Klub rváčů měl nepříjemnou premiéru v Benátkách. Brad Pitt si ji užil jen díky drogám

Klub rváčů měl nepříjemnou premiéru v Benátkách. Brad Pitt si ji užil jen díky drogám
Klub rváčů | 20th Century Fox
Dnes už samozřejmě chápeme, že vyprávění kritizuje kapitalismus i toxickou maskulinitu způsobem, který nebere rukojmí a svou agresivitou provokuje publikum. Jde o způsob uměleckého vyjádření, jež divákům a divačkám nic neulehčuje a na první zhlédnutí je nechává tápat v nejistotě, na co se to vlastně dívají. A právě v tomto duchu probíhala i benátská premiéra.
Klub rváčů
Klub rváčů
88%
V rozhovoru pro časopis People v roce 2020 vzpomínal Brad Pitt, kterak se svým hereckým kolegou Edwardem Nortonem bojovali s nervozitou ohledně přijetí jejich snímku. „Z nějakého důvodu nám přišlo jako dobrý nápad vykouřit jointa před projekcí,“ řekl Pitt a připomněl, že premiéra probíhala v rámci půlnočních promítání.
„Film začal, přišel první vtip a slyšeli byste spadnout špendlík; tak mrtvolné ticho tam bylo. Další vtip a další ticho. Na publikum to prostě vůbec nefungovalo,“ vysvětloval Pitt, který se však k tomu dokázal postavit po svém. „Čím více se to dělo, tím vtipnější to mně a Edwardovi přišlo. A tak jsme se prostě začali smát. Byli jsme ti blbci vzadu, kteří se smějí vlastním vtipům. A byli jsme taky jediní, kdo se smál.“
Klub rváčů
Klub rváčů | 20th Century Fox
V podobném duchu na promítání vzpomínal i Norton před pár lety v The Late Late Show s Jamesem Cordenem. Během projekce se prý z obecenstva ozývalo i hlasité bučení, sebejistotou hlavních hvězd to však neotřáslo. „Jak se objevily závěrečné titulky, Brad se na mě podíval a řekl: ‚Tohle je ten nejlepší film, ve kterém kdy budu hrát.‘ A já mu odpověděl, že já taky. Ty reakce nám nevadily, protože jsme měli pocit, že kdyby nikdo nebučel, tak by to znamenalo, že jsme nezašli dostatečně daleko,“ popisoval Norton.
A z toho tvůrce zlomového thrilleru jistě podezírat nelze. David Fincher Klubem rváčů posunul hranice toho, co je v mainstreamovém filmu běžné, a to natolik dráždivým způsobem, že si myšlenky filmu vzala za své i různá hnutí incelů, kteří tak zcela zjevně nepochopili jeho podstatu. Nelze tedy vyčítat benátskému publiku, že na něco takového nebylo připraveno – ale přesto je potěšující, že si Brad Pitt a Edward Norton dokázali svou chvíli slávy užít i tak.
Klub rváčů
Klub rváčů | 20th Century Fox
Na vlastní oči se o kvalitách snímku můžete přesvědčit (či si je připomenout) na platformách Netflix, Prima+ a Canal+. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších kultovních filmů, kde se Klub rváčů nachází hned v první desítce.
Zdroje: People, The Late Late Show, Far Out