Pravou lásku prý nalezl ve vraždění mladých gayů. Netflix se svou novou minisérií opět šokuje

Pravou lásku prý nalezl ve vraždění mladých gayů. Netflix se svou novou minisérií opět šokuje
Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho (2022) | Netflix
Tato třídílná minisérie pochází z dílny režiséra Joea Berlingera, jenž má na svém kontě již několik netflixovských dokumentů s podobnými náměty. Například předchozí minisérie Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho, Na místě činu: Zabiják z Times Square či Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil.

Trailer: Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho

Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho
Nyní se prostřednictvím rozhovorů, které poskytli vyšetřovatelé, právníci, oběti a jejich příbuzní, získáte detailní pohled na muže, jenž v 70. letech minulého století znásilnil, zavraždil a následně pohřbil bezmála 33 mladých chlapců a mužů. V této minisérii se přenesete do doby, kdy bylo téma LGBTQ+ tabuizované a rodiče své „nenormální“ děti vyhazovali na ulici. Této skutečnosti si byl dobře vědom sebestředný a egoistický John Wayne Gacy, jenž toho dokázal využít a perfektně za sebou zahlazoval stopy. Nechtěné přeci nikdo hledat nebude, a to mu hrálo do karet.
John Wayne Gacy v dokumentu prohlásil, že v chladnokrevných vraždách nalézal lásku. Muž, který byl údajně odmalička nepochopený, nemilovaný, jenž našel fyzické uspokojení ve styku s mužem, nalezl vášeň a city v situacích, kdy rozhodoval o životě a smrti. Některé ze svých obětí totiž poté, co je znásilnil, nechal odejít. O osudech těch zbylých a o tom, kdo to bude, ale rozhodl sám. Podle jeho slov to byly jediné momenty, kdy se v životě cítil doopravdy šťastný. Liboval si ve zlu, které páchal, a procházelo mu to. Navíc se stal na zabíjení závislým.
pravou-lasku-pry-nalezl-ve-vrazdeni-mladych-gayu-na-tuto-kriminalni-miniserii-od-netflixu-jen-tak-nezapomenete-9
Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho (2022) | Netflix
Temnější a děsivější na tom všem navíc je, že se často převlékal za klauna. Začínal jako policista v civilu, na autě mu svítil majáček, na sobě měl černou koženou bundu a oběti mu vstupovaly do auta dobrovolně. Když už ho to ale začalo nudit, rozhodl se pro změnu. Jeho uvažování bylo jednoduché. Podle něj klaunům všechno projde. Jsou symbolem radosti, excentričnosti a určité nevinnosti. Neznámá žena prý může sednout klaunovi na klín a nic se jí nestane. Klaun si může dovolit sáhnout na dítě, které se na něj za to ještě usmívá. Je to ideální možnost schovat svou identitu.
pravou-lasku-pry-nalezl-ve-vrazdeni-mladych-gayu-na-tuto-kriminalni-miniserii-od-netflixu-jen-tak-nezapomenete-4
Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho (2022) | Netflix
První epizoda začíná zmizením patnáctiletého Roberta Piesta, teenegera žijícího ve městě Des Plaines, který z hodiny na hodinu beze stopy zmizel. Vyšetřovatele to ke Gacymu zavede dost rychle. Byl totiž několika lety uvězněný za sodomii nezletilého chlapce v Iowě, a vzhledem k tomu, že Robert zmizel ve čtvrti, v níž bývalý trestanec bydlel, stal se hlavním podezřelým. Policie se chce dozvědět něco o Robovi, nakonec ale během dalších epizod odhalí Gacyho temné a strašlivé tajemství ukrývající se uvnitř jeho domu.
Z téměř šedesáti hodinových nahrávek Gacyho výpovědí dokázali autoři vytipovat nejdůležitější informace a pracovat s nimi gradující a napínavou formou, takže se od série nebudete moci odtrhnout. Vykresluje Gacyho osobnost, jeho motivy, životní přesvědčení. Násilník a vrah se chtěl dostat na vrchol slávy. Chtěl být významným politikem, toužil po tom, aby jej všichni poslouchali, aby byl uctívaný a veřejně uznávaný. Takovým ambicím ale příliš neprospívala jeho sebelítost, egocentrické a povrchní chování a svádění viny za nezdary na ostatní. V té době mu nejvíc ubližovala jeho sexuální orientace. Gacy se považoval za bisexuála. Bizarní je, že se sám tak označil proto, že nenáviděl gaye, hnusili se mu. Být bisexuálem podle jeho slov znamená oddat se sexu bez citů.
pravou-lasku-pry-nalezl-ve-vrazdeni-mladych-gayu-na-tuto-kriminalni-miniserii-od-netflixu-jen-tak-nezapomenete-3
Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho (2022) | Netflix
John Wayne Gacy měl ženu a nevlastní děti, se ženou ale nevedl sexuální život. Raději po nocích objížděl temná zákoutí města a sbíral do auta vesměs dospívající chlapce, které si odvážel do garáže, kde je znásilnil a následně zavraždil. Lákal je jak na drogy, tak i na nabídku práce. A pokud někdo byl v 70. letech mladý gay, který přišel o domov, takovou lákavou příležitost si nemohl dovolit odmítnout.
V minisérii jsou tyto Gacyho vlastnosti odkrývány nejen pohledem právníků a dalších svědků, velkou roli zde hrají policejní nahrávky, kde své emoce perfektně demonstruje. Gacy sám své oběti vinil z nevhodného chování, což ho nutilo je zabít. Nebyla to podle něj tudíž jeho chyba, ale jejich. Oběti proměnil ve viníky. Gacy v nahrávkách prozradil také něco o tom, jak své oběti vraždil. Po znásilnění je uškrtil a pohřbil v útrobách domu. Těla skládal do sklepa, pod podlahu, pod garáž. Vždy vykopal velkou díru, do ní uložil mrtvolu a poté ji zabetonoval.
pravou-lasku-pry-nalezl-ve-vrazdeni-mladych-gayu-na-tuto-kriminalni-miniserii-od-netflixu-jen-tak-nezapomenete-5
Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho (2022) | Netflix
Ve druhé epizodě dojde na příčiny, z nichž mohlo jeho počínání pramenit. „Velice nečekaně“ to začalo již v dětství a mohl za to primárně jeho otec. Celé dětství mu neustále opakoval, jak je neschopný, nemotorný a jak nikdy ničeho nedosáhne. To Gacyho frustrovalo natolik, že se s tím nikdy nedokázal vyrovnat. Ve třetím díle se dozvídáme jména všech známých obětí, jak reagovaly jejich rodiny a také se staneme svědky policejní ignorance. Znásilnění totiž nahlásilo hned několik mužů, vzhledem k tomu, že se jednalo o gaye, tak však policisté neřešili. Muž přeci nemůže znásilnit muže. A jak Gacy dopadl? 13. března 1980 byl za všech 33 vražd odsouzený k trestu smrti.
Tvůrci v dokumentu Rozhovory s vrahem: Výpověď Johna Waynea Gacyho dokázali diváky a divačky nejen šokovat a vyděsit, ale také nevěřícně kroutit hlavou nad homofobním chováním všech státních úředníků a celé americké společnosti. Minisérie obrazově pracuje především s výpověďmi, policejními fotografiemi a videi, nesetkáte se zde se žádnými inscenovanými scénami. Vše je ale odprávěno tak dramaticky, že na příběh Johna Wayna Gacyho ještě dlouho nezapomenete.
hodnocení: 80 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.