Dartha Vadera mohl hrát DiCaprio. Za zisk nejžádanější role Hayden Christensen tvrdě zaplatil

Dartha Vadera mohl hrát DiCaprio. Za zisk nejžádanější role Hayden Christensen tvrdě zaplatil
Star Wars: Epizoda II – Klony útočí | Lucasfilm Ltd.
„Bylo mi 18 let a můj agent mi volal, že obsazují roli Anakina Skywalkera do Hvězdných válek. Pomyslel jsem si, jak je to úžasné, ale zdálo se to přece jen trochu moc,“ vzpomínal Christensen v nedávném rozhovoru pro časopis Empire. Na casting se totiž mimo jiné přihlásili i Paul Walker, Charlie Hunnam, Ryan Phillippe, Colin Hanks či Leonardo DiCaprio.
Hayden Christensen
Hayden Christensen

Herec

„Slyšel jsem, že se sešli s Leonardem a spoustou dalších herců. To mě jen utvrdilo v tom, že tu roli dostane někdo jiný. Během celého konkurzu jsem byl přesvědčený, že se mi to nepovede. Prostě to nebylo možné. A myslím, že mi to nakonec hodně pomohlo, jelikož jsem se v mnoha ohledech cítil svobodněji. O to víc mě ale překvapilo, když jsem tu roli skutečně dostal,“ řekl Christensen. Lucasovi se na něm prý líbila hlavně nespecifikovatelná vnitřní temnota, kterou pro roli Anakina hledal.
Po premiéře druhé epizody však musel Christensen čelit množství kritiky. Z dnešního pohledu (a zřejmě i kvůli ještě problematičtější sequelové trilogii) nejsou prequelové snímky žádnou pohromou, ale svého času to Lucas i herečtí představitelé schytávali ze všech stran. Christensen pro Empire přiznal, že ho to mrzelo, ale zároveň už na to byl po reakcích na první epizodu připraven.
Star Wars: Pomsta Sithů
Star Wars: Pomsta Sithů | Lucasfilm Ltd.
„Takové množství kritiky podle mě vychází z toho, že tito diváci nedokázali potlačit svou nedůvěru,“ narážel Christensen na filmovědný koncept, podle něhož musíme při sledování filmů překonat vědomí, že se jedná pouze o fikční dílo s určitými zákonitostmi, které se mohou od naší reality lišit. „Pokud si sednete do kina a úvodní titulky začnou větou ‚Kdysi dávno a v předaleké galaxii,‘ dává se tím najevo, že stát se může cokoli. A jestli se přesto nedokážete povznést nad něco, na co jste ze současné doby zvyklí, tak se připravujete o zážitek,“ přemítal.
Navzdory dřívější kritice se Christensen v roli Anakina (resp. Dartha Vadera) objevil i v nedávných Star Wars seriálech Obi-Wan Kenobi a Ahsoka. Ty můžete stejně jako všechny filmové epizody Hvězdných válek vidět na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších filmů, které na této streamovací službě najdete.
Zdroje: Empire, Variety, JoBlo