Z legendárního režiséra hercem. Scorsese doplňuje hvězdné obsazení očekávaného filmu

Z legendárního režiséra hercem. Scorsese doplňuje hvězdné obsazení očekávaného filmu
Martin Scorsese | Getty Images
Newyorský filmař Julian Schnabel (Skafandr a motýl) totiž pracuje na zfilmování knihy Nicka Toschese s názvem In the Hand of Dante (tedy V Danteho rukou), jež částečně pojednává o vzniku Danteho Božské komedie, zásadní epické básně středověké literatury. Scorsese, který projekt také zastřešuje producentsky, by se měl objevit v menší roli starého mudrce, který Danteho Alighieriho během psané Božské komedie zásadně ovlivní.
Martin Scorsese
Martin Scorsese

Režisér, Scenárista

„Je ve filmu naprosto úžasný, hraje skvělou a důležitou roli. Nebudete od něj moci odtrhnout oči,“ rozplýval se pro web Variety Schnabel, který natočený materiál momentálně stříhá. „Tahle postava Danteho velmi ovlivnila a pravděpodobně šlo o jediného člověka, na jehož názoru Dantemu záleželo. A to i když se v období zhruba dvaceti let viděli pouze několikrát,“ pokračoval Schnabel o Scorseseho tajemné roli.
Celkově jde o velmi zajímavý projekt. Práva na zfilmování Toschesovy knihy totiž už před více než patnácti lety pořídil Johnny Depp, jenž měl ztvárnit i hlavní dvojroli Danteho a Toschese. V příběhu se totiž prolínají dvě časové roviny. V jedné, odehrávající se ve 14. století, píše Dante své vrcholné dílo a získává inspiraci prostřednictvím duchovní cesty po Sicílii. A ve druhé sledujeme fikční verzi spisovatele Toschese, kterak se jako odborník na Danteho tvorbu pokouší určit autenticitu nalezeného rukopisu, jenž měl psát právě sám Dante.
Skafandr a motýl
Skafandr a motýl | Pathé Renn Productions
Specifická, metafikční kniha Deppa zjevně velmi zaujala, kvůli mnohaletým průtahům jej však loni na podzim v hlavní roli vystřídal Oscar Isaac. Toho v nabitém castingu doplňují ještě Jason Momoa, Gerard Butler, Gal Gadot a v menších rolích třeba Franco Nero, Al Pacino či John Malkovich. Do této vybrané společnosti se tedy nyní zařadil i Scorsese. Natáčení probíhalo koncem roku v několika italských městech, web Variety proto spekuluje, že by Schnabel mohl plánovat premiéru na benátském festivalu.
Než se o projektu dozvíme více, můžete se podívat aspoň na náš žebříček nejlepších mysteriózních filmů.
Zdroje: Variety, Wikipedia