Nejoblíbenější Catwoman je stále Michelle Pfeiffer. Michael Keaton ji ale odmítal

Nejoblíbenější Catwoman je stále Michelle Pfeiffer. Michael Keaton ji ale odmítal
Batman se vrací | Warner Bros.
Ohromný kasovní úspěch Batmana od Tima Burtona vedl k rychlému odklepnutí pokračování. Burton i herecký představitel netopýřího hrdiny Michael Keaton byli opět na palubě a plán byl podobný jako v případě současných sequelů komiksových franšíz – tedy přivést na stříbrné plátno další postavy známé z tištěných předloh a postupně zahušťovat batmanovský svět spojenci i nepřáteli.
Batman se vrací
Batman se vrací
78%
Figura Seliny Kyle se tudíž nabízela, neboť se nejasně pohybuje na hraně mezi Batmanovou láskou a protivnicí. Studio Warner Bros. si bylo vědomo toho, že pro tuto roli je potřeba najít herečku, jež by se nejen zvládla obléct do superhrdinského kostýmu, ale z níž by sálalo charisma i bez masky, díky čemuž by Kočičí žena představovala důstojný protipól Bruce Wayna a jeho maskovaného alter ega Batmana.
Batman se vrací
Batman se vrací | Warner Bros.
Přestože se o roli ucházely třeba Madonna, Bridget Fonda či Nicole Kidman (jež se následně objevila v dalším díle Batman navždy z roku 1995), z castingového procesu nejlépe vycházela Annette Bening. Ta však nakonec kvůli těhotenství musela z projektu odstoupit. Do čela pelotonu se tak dostala Michelle Pfeiffer, což se ale Keatonovi vůbec nelíbilo a dokonce proti jejímu obsazení aktivně vystupoval.
Keaton a Pfeiffer totiž v minulosti prožili románek a během příprav druhého Batmana se herec pokoušel vzkřísit své manželství s herečkou Caroline McWiliams. Na základě toho vcelku pochopitelně vyhodnotil, že natáčení s bývalou milenkou, během něhož mají jejich postavy řadu intimních scén, by jeho soukromému životu příliš neprospělo.
batman se vraci.jpg
Batman se vrací | Warner Bros.
Měl však smůlu, jelikož Pfeiffer dělala maximum pro to, aby jednu z tehdy nejlákavějších rolí v Hollywoodu získala. Měsíce trénovala kickbox a dokonce se naučila bravurně ovládat bič, takže při natáčení scén s touto zbraní nepotřebovala záskok. Fanoušci filmu se navíc poměrně jednohlasně shodují, že chemie mezi oběma hereckými představiteli napomohla uvěřitelnosti románku mezi Brucem a Selinou i na plátně.
Michelle Pfeiffer proto stále zůstává tou nejpopulárnější filmovou Catwoman. Zhruba za dva a půl roku, kdy by měl mít premiéru druhý Batman od Matta Reevese, se dozvíme, zdali s tímto renomé dokáže Zoë Kravitz jako současná Kočičí žena něco udělat.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších komiksových filmů.
Zdroje: Den of Geek, Collider