Zemřela herečka Květa Fialová, bylo jí 88 let.

Zemřela herečka Květa Fialová, bylo jí 88 let.
Oblíbená herečka se narodila 1. září 1929 ve slovenské obci Velké Dravce. Ještě před studiem na JAMU hrála od 16 let v Českém Těšíně. Ve filmu se prosadila jako představitelka krásných a nebezpečných žen, které hrála ve zcela vážné poloze (Jarní vody) i v komediích a parodiích (Limonádový Joe). Postupem let se přehrála do rolí šarmantních starších dam a babiček.
Herecké počátky Květy Fialové se nesly na divadelních prknech. V 50. letech postupně prošla divadelními angažmá v Opavě, Českých Budějovicích, Kolíně a jednu sezónu odehrála i v Martině na Slovensku. V roce 1958 pozval mladou herečku do Prahy Jan Werich - šlo o zlomový moment její kariéry. Nejenže byla Fialová součástí pražské divadelní scény až do roku 2014, ale současně se jí začaly hrnout nabídky na zajímavé filmové role.
Květa Fialová, Jaroslav Marvan
Fialová prošla dvěma manželstvími. To první, které absolvovala již v 21 letech, trvalo jen velmi krátce a šlo pro herečku o natolik nepříjemný zážitek, že od manžela utekla a nějaký čas dokonce přespávala v opuštěné márnici kolínského hřbitova. Se svým druhým mužem, režisérem Pavlem Hášou, již měla harmonické manželství, z něhož v roce 1962 vzešla dcera Zuzana.
Herečka se vždy zajímala o východní nauky, zejména budhismus, o okultismus a čarodějnictví. Byla také známá svým nezdolným optimismem a to navzdory tomu, že měla za sebou řadu traumatických zážitků.