Milion chvilek ve filmu. Unikátní projekt seznamuje s organizací bojující za demokracii

Milion chvilek ve filmu. Unikátní projekt seznamuje s organizací bojující za demokracii
Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii | Archiv České televize
Demonstrace na Letenské pláni proti Babišově vládě, jíž se nakonec zúčastnilo 250 tisíc lidí, proběhla 23. června 2019. Amálie Kovářová, která se k organizaci připojila v lednu 2018 a navázala blízké vztahy se zakladatelem a tehdejším předsedou spolku Mikulášem Minářem, začala už na jaře natáčet přípravu rozsáhlé demonstrace. Vystudovala režii na písecké FAMO, později točila dokumenty či reportáže pro Akademii věd ČR a k politice ji přivedla spolupráce na debatním projektu Názorování.
Milion chvilek se před jejíma očima rozrůstal do bezprecedentního občanského hnutí hlásajícího demokratické zásady během demonstrací i pandemie. Na kameru zaznamenala 300 hodin materiálu, který mimo jiné sleduje přátelství mezi Minářem a spoluzakladatelem organizace Benjaminem Rollem. Z její práce může vzejít unikátní portrét slábnoucích demokratických hodnot za Babišovy vlády i celonárodních snah o jejich udržení, přičemž příběh dvou odhodlaných přátel by měl obstarat nosný emoční základ. „Uvnitř týmu začala panovat únava. Přišla pandemie. Protestní akce již nebyly možné, a tak se nabízela otázka: ‚Co bude dál…?‘“ popisovala Kovářová zachycené události pro Forum 24.
Kovářová nyní musí množství materiálu zpracovat a sestříhat, tvůrci vyhlásili veřejnou sbírku prostřednictvím internetového portálu Hithit. Režisérka vysvětlila, že chce projekt dokončit v odpovídající kvalitě. „Finance tedy potřebujeme na obrazovou a zvukovou postprodukci, střih, hudbu, grafiku, propagaci a distribuci po celé ČR,“ nechala se slyšet Kovářová, jež by snímek ráda prezentovala také v zahraničí, kde demokracie čelí tvrdým výzvám. Například v Polsku, na Ukrajině nebo na Tchaj-wanu. Vybrané peníze by zužitkovala také na pořádání slavnostních předpremiér a besed s tvůrci.
Milion chvilek
V závěrečné fázi natáčení, které se završilo po nedávných prezidentských volbách, si chtěla zachovat objektivní odstup, proto ze spolku na podzim 2022 vystoupila. Milion chvilek, který s Kovářovou výrobu konzultoval a obstarával archivní záznamy z různých akcí, pokračuje ve své činnosti i nadále. Loni pořádal sérii demonstrací Stojíme za Ukrajinou v reakci na vojenskou agresi Ruska směrem k Ukrajině, té největší se 27. února 2022 zúčastnilo 80 tisíc lidí a vystoupil na ní třeba premiér Petr Fiala.
Na filmu Milion chvilek se podílí producenti Pavla Klimešová, Jiří Konečný a Jan Syruček. Dále střihač David Votava, dramaturgové Ondřej Moravec a Ivo Bystřičan a hudební skladatel Martin Kyšperský. Pomocnou ruku podají vedle online přispěvatelů také střihači ze zahraničí, neboť snímek vybrali na prestižní workshop DOK.inkubator, podporující celovečerní dokumentární filmy ve fázi hrubého sestřihu.

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu