Přeživší horského neštěstí neměli slov. Trhák Netflixu Sněžné bratrstvo je odrovnal

Přeživší horského neštěstí neměli slov. Trhák Netflixu Sněžné bratrstvo je odrovnal
Sněžné bratrstvo | Netflix
Sněžné bratrstvo vyšlo na Netflixu 4. ledna, jednatřicet let poté, co tuhý boj o přežití zfilmoval Frank Marshall v pozitivně přijatém hollywoodském snímku Přežít (Alive, 1993). Už před premiérou se mluvilo o silném zážitku, který kritici a kritičky z podzimního benátského festivalu nadšeně doporučovali a španělská komise ho zařadila jako oscarového kandidáta v mezinárodní sekci. V této kategorii film bojoval i 7. ledna na Zlatých glóbech, kde se musel sklonit před francouzskou Anatomií pádu.
Sněžné bratrstvo
Sněžné bratrstvo
78%
Bayona, jenž má hollywoodské zkušenosti z Jurského světa 2 a katastrofického dramatu Nic nás nerozdělí, podle většinových reakcí natočil skvělý a silný snímek ukazující nezlomnost lidského ducha v hrozivé a zdánlivě bezvýchodné situaci. Skutečný příběh třicítky horských trosečníků zahrnuje také kanibalismus na zesnulých druzích, což doprovází hutná morální i emoční dilemata.
I s tím vědomím Bayona odjel za pamětníky do Uruguaye a napjatě jim a jejich rodinám filmově přikrášlený záznam jejich nejtěžších dnů pouštěl. „Pět dní před premiérou v Benátkách jsem snímek prezentoval všem přeživším, jejich rodinám i rodinám zesnulých lidí,“ podělil se režisér v rozhovoru pro GamesRadar. „Byli jsme dost vystrašení. Nejen já, ale také oni. Ze scénáře neviděli ani čárku, neměli tušení, co mohou očekávat. Reakce však byla velmi pozitivní,“ pochlubil se Bayona, jehož dojalo vidět pohromadě tolik pamětníků, kteří se prý objímali a plakali. „Ulevilo se mi a myslím, že i jim. Řekl bych, že s filmem byli velice spokojení,“ uzavřel.
Sněžné bratrstvo
Sněžné bratrstvo | Netflix
Tvůrci filmů zachycujících podobně intenzivní biografické prvky se přirozeně obávají reakcí skutečných osob, jejichž utrpení nechtějí zlehčovat, překrucovat či znovuprobouzet. Bayona některé účastníky dokonce přizval, aby ve filmu ztvárnili malé roličky, tudíž měl jejich podporu od samého začátku. Díky jejich svědectvím štáb věděl dost o tehdejších událostech a příběh filmu, ač nutně upravený a zdramatizovaný, je věrný realitě.
Přestože značnou zodpovědnost nesou na svých bedrech herci, jejichž postavám v nepředstavitelně těžké situaci se příběh primárně a po rychlém prologu věnuje, Bayona i podle reakcí pamětníků dokázal natočit další hodnotný survival snímek. Podobně uspěl také před dvanácti lety se zmíněným Nic nás nerozdělí, v němž znázornil následky tsunami, která se přehnala přes jihovýchodní Asii roku 2004.
zdroje: GamesRadar, Screen Rant