Nejděsivější zážitek roku? Americká Občanská válka je podle prvních reakcí zdrcující podívanou

Nejděsivější zážitek roku? Americká Občanská válka je podle prvních reakcí zdrcující podívanou
Občanská válka | A24
Z recenzí můžeme konečně vyčíst nástřel zápletky přesahující existenci občanské války. Valerie Complex z Deadline snímek nazývá „road movie s temným nádechem“. Sledujeme ambiciózní válečnou novinářku Lee (Kirsten Dunst), jak proti všemu zdravému rozumu vyjíždí s dvěma svými kolegy (Wagner Moura a Stephen McKinley Henderson) na cestu do Washingtonu DC, kde právě probíhají nejtěžší boje. Cestou se střetávají s absolutní lidskou zlobou nenávistí v jejich nejsurovější podobě.
Občanská válka
Občanská válka
76%
První skóre na metakritickém serveru Rotten Tomatoes hlásí krásný 88% poměr kladných textů. Recenzenti a recenzentky se shodují, že Občanská válka nabízí především senzorický zážitek. Jak se dalo očekávat, film se nepokouší příliš doslovně reagovat na aktuální politickou situaci a jeho výchozí situace je čistě modelová. „Je to film o otevřené otázce, kolik lidskosti v našem živočišném druhu ještě zůstalo. Jde o provokativní, napínavé filmové monstrum, které se vám zažere do očních bulv,“ píše Matthew Jackson z AV Club.
Občanská válka: 2. trailer | A24
Ona provokativnost nevyplývá z politického komentáře, ale samotného zobrazení nezměrné destrukce a fyzického násilí, jež jsou Američané zvyklí vidět jen v dokumentárních záběrech z druhých konců světa. Když se destrukce dočkává ve filmech Amerika, většinou se tak děje formou fantaskních likvidací v důsledku pádu komety či útoku mimozemšťanů. Z díla mizí lidské měřítko. Američané si (ne bezdůvodně) neumí představit válku ve svém sousedství. Garland jim pak právě takovou situaci ukazuje.
Oppenheimer je už druhý film, kde Murphy odpaluje atomovku. Připomeňte si kultovní Sunshine
Filmy11. 3. 2024
Oppenheimer je už druhý film, kde Murphy odpaluje atomovku. Připomeňte si kultovní Sunshine
„Neustávající nápor nekonečného napětí a strhující dokumentární styl zachycující syrový horor nabízejí dechberoucí a potentní kus filmařiny," chválí Meagan Navarro z internetového magazínu o hororech Bloody Disgusting. „Znepokojivý smyslový prožitek doprovázený hřmícími kakofoniemi a paralyzujícími výjevy hrůz války tak rozsáhlých, intenzivních a zdrcujících, že můžete prakticky cítit střelný prach ve vzduchu,“ lapá po dechu Siddhant Adlakha z Inverse. „Garland nám právě dost možná dal jeden z nejzlomyslnějších a neúprosných zážitků roku, o kterém budu ještě dlouho diskutovat a rozmotávat  jak ve své hlavě, tak s ostatními,“ popisuje svůj zážitek Matt Donato z Collideru.
Přeci jen tu máme ale 12 % negativních recenzí, co je jejich problém? Podle dosavadní jednostranné chvály vůči samotným výjevům násilí možná tušíte, co by některým mohlo chybět. A sice silnější motivace pro filmové obrazy. „Jak tomu bylo v Mužích, Garlandův pohled působí povrchně, jako by patřil někomu zvenčí, kdo se jen dívá dovnitř,“ Kristy Puchko z Mashable. „Podoba filmu, zapleveleného mělkou charakterizací, nedomrlým příběhem a přílišnou inklinací k spektáklu nad substancí, ve mně nevyvolala zájem," píše již zmíněná Valerie Complex z Deadline.
Občanská válka
Občanská válka | A24
Častou recenzentskou kratochvíli je hodnotit, jak moc se Garlandovi podařilo vyvarovat svým předchozím Mužům, kteří v publiku vskutku nezanechali dobrý dojem. Zpravidla čím pozitivnější kritika, tím víc zdůrazňuje, že Občanská válka je oproti režisérově předchozímu počinu krok správným směrem. Přesto si nejde nevšimnout, že hned potom začínají chválit šokující obrazy a intenzivní filmový styl bez ohledu na to, že tyto prvky nejsou vždy jasně motivovány – právě to lidem na Mužích tolik vadilo. Spíš tedy, než že by Garland změnil své postupy, se zdá, že pro ně našel lepší uplatnění. Skoro devět pozitivních recenzí na jednu negativní je skvělý výsledek, jímž Garland dokazuje, že by režiséra Ex Machiny a scenáristu Sunshine bylo brzy odepsat.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Deadline, AV Club, Bloody Disgusting, Collider