Chewbacca v Hvězdných válkách málem nosil kraťasy. Studiu vadilo, že chodí dole bez

Chewbacca v Hvězdných válkách málem nosil kraťasy. Studiu vadilo, že chodí dole bez
Chewbacca | Lucasfilm Ltd.
„Mě by zajímalo, jestli pan Nohavica nosí trenýrky, nebo slipy?“ ptal se filmový kritik Jan Foll členů skupiny Čechomor ve snímku Rok ďábla (2002). Zní to skoro neuvěřitelně, ale podobnou otázku si kladli i hlavouni studia 20th Century Fox v úvodu natáčení prvních Hvězdných válek z roku 1977. Nešlo však o Jaromíra Nohavicu, nýbrž o milovaného Chewbaccu, jenž nakonec nenosil nohavice vůbec žádné.
„Na začátku natáčení šéfové studia vyjádřili hluboké znepokojení nad tím, že Chewie nemá žádné kalhoty. Navrhli, aby si oblékl lederhosen, tradiční bavorské kraťasy. Rozesmálo nás a trochu i rozhodilo, že namísto všech groteskních prvků ve scénáři se soustředili právě na tohle,“ vzpomínal Mark Hamill, představitel Luka Skywalkera, na vpravdě bizarní moment.
Jak ukazují rané artworky, které na Twitteru prezentoval herec Joseph Gordon-Levitt, oblečený Chewbacca vypadá opravdu podivně. Snad i proto, že jsme si na jeho neustálou nahotu, narušenou pouze pásem nábojů přes hruď, v průběhu dekád zvykli. Ostatně, psi přece oblečení nenosí a postavu Chewbaccy vymyslel George Lucas právě podle svého psa, aljašského malamuta jménem Indiana. A ano, tentýž mazlíček propůjčil své jméno i další věhlasné postavě, u jejíhož vzniku Lucas stál, totiž archeologovi Indianu Jonesovi.
Je každopádně velké štěstí, že si Lucas a jeho tým dokázali u studiových pohlavárů vydupat absenci kalhot, kraťasů, šortek či jakéhokoli jiného kusu oděvu, jenž by příslušníkovi rasy wookiee pouze snižoval důstojnost. Majestátní vzhled, který mu propůjčil 221 centimetrů vysoký herec Peter Mayhew, by tak utrpěl vážné trhliny.