým kostrbatým způsobem se děj sune kupředu. Příčina a následek se tu nejeví jako přirozený řád věcí, ale jako něco, co se „musí nějak stát, aby se zkrátka mohlo pak stát něco jiného“. Skoro bych scenáristy podezříval z toho, že napsali základní (již samo o sobě nesmyslnou) synopsi a poté jen vymýšleli absurdní způsoby, jakou vatou to vyplnit, aby se mohly jednotlivé úseky realizovat. Zpočátku se tak kupříkladu skupinka lidí snaží z motorestu utéct a je zastavena rojem hmyzu. Hmyz by poté (logicky) mohl zaútočit i na benzínku, ale to se nestane. Mise splněna, hmyz odchází. Jiný příklad. Andělé bojují tělo na tělo a Gabriel potřebuje vyhrávat. Tak se z obyčejného palcátu stane supermoderní zařízení. Vysvětlení? Žádné. Zřejmě je v nebi nějaký hodně šikovný technik. Pokud tomu tak ovšem je, proč si Michael nějaké vychytávky z nebe nevzal a namísto toho vyraboval sklad se zbraněmi?
Dalo by se donekonečna mluvit o tom, proč je Legie hloupá nejen v základu, ale i v úsecích. Ale to by hrozila šance, že někteří čtenáři zemřou stářím. Takže ve zkratce - střídá se jedna pitomější scéna za druhou, postavy se chovají jako idioti (do chvíle, než idiotsky zemřou) a poté přijde naprosto nesmyslné finále, které mohl napsat akorát zdrogovaný ateista. Nejsem věřící, přesto je mi jasné, že ten film věřící velmi urazí – to by samozřejmě mohlo být ok, kdyby svou blbostí neurážel naprosto všechny.
Legie působila jako nadějný film – ostatně, téma rozzlobeného Boha, který se rozhodne zavřít krám, nepůsobí neatraktivně (a trailery šikovně maskovaly tupou zápletku). Ale to propracování tématu je natolik žalostné a nedomyšlené, že by to mohlo konkurovat i českým perlám typu Klíček a Pamětnice (=zhruba stejná zábava se na to dívat + podobným způsobem "promyšlený" scénář).
Resumé? 10% za stylového Paula Bettanyho (fyzičku i chraplák na akčního hrdinu jednoznačně má), 10% za scénu se spider-babičkou (viz trailer), 10% za zmrzlináře (nejlepší moment filmu) a 5% za občasný slušný vizuál. Zbytek je na solidní nulu. Kdo by to byl býval řekl, že může film s nas*anými anděly dopadnout tak špatně.
Hodnocení: 35%
Více informací naleznete na kartě filmu.