Hopkinsův hrdina, který zachránil československé židovské děti, v prvním traileru

Hopkinsův hrdina, který zachránil československé židovské děti, v prvním traileru
One Life | Warner Bros.
Snímek režiséra Jamese Hawese sleduje příběh „britského Schindlera“ Nicholase Wintona, jenž na sklonku třicátých let zorganizoval evakuaci židovských dětí z hlavního nádraží v Praze. Zde se již s chmurnou jistotou očekávala brzká německá invaze a mladý britský dovolenkář byl jediný s dostatkem odvahy něco podniknout. Vzhledem k jeho mírné, nechlubivé povaze se pak na jeho hrdinský skutek, díky němuž přežilo pět stovek mužů a žen, na dlouhou dobu zapomnělo. Až do konce osmdesátých let.
Jeden život
Jeden život
82%
První upoutávka je vystavěná okolo památného televizního vystoupení z roku 1988 v britském pořadu That's Life!, během nějž nicnetušícího Wintona usadili do početného publika, o kterém nakonec zjistil, že je složené výhradně z nyní již dospělých dětí, jež zachránil, a jejich potomků.
Trailer představuje Hopkinse coby staršího Wintona a také Johnnyho Flynna ve stejné roli během třicátých let. V této dějové lince bude sekundovat i Helena Bonham Carter coby Nicholasova matka Babette, zatímco v modernější dějové linii se setkáme s Jonathanem Prycem v roli hrdinova přítele.
Jeden život: trailer | Warner Bros.
Z dosavadních záběrů se zdá, že dějové linie v třicátých a osmdesátých letech zaberou v příběhu zhruba stejný prostor. To se však střihači a marketéři můžou snažit zdůraznit účast Anthonyho Hopkinse. Stále není snadné odhadnout, o čem by film mohl být v rovině osobního konfliktu. Ano, Winton zorganizuje evakuaci stovek dětí a po desítkách let se dočká vděku, to samo o sobě však stěží utáhne hodinu a padesát minut. Film potřebuje osobní, emocionální rovinu, témata a gradaci – sledovaná událost se v tomto ohledu zdá celkem přímočará.
Upoutávka zatím evokuje velmi zaměnitelné historické drama, kde dokonalý hrdina bezelstně zachraňuje bezbranné a jeho jediný problém je, že jich nemůže odvézt víc. První ohlasy můžeme očekávat 23. září z torontského festivalu, potom začátkem roku po britské premiéře. Mezi těmito dvěma daty se také nejspíš dozvíme, zda se snímku dočká i české publikum.
Podívejte se na žebříček nejlepších dramatických filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.