Woody Allen vyměnil New York za Paříž

Woody Allen vyměnil New York za Paříž
woody-allen-vymenil-new-york-za-pariz-1
Midnight in Paris se vymyká "Allenovskému příběhovému klišé" stárnoucí muž versus mladá dívka. Tentokrát je kamera zaměřena na rodinu, která se vydává za prací do Paříže. Skupina mířící do hlavního města Francie zahrnuje i mladé snoubence, jejichž sny jsou po příjezdu do Paříže konfrontovány s realitou. Tématem filmu je nespokojenost s vlastním životem vedoucí k upínání svých myšlenek k "jinému životu", který bude zaručeně lepší.
Film se momentálně natáčí v lokacích Paříže. Jak je Woodyho zvykem, láká na samá hvězdná herecká jména. V hlavní roli se představí američan Owen Wilson (Starsky&Hutch, Zoolander). Jeho hereckou kolegyní je Marion Cotillard - francouzka, již pro svět filmu objevil Tim Burton obsazením do své melancholicky laděné komedie Velká ryba. Nejspíš si ji ale budete pamatovat jako Edith Piaf ve stejnojmenném dramatu, tato role ji sedla natolik, že už teď by se bez nadsázky dala označit za její životní. Dále se ve filmu objeví například Adrien Brody, který mimo jiné exceloval v dramatu Pianista.  Premiéra Midnight in Paris je naplánována na léto 2011.
woody-allen-vymenil-new-york-za-pariz-3
Vypadá to, že čtyřiasedmdesátiletý Woody Allen si nehledě na věk užívá, co to jde.  Od roku 1992 dal světové kinematografii každý rok alespoň jeden film. V předchozích letech měl maximálně roční pauzy. Posledním Allenovým filmem odehrávajícím se v romantickém prostředí Paříže byl muzikál Všichni říkají: Miluji tě z roku 1996. V něm si zahrál spisovatele stárnoucího se všemi svými pochybnostmi v Paříži. Od sebevražedných myšlenek plynoucích z neúspěšného pátrání po ideální ženě jej odvedla až kráska Von (Julia Roberts). Oslavu klasických hollywoodských muzikálů korunovalo skvělé herecké obsazení (Edward Norton, Drew Barrymore, Natalie Portman).
Navzdory kritickým hlasům, které tvrdí, že Allenova nejnovější tvorba nedosahuje kvality raných děl, jeho filmy stále provází divácká úspěšnost. V posledních letech režisér našel zálibu v evropských lokacích. Dříve se jeho příběhy odehrávaly především v New Yorku, trendem posledních let jsou filmy zasazené do evropských metropolí. Vicky, Christina, Barcelona se odehrává v Barceloně, letošní film You will meet a tall dark stranger v Londýně, Midnight in Paris v Paříži. Woody Allen filmy natáčí způsobem, kterým jako by každé z lokací vzdával hold. Uvidíme, zda režisér někdy vzdá poctu i našemu hlavnímu městu.