Po Hře na oliheň ožije další dystopie. Chystá se metaverse podle Ready Player One

Po Hře na oliheň ožije další dystopie. Chystá se metaverse podle Ready Player One
Ready Player One | Straight From a Movie
Spisovatel Ernest Cline měl v roce 2018 velké štěstí, že se o adaptaci jeho ne úplně mistrovské knížky postaral Steven Spielberg. Tím se zásadně zvýšila šance, že jeho práce utkvěje v popkulturním povědomí, než by zvládla v papírové podobě. A přestože v Česku nejde zrovna o dílo, na něž bychom bez ustání vzpomínali, v domácích Spojených státech se mu podařilo uzmout kus notoričnosti a věhlasu.
Ready Player One: Hra začíná
Ready Player One: Hra začíná
  • Google Play
  • O2 TV
  • Rakuten
  • +1
82%
Především zaujal samotný námět, jemuž se povedlo trefit do právě začínající éry metaversů a virtuální reality. Ne že by Cline cokoli z toho vymyslel, ale realita začala tuto dlouho existující fantazii dohánět právě v součinnosti s jeho knížkou, čímž z ní učinila jakéhosi maskota. Bez ohledu na to, že vyznění příběhu je spíš varovné a zobrazuje pobyt v digitálních světech jako něco, před čím bychom se měli mít na pozoru.
Ready Player One: Hra začíná | Warner Bros.
Variety přesto informuje o tom, že firma Futureverse zabývající se AI a metaversní technologií zlanařila producenta filmu Dana Faraha a spisovatele Ernesta Clinea a společně vytvořili společnost Readyverse Studios, jejímž cílem je na motivy knihy a příběhu vytvořit „něco“ v digitálním světě.
Výsledek bychom měli vidět už tento rok, což je, upřímně řečeno, podezřele brzy na projekt, který musí řešit mnoho technických obtíží, jež si s velikášskými sny virtuální reality spojujeme. „Readyverse Studio položí základy k oživení metaversu zobrazeného v Clineově románu Ready Player One a jeho blockbusterové adaptaci,“ tvrdí prohlášení Readyverse Studios. Jestli to s sebou nese i celosvětovou válku a život většiny lidí pod hranicí chudoby, se nikde nepíše.
Společnost slibuje otevřený digitální multiverse pracující v rámci mnoha platforem, což zní skutečně grandiózně. Nutno však zdůraznit, že v minulosti všechny podobné plány selhaly. A stále se nezdá, že by na rozjetí takového plánu v plné parádě existoval trh, zeptejte se Marka Zuckerberga. Spoluúčast velkých jmen přináší určitou naději, že nejde jen o bludy několika nestřídmých ájťáků, ale raději bychom neměli očekávat, že se výsledek dostane o mnoho dál.
Bezpečnější je podívat se na seznam nejočekávanějších titulů tohoto roku podle databáze Kinoboxu.