Předpovídá Obama třetí světovou válku? Režisér apokalyptického trháku Netflixu to vyvrací

Předpovídá Obama třetí světovou válku? Režisér apokalyptického trháku Netflixu to vyvrací
Nech svět světem | Vanity Fair / Netflix
Nech svět světem sleduje dvě cizí rodiny, jejichž osudy se protnou za mysteriózních a potenciálně apokalyptických okolností. Manželé Sandfordovi (Julia Roberts a Ethan Hawke) se dvěma pubertálními dětmi odjíždí na víkend do pronajaté vily mimo dosah civilizace. Jenže na honosné místo se špičkovou výbavou náhle nedosáhne ani signál, tanker nekontrolovatelně najede na zalidněnou pláž a zdá se, že nad civilizací přebírají kontrolu hackeři. Do domu se přijíždí ukrýt také právoplatní majitelé, otec G. H. (Mahershala Ali) s dcerou Ruth (Mayha'la Herrold). Nedůvěřivé osazenstvo bez spojení s vnějším světem musí zjistit, jestli se společnost definitivně hroutí a jak se mohou bránit.
Nech svět světem
Nech svět světem
68%
Atraktivní námět s oscarovými herci na publikum apeluje zneklidňující excesivní formou a také hloubavým přemýšlením o tom, jak lidé nedrží při sobě a jakou roli mohou v osudových chvílích sehrát mocenská privilegia. G. H. ostatně v jednu chvíli mluví o svém vysoce postaveném klientovi, jenž nevysvětlitelné události pravděpodobně předpověděl, respektive o nich věděl dřív než většinová populace.
Tyto motivy řada diváků a divaček obrací proti Obamovi, jenž si podle všeho nesmírně oblíbil knižní předlohu a snímek produkoval se svou společností Higher Ground Productions. Tu založil spolu s manželkou Michelle roku 2018 a rázem dosáhl smlouvy s Netflixem, pro který vytváří dokumentární i filmový obsah. Trumpův předchůdce v prezidentském úřadu je ostatně známým cinefilem, jenž každoročně sdílí svůj seznam nejoblíbenějších filmů roku.
Nech svět světem
Nech svět světem | Netflix
Vzhledem k tajuplné a technologicky motivované hrozbě, před níž se protagonisté snímku nemohou racionálně bránit, se lidé začali pozastavovat nad tím, jestli Obama do projektu neprotlačil své osobní vize tvarované letitými zkušenostmi z vrcholové politiky. Mnoho aspektů nepředvídatelného příběhu sice vyznívá fantazijně a spekulativně, avšak zobrazení kolapsu naší společnosti závislé na technologiích a internetové síti má realistickou naléhavost. A kdo jiný než bývalý nejmocnější muž světa by měl vědět, jaké hrozby pro národní bezpečnost jsou aktuálně nejožehavější a teoreticky nejúčinnější?
Množící se konspirace ovšem režisér Sam Esmail v rozhovoru pro Collider vyvrátil. Zdůraznil, že Obama sice poskytl vlastní poznatky, ale jeho aktivní zapojení přišlo až v době, kdy už scénář dávno měl konkrétní strukturu. „Prezident Obama dorazil několik měsíců před začátkem natáčení, takže scénář už byl prakticky hotový. Poskytl k němu nějaké podněty, ale dějová kostra a jednotlivé sekvence jsme už měli napsané,“ ubezpečil Esmail, podle něhož Obamu motivovala hlavně jeho láska ke kinematografii.
Barack Obama
Barack Obama | The New Yorker
„Obama je milovník filmu. Soustředil se na to, aby snímek zajímavě pokryl obsah knihy z filmařského hlediska. Patří k jeho nejoblíbenějším a on si chtěl pohlídat, že budeme následovat zachycené téma o nedůvěře a o tom, co se může stát, pokud ztratíme komunitu a mezilidská pouta. Odevzdal nám poznatky týkající se postav, empatie a také katastrofických prvků,“ vysvětlil režisér s tím, že mocný producent zkrátka chtěl přispět k výrobě kvalitního filmu.
Nech svět světem tudíž můžeme nahlížet jako varování před zahlcením stále více autonomními technologiemi, přičemž tvůrci včetně Obamy vyzdvihovali především formální a žánrové strategie. Bývalá hlava USA přitom danou látku považuje za hodnotnou a rovněž angažování špičkových herců či nejednoznačné interpretace sklouzávající ke konspiracím naznačují, že Netflix výjimečně uvedl naléhavý počin, jemuž lidé chtějí naslouchat.
zdroj: Screen Rant