„Divný“ řecký režisér Lanthimos nás vede do fantaskního světa ve filmu Poor Things

„Divný“ řecký režisér Lanthimos nás vede do fantaskního světa ve filmu Poor Things
Chudáčci | Searchlight Pictures
Lanthimosova raná tvorba se řadí do proudu „řecké divné vlny“, z jejíž estetiky čerpá i v zahraničních produkcích. Režisérův rukopis nese znaky silné herecké stylizace, absurdna, výstřednosti, osobitého černého humoru, širokoúhlých záběrů i prostorové strohosti a předkládá existenciální otázky.
Chudáčci
Chudáčci
  • Disney+
  • Rakuten
  • Google Play
  • +1
82%
Po analýze toxického milostného trojúhelníku Favoritky z období romantismu se opět drží tematiky partnerských vztahů, která se táhne napříč jeho filmografií; dění však situuje do diametrálně odlišného prostředí. Fantaskní příběh s nádechem sci-fi nabídne osudy Belly Baxter, která je experimentem neortodoxního vědce přivedená k životu. Pod jeho přehnanou ochranou lační po vědomostech a poznání. Ze stísněného domova uteče objevovat svět, společně s morálně pokřiveným právníkem. Během prožívaných dobrodružství poznává lidské hodnoty a bojuje za svobodu i rovnoprávnost, osvobozená od předchozích předsudků.
Chudáčci: trailer | Searchlight Pictures
Trailer láká vytříbenou stylistikou. Poměr stran 5:3, typicky evokující nostalgii, střídá černobílý a barevný obraz, odlišující domácí prostředí a otevřený svět. Těšit se můžeme na všechny trademarky tvůrce, zahrnující vytříbené středové kompozice, širokoúhlá skla, kamerové zoomy, opojné velké celky rozsáhlé krajiny, tentokrát obohacené o vizuální efekty, a především všudypřítomnou okouzlující divnost.
Titulní roli oživlé Belly ztvárnila Emma Stone, která pod Lanthimosem hrála manipulativní služku ve Favoritce. Jejího stvořitele se ujmul démonický chameleon Willem Dafoe, právníka pak Mark Ruffalo, jenž se po superhrdinských projektech vrací k nezávislému filmu. Trojici doplní vycházející hvězda Margaret Qualley, jež nesporný talent prokázala v sociálně dramatickém seriálu Služka.
Americko-britsko-irsko koprodukční snímek do zahraničních kin uvede 8. září společnost Searchlight Pictures. U nás distributora zatím nemá. Není to však jediný projekt, který letos Lanthimos připravuje. V postprodukci se nachází titul s prozatímním názvem AND, jenž by měl být koncipovaný jako povídková koláž.