Tom Cruise touží po akci

Tom Cruise touží po akci
tom-cruise-touzi-po-akci-1
V roce 2005 si Cruise zajistil práva na drsný detektivní thriller Lee Childa One Shot (u nás vyšlo jako Výstřel), jehož hlavním hrdinou je bývalý vojenský policista Jack Reacher, který se jednoho dne rozhodne opustit službu a vydá se napříč státy. Potkává různé lidi, pravidelně se zaplétá do různých neplánovaných případů a následně pomáhá s jejich řešením. Vzhledem k tomu, že již Reacher není „oficiální“ orgán, ale jistá náhodná pomoc, může si toho dovolit mnohem víc, než běžný policista. Třeba lámat vazy a u toho skvěle hláškovat. Childův Reacher je jakousi kombinaci detektivního Columba a suchopárného Joe Hallenbecka, což z něj dělá neskutečně stylovou a zajímavou postavu. Romány (kterých do dnešního dne vyšlo 15 a získaly nejedno ocenění) jsou navíc vybaveny působivými zápletkami a často i velmi chytrými detaily pro pozorné čtenáře.
Na Reacherovi se dá bez debat vystavit úspěšná filmová série. Má to, v souvislosti s Cruisem, který si dělá zálusk na hlavní roli, jediný háček. V knize je Reacher popisován jako dvoumetrová hora svalů. A při vší úctě, na to Cruise ani s těmi nejpodraženějšími botami na světě nemá. Trochu nešikovné je i to, že One Shot, vyprávějící o vraždícím odstřelovači, je v pořadí až devátá kniha. Ale s tím si snad angažovaný držitel Oscara za Obvyklé podezřelé Christopher McQuarrie při psaní scénáře poradí.
Nicméně, kdo ještě neměl to štěstí a na Childovy thrillery s Reacherem nenarazil, určitě to napravte. Stojí za to a ta látka si o filmové zpracování vyloženě říká. Jen ten Cruise zkrátka není odpovídající volba. Nic ve zlém.
UPDATE: Tak Cruise roli nakonec přeci jen získal. Jako fanoušek předlohy můžu jen tiše zamáčknout slzu a doufat, že jeho fyzičce McQuarrie scénář přizpůsobí. Bylo by dost absurdní, kdyby se filmaři s vážnou tváří pokoušeli Toma prodat jako dvoumetrového vazouna, kterým je Reacher v knize.