Největší filmový špión Jason Bourne se má vrátit. Volba režiséra budí rozpaky

Největší filmový špión Jason Bourne se má vrátit. Volba režiséra budí rozpaky
Jason Bourne | Universal Pictures
Agentem bez minulosti v režii Douga Limana roku 2002 zahájila svou existenci možná nejlepší akční série století, jejíž důraz na rytmizované zpřítomnělé dění dovedl k dokonalosti hlavně režisér Paul Greengraas (Let číslo 93). Ten se chopil zbylých pokračování s Damonem a nabídl vzrušující špionážní hru kočky s myší, kde si věčně unikající Bourne skládal dohromady rozházené střípky vlastní minulosti. Bourneův odkaz pod vedením Tonyho Gilroye se dočkal chladnějšího přijetí, ale série i tak představuje žánrový vrchol. Celkem vydělala přes 1,6 miliardy dolarů.
Bourneův odkaz
Bourneův odkaz | Universal Pictures
Ač projekt zatím nemá scenáristu a neví se, zda upřednostní přímé pokračování před dalším rebootem s novými herci, už našel svého režiséra. Jednání probíhají s Edwardem Bergerem, jehož adaptace Remarqueova prvoválečného románu získala čtyři Oscary. Berger se podílel také na seriálech Teror nebo Patrick Melrose, většinou tedy oživuje dobové projekty a dbá zejména na budování atmosféry. Tím se odlišuje od Greengraase, jehož frenetický styl se stal pro Bournea charakteristickým. Série má vyčerpávající fyzickou akci postavenou na střihu, což Na západní frontě klid a jiná Bergerova díla nepřipomínají.
Švýcarský filmař naposledy pracoval na thrilleru Conclave s Ralphem Fiennesem a Johnem Lithgowem, který vypráví o fiktivním pokusu zmanipulovat volbu nového papeže. Třiapadesátiletý Matt Damon letos ztvárnil výraznou vedlejší úlohu v životopisném Oppenheimerovi, která mu může vynést čtvrtou nominaci na hereckého Oscara. Bourneovský vesmír, který vychází z knih Roberta Ludluma, naposledy rozšířil roku 2019 seriál USA Network s názvem Treadstone.
zdroje: Deadline, Variety