Aleš Březina nominován na Evropskou filmovou cenu!

Aleš Březina nominován na Evropskou filmovou cenu!
ales-brezina-nominovan-na-evropskou-filmovou-cenu-1
Březina je teprve čtvrtým Čechem v třiadvacetileté historii Evropských filmových cen, který se prokousal aspoň k nominaci. Poprvé se to povedlo Ondřeji Vetchému s filmem Dům pro dva, pak byl nominován v kategorii nejlepší scénář Saša Gedeon díky Návratu idiota a do třetice všeho dobrého svoji nominaci ve vítězství proměnila režisérka Helena Třeštíková díky dokumentu René.
O nominaci ví už týden
"O nominaci vím už asi týden," odpovídá víc než překvapivě Březina na otázku, kdy a jak se o své nominaci dozvěděl. "Producent filmu Kawasakiho růže dostal oficiální dopis od Evropské filmové akademie, ve kterém nás ale prosili, abychom tuto informaci zatím dál nešířili, dokud ji sami oficiálně nevyhlásí."
ales-brezina-nominovan-na-evropskou-filmovou-cenu-2
"Původně jsem si myslel, že jde jenom o takové ty širší nominace, ale když mi řekli, že jsme jen čtyři, hned mi srdce poskočilo radostí," přiznává Březina. "K lidem, jako jsou Alexandre Desplat nebo Gary Yershon, totiž chovám velký obdiv a úctu," zmiňuje další dva z nominovaných. Kdo z nich si odnese vavříny vítězství, bude jasné 4. prosince 2010, kdy se budou Evropské filmové ceny v estonském hlavním městě Tallinu rozdílet.
Nenápadná a úplně jiná hudba
A jak si Aleš Březina vysvětluje fakt, že na Českého lva nebyl nominován a na Evropskou filmovou cenu ano? "Hudba ke Kawasakiho růži je hodně jiná, sice dramatická, ale také komorní, úzce svázaná s obrazem, asi nejnenápadnější ze všeho, co jsem kdy pro film udělal," vysvětluje a dává k dobru historku s Olgou Sommerovou. "Přiznala se mi, že na poprvé si hudby vůbec nevšimla a že kvůli tomu bude muset do kina ještě jednou. Pak mi volala celá nadšená, jak moc se jí ta muzika líbila. To mi udělalo velkou radost, takhle by to mělo fungovat."
Hraný film o Miladě Horákové
ales-brezina-nominovan-na-evropskou-filmovou-cenu-3
Na právě dokončovaném filmu Jana Hřebejka Nevinnost Březina nepracuje: "Honza se tentokrát rozhodl pro písničkovou muziku a to není nic pro mě, měl bych s ním dělat až na dalším projektu, který chystá." Momentálně tedy Aleš Březina skládá především pro divadlo. Nedávno mělo v Městském divadle v Brně premiéru představení Muchova epopej, 18. listopadu bude mít v Národním divadle premiéru Věc Makropulos. A pak? "Rád bych, kdyby vyšel hraný film o Miladě Horákové, o kterém už rok s jistou zahraniční produkcí jednáme," říká tvůrce, který se tímto tématem dlouhodobě zabývá (Zítra se bude...).
Kompletní seznam nominovaných najdete zde.