James Cameron chtěl natočit Jurský park ve stylu druhých Vetřelců

James Cameron chtěl natočit Jurský park ve stylu druhých Vetřelců
Jurský park | Universal Pictures
Cameron v roce 2012 pro Huffington Post uvedl, že se v devadesátých letech pokoušel získat práva na natočení tohoto filmu, ale Spielberg ho předběhl. Nijak mu to však nevadilo: „Když jsem ten film viděl, uvědomil jsem si, že jsem nebyl ten správný člověk, který by ho měl natočit. Tím byl Spielberg. Protože on vytvořil snímek o dinosaurech pro děti, ten můj by byl Vetřelec s dinosaury, což by nebylo fér.“
Jurský park
Jurský park
87%
Nemá smysl polemizovat o tom, zda mohl filmový Jurský park dopadnout lépe. Jednička je klasika, v níž Spielberg našel dokonalý balanc a do níž vnesl nejen řadu nezapomenutelných momentů, ale i potřebný wow efekt, který dokonce i dnes, v době pokročilých efektů, stále funguje. Cameron je samozřejmě také mistrem ve svém oboru, ale má přeci jen odlišný vypravěčský styl.
Jurský park
Jurský park | Universal Pictures
To by se na jeho verzi podepsalo, neboť chtěl snímek udělat drsnější, násilnější, zkrátka pro dospělé publikum. Což paradoxně víc odpovídá románu Michaela Crichtona, v němž je například John Hammond absolutním padouchem, který se dočká hrůzného konce. A Ian Malcolm také zemře.
Strhující trailer na nové pokračování Jurského parku, které se odehrává den po prvním filmu
Filmy16. 12. 2023
Strhující trailer na nové pokračování Jurského parku, které se odehrává den po prvním filmu
Cameron se Spielbergem nebyli jediní, kdo si na Jurský park brousili své režisérské zuby. Práva na zfilmování románu zkoušeli získat i Tim Burton (Střihoruký Edward), Richard Donner (Smrtonosná zbraň) a Joe Dante (Gremlins). Přestože je lákavá představa, jak by jejich verze vypadaly, netřeba litovat Spielbergova vítězství. Jeho snímek je právoplatným kultem, který si z kin si odnesl miliardu dolarů.
Všechny díly série Jurský park najdete s českými titulky i s dabingem v nabídce streamovací služby SkyShowtime. A zde je pro další inspiraci Kinobox žebříček nejlepších filmů na SkyShowtime.
zdroj: Huffington Post, Box Office Mojo, Joblo