Elliot Page stále miluje Juno. Nic jiného z oscarové minulosti ale už sledovat nedokáže

Elliot Page stále miluje Juno. Nic jiného z oscarové minulosti ale už sledovat nedokáže
Juno | Fox Searchlight Pictures US
Juno z roku 2007 je dnes brána jako produkt své doby, v dobrém i zlém. Snímek o nezletilé těhotné dívce byl svého času považován za velmi progresivní a odvážný, časem se mnohým stihl zprotivit. Jako další průkopnické filmy začal v porovnání se svými následovníky působit maličko povrchně a otřepaně. Přesto zůstává v srdcích mnoha diváků a divaček filmem definujícím jejich mládí a dokonce si získává i nové zastánce.
Elliot Page
Elliot Page

Herec, Účinkující

Jakým zážitkem ale byla Juno pro představitele hlavní role, tehdy známého jako Ellen Page? Herec se tehdy potýkal s vlastní sexuální orientací a genderovou identitou a navenek stále vystupoval jako heterosexuální cis žena. Reprezentovat správným a zodpovědným způsobem problémy těhotných dívek bylo pro Page důležité, film měl v tomto ohledu dodat mladým ženám odvahu v těžké životní chvíli. Činit tak ale z pozice člověka, který nakonec skončil jako muž, vedlo k nejistotě ohledně sebe sama.
Elliot Page
Elliot Page | Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images
O složitém vztahu s jeho nejslavnější rolí reportuje server CinemaBlend, jenž zprostředkovává Pageova slova: „Nemyslím, že bych dnes měl jakýkoliv problém sledovat Juno. Miloval jsem ji, tahle dívka působila svěžím a novým dojmem. Byl to jeden z nejlepších filmařských zážitků, jaké jsem měl. Jenže co se dělo potom...“
Juno
Juno
74%
Page si tedy za samotným filmem stojí. Psychickou zátěží pro něj byla následná press tour a oscarové lobbování, kdy se od něj čekalo, že bude performovat ženství při styku s médii a dalšími osobami z filmového průmyslu. Pro herce a herečky je mediální kolečko související s premiérou často náročné, tím spíš, když je spojeno s oscarovým lobby. Očekává se příjemné, sympatické a charismatické vystupování dlouhé měsíce v kuse. V mnoha ohledech jde o prodloužení hereckého výkonu, který sebere víc času a energie než samotné natáčení.
Toto vystupování je často součástí pracovní smlouvy, nejde se z něj tedy jen tak vymluvit. A ve chvíli, kdy musel Page zůstat tak dlouho mimo své pravé já, se dostával do velmi těžkých depresí. „I když se tedy bez problémů na Juno podívám, nechci vidět nic jiného z té doby. Nesnesu pohled na nic z propagace a všeho, co vedlo k Oscarům. Celá ta sezóna je něčím, s čím už nechci přijít do styku.“
herecka-hvezda-z-filmu-pocatek-zmenila-pohlavi-jak-se-jmenuje-nyni
Elliot Page | variety.com
Už dřív Page promluvil o tom, jak silný nátlak na něj studio vyvíjelo, aby si na premiéru filmu oblékl slavnostní róbu. Je totiž něco jiného obléct si kostým kvůli roli a něco jiného prezentovat falešným způsobem sebe sama. Page se sice tehdy ještě veřejně ani soukromě nedefinoval jako trans, už tehdy mu ale silná identifikace s ženstvím nebyla příjemná.
„Musel jsem skrývat, kým jsem. Nosil jsem převlek. A coby lesba jsem byl silně v utajení. I když jsem byl zamilovaný až po uši, moje přítelkyně se mnou nemohla jít na žádnou akci, takže pro mě veřejné vystupování nebylo tím, čím je pro cis hetero lidi,“ vysvětlil Page.
Elliot Page se po letech útoků a urážek vrátí na plátna, nyní již v mužské roli
Filmy13. 6. 2023
Elliot Page se po letech útoků a urážek vrátí na plátna, nyní již v mužské roli
Od premiéry Juno uplynulo jen něco málo přes patnáct let, je tedy skoro zvláštní poslouchat, o kolik se ve Spojených státech posunula hranice veřejně přípustného. Dnes je Page veřejně trans, stejně jako jeho postava v Umbrella Academy. A stejně jako v době Juna pomáhal mladým těhotným dívkám cítit se víc v bezpečí, nyní dělá totéž pro trans osoby.