Videorecenze: Bod obnovy zlehka obnovuje víru v českou sci-fi. Šedesát let po Ikarii XB-1

Videorecenze: Bod obnovy zlehka obnovuje víru v českou sci-fi. Šedesát let po Ikarii XB-1
Bod obnovy | Bioscop
Bod obnovy
Bod obnovy
74%
Námět filmu stojí na tom, že je možné „zálohovat si mozek", tedy paměť a osobnost na externí disk jako prevenci, kdyby člověk náhodou zemřel při nehodě nebo vraždě. Hlavní hrdinkou snímku je policistka, jejíhož manžela se kdysi nepodařilo zachránit a která dostala za úkol vyšetřit tzv. absolutní vraždu, kdy oběť nemá dostatečně aktuální zálohu. Navíc se jedná o vědce, který stojí za celou metodikou zálohování. Firma, jež má na tento postup monopol, ani nechce, aby daná informace unikla na veřejnost.
Bod obnovy – videorecenze | Kinobox
Snímek Bod obnovy má na české poměry vysoké „production values“, poměrně působivou atmosféru a nepolevující drajv vyprávění. Jeho potíží však není storytelling, nýbrž world building, budování přesvědčivého komplextního fikčního světa, kde chápeme nejen základní pravidla, ale i společenský kontext, vývoj a motivace lidí používat určitou technologiii.
Pro Roberta Hloze jde o vynikající showreel, jenž může prezentovat dál a zkusit podobný projekt ve větším měřítku. Výrazným objevem je i představitelka hlavní role Andrea Mohylová, u níž film čerpá z jejího výjimečného vzhledu – výšky, sošnosti i rysů, které v sobě nezvykle kombinují ostrost a oblost. Na její tvář se lze na plátně dívat dlouhé minuty a stále váhat nad její androgynností i androidností.