Smutný příběh dětského herce, který skončil na ulici a bral heroin. Nakonec ho zachránil internet

Smutný příběh dětského herce, který skončil na ulici a bral heroin. Nakonec ho zachránil internet
Šampióni 3 | Buena Vista International
Weiss se proslavil účinkováním v seriálu Pee-wee's Playhouse z roku 1986, kde hrál Elvise. V následujících letech dostal nabídky na role v seriálech Empty Nest, Cosby Show a Here and Now. Dnes je nejznámější díky filmové sérii Šampióni, kde hrál Grega Goldberga, nemotorného brankáře, který nakonec překoná svůj strach a stane se důležitým členem hokejového týmu.
Všechno začalo, když bylo Weisseovi pět a vyrůstal v New Jersey. Jeho matka Rajpattie ho vzala na casting na Manhattan. Brzy měl talentového agenta, sérii reklam na želé a pak jedno vystoupení za druhým, což vyvrcholilo v roce 1992 zmíněnými Šampióny. To byl skutečný strop jeho kariéry. Matka ho do ní tlačila, dokonce mu neomezovala stravovací návyky, nad čímž se sám později podivoval: „Možná myslela, že s nadváhou dostanu víc rolí?“ Obecně ji, stejně jako svého otce, vždy popisoval vlídně s tím, že se nikdy necítil být nešťastný a že miloval showbyznys.
Šampióni 3
Šampióni 3 | Buena Vista International
Weissova nevlastní sestra Loretta to však vidí jinak. Dle jejích slov byl malý Shaun milý kluk, který chtěl, aby se ostatní cítili dobře. Za jeho problémy pak viní matku. Když se Weissova kariéra rozjela, Rajpattie převzala funkci jeho obchodní manažerky a pravidelně mizela s jeho penězi do Las Vegas. Když bylo Shaunovi třináct, šel koupit květiny pro přítelkyni a jeho kreditní karta byla zamítnutá, věci se tak zhoršily. Sám Weiss přiznal, že neví, kolik peněz vydělal na svých prvních hereckých zakázkách, ale tyto příjmy považoval za matčiny stejně jako za své, protože mu je pomohla vydělat.

Smrt jako začátek konce

Když Rajpattie v roce 2008 zemřela na infarkt, bylo Weissovi 29 let a peníze z jeho slavného období se dávno rozkutálely. Bývalá dětská hvězda tak začala nadměrně pít. Po většinu následujícího desetiletí se Weiss staral o svého otce s cukrovkou víceméně sám a zároveň se snažil zvládnout život stárnoucí dětské hvězdy. Sháněl hostující televizní role, asistoval při psaní scénářů a produkci a příležitostně vykonával další práce v oboru. Staří herečtí přátelé si našli cestu k novým, vyzrálejším rolím, zatímco Weiss nenacházel pevnou půdu pod nohama ani potřebné velké příležitosti a postupně stále víc propadal alkoholu. V té době prý také začal rekreačně užívat různé léky proti bolesti.
Šampióni
Šampióni
65%
Dle Weisse jeho osobní úpadek do absolutní propasti dobře ilustruje rozpad přátelství s Juddem Apatowem. Ten mu pomohl zapsat se do léčebny a zaplatit za ni, dával mu různé práce, ať už na svých filmech, nebo co se kde namanulo, a v jednu chvíli mu dokonce věnoval notebook, který režisér použil při psaní kultovní komedie 40 let panic. „Vážil jsem si ho. Bylo to, jako kdyby vám váš oblíbený hráč baseballu dal svou rukavici,“ řekl Weiss.
Shaun Weiss, vlevo policejní fotografie, vpravo záběr z filmu Šampióni
Shaun Weiss, vlevo policejní fotografie, vpravo záběr z filmu Šampióni | Oroville Public Safety Dept / Buena Vista Pictures
Drogová závislost však stojí peníze a žádná finanční pomoc, když máte drahý nezdravý koníček, není dost velká. Weiss cítil, že díky Appatowovi nevydělává dost, hrozilo mu vystěhování z bytu a otce musel umístit do domova důchodců. Kolem Vánoc 2012 zavolal Appatowovi a začal křičet: „Sledoval jsem, jak se všem kolem mě daří, a v podstatě jsem lidem nosil kafe. Když se podíváš na obsazení filmu Machři a šprti (kde měl Weiss jen malou roli, pozn. redakce), jsem jediný, kdo není milionářem.“ Chrlil různé nadávky a Appatow mu řekl, že jestli na něj nepřestane ječet, s jejich přátelstvím je konec. Weiss nepřestal, čímž ztratil poslední oporu, kterou měl. Od té doby spolu nepromluvili.

Poslední kapka

Poté Weiss zkusil vytvořit několik vlastních projektů, ale na všem jen tratil. Jeho otec zemřel v roce 2016 na vrozenou srdeční vadu a Weiss se snažil zaplatit pohřeb. Začal prodávat upomínkové předměty, včetně starého Goldbergova dresu ze Šampiónů. Přijal práci v telemarketingu. Znovu neuspěl s dalším televizním projektem a poté svou katastrofální finanční situaci svaloval na konec dlouholetého vztahu. „Přišel jsem o rozum. Úplně jsem se zbláznil,“ hodnotí dnes tehdejší situaci.
Jedním z neúspěšných projektů byl webový seriál Why Not Weiss
Jedním z neúspěšných projektů byl webový seriál Why Not Weiss | Shaun Weiss
Když Weissovi vypršela nájemní smlouva, přespával u kamaráda... A pak se s ním pohádal. Odešel jen s batohem na zádech a zamířil do parku, kde prý narazil na nějaké chlápky, kteří vypadali, že by mohli být dealeři. Říká, že měl pár skleniček a chtěl něco silnějšího než prášky proti bolesti. Kokain vyzkoušel jen párkrát v životě, ale v tu chvíli ho to zaujalo. Žádný neměli, ale nabídli mu pervitin. Následující léta se nesla v duchu závislosti na drogách, přičemž Weiss propadl hlavně heroinu.
Další životní etapu má v drogové mlze, něco málo si však vybavuje. Například to, že dal do bazaru Apatowův notebook za 60 dolarů. „Toho lituji. Někdo má tuhle věc a ani kurva netuší, o co jde,“ uvedl později. Po několika měsících začala dodávka, v níž bydlel, hořet, a tak se přestěhoval na ulici. „Našel jsem si novou skupinu a s ní se potloukal. A pak se něco semlelo a já musel odejít do jiné čtvrti,“ vzpomínal.
Přespával, kde se dalo, když měl možnost, vkradl se do tělocvičny, aby se osprchoval. Zfetovaný pervitinem a heroinem kradl vrtačky, džíny či baterie a prodával je. Pak peníze proměnil v další metamfetamin a heroin. Několikrát skončil v okresní věznici v Los Angeles – jednou na tři měsíce. Ve vězení se stal součástí gangu a po propuštění si jeden našel i mimo zdi věznice. A následovaly další a další roky v drogovém opojení a střety se zákonem. Z kdysi zakulaceného mladíka se stal vlastní stín, děsivě vyhlížející vzpomínka na úspěch s propadlými tvářemi.
V roce 2019 Loretta svého bratra vypátrala a vymyslela plán: Shaun se přestěhuje do jejího domu poblíž Sacramenta, kde podstoupí odvykací kúru, a pak si s její pomocí dá život dohromady. V nemocnici sehnala léky a ubytovala Shauna na dobu, která podle jejích vzpomínek trvala šest týdnů. Dávala mu jídlo a uklízela, když po sobě zanechával výkaly po celém jejím domě, ale nakonec ji to zlomilo. Řekla, že Shauna vysadila v centru Armády spásy a celou cestu domů proplakala. „Jsem silná žena, zvládla jsem už hodně věcí. Ale na tohle jsem nebyla připravená,“ řekla.
Shaun Weiss v roce 2022
Shaun Weiss v roce 2022 | Getty Images
Weiss nakonec našel spásu na nejméně pravděpodobném místě – na sociálních sítích. V roce 2020 se příspěvek na TMZ o jeho stavu stal virálním a Weissova dávná kamarádka Natanya Ross ho přesvědčila, aby se podíval na reakce. Weiss se toho bál. „Přečtu si třicet komentářů a pak bude jeden špatný a já se kvůli němu vyděsím,“ řekl tehdy. Ale nakonec se podíval. A poté, co strávil větší část předchozího desetiletí ničením své bývalé slávy, až měl dle svých slov pocit, že na něm nikomu nezáleží, teď najednou viděl „celonárodní bombardování láskou“.
To ho konečně správně namotivovalo. Byl fanouškům vděčný za podporu, zpytoval svědomí, jak mohl být tak sobecký ke svým blízkým, a začal si život dávat do pořádku. Letos je to třetí rok od jeho posledního užívání návykových látek a znovu se začíná věnovat herectví. Snad mu vůle vydrží.
zdroj: TMZ