Viggo Mortensen režíruje mrazivý western. Upoutávka láká na drsný výlet na Divoký západ

Viggo Mortensen režíruje mrazivý western. Upoutávka láká na drsný výlet na Divoký západ
The Dead Don't Hurt | Talipot Studio
Mortensenův první režijní počin Ještě máme čas byl z velké části pro herce/režiséra velice osobní, bohužel sílu příběhu o vztahu syna s vážně nemocným otcem se mu na diváka přenést nepodařilo a ohlasy byly velmi vlažné. Na režijní židličce se tedy hvězda Pána prstenů neuvedla nejlépe, jeho druhý pokus by však mohl dopadnout výrazně zajímavěji. The Dead Don't Hurt bude podle první ukázky klasickým temným westernem, v němž není úplně ideální najít si lásku svého života.
The Dead Don't Hurt
The Dead Don't Hurt
69%
Snímek bude pojednávat o vztahu dánského imigranta Holgera a Kanaďanky s francouzskými kořeny Viviene, kteří se do sebe zamilují a chtějí žít v USA spořádaným životem. Jenže kvůli občanské válce Holger narukuje a události, které se poté jemu i Viviene stanou, ovlivní jejich vztah i okolí navždy. Stejně jako v případě debutu, i tentokrát Mortensen snímek nejen zrežíroval a zahrál si hlavní roli, ale napsal také scénář a složil hudbu. Znovu tedy půjde o velmi osobní počin, jenž bude oproti Horizonu od Kevina Costnera nabízet asi o něco komornější příspěvek do westernového žánru, o to by však mohl být po stránce postav a důsledku jejich činů silnější.
První upoutávce totiž rozhodně nechybí poctivá atmosféra Divokého západu, která po romantičtějším úvodu ukáže odvrácenou stranu tehdejší doby a zejména v závěrečné třetině začne jít sympaticky do tuhého. Trailer nadále láká nejen na hercovo charisma a tradičně minimalistický výkon, ale také údajnou dekonstrukci žánru ve stylu Nesmiřitelných či herecký koncert Vicky Krieps, která už si zejména v evropském rybníčku vydobyla solidní renomé a nyní o svých kvalitách naplno přesvědčuje i zámořské kritiky.
The Dead Don't Hurt: trailer | Shout! Studios
Ti dávají filmu prozatím většinou palec nahoru, na webu Rotten Tomatoes se aktuálně nachází 85 % pozitivních recenzí, i když střídmější rating 6.5 vybízí k menší opatrnosti. I přesto by nás ale mělo čekat poctivé drama plné koltů u pasu a drsných mužů, mezi nimiž nebude chybět např. Danny Huston či Garret Dillahunt. Ve Spojených státech se snímek podívá do kin 31. května, u nás se zatím žádný distributor filmu neujal.
Podívejte se také na žebříček nejlepších westernů podle Kinoboxu.
Zdroj: Shout! Studios, Rotten Tomatoes