Helena Třeštíková dokončila celovečerní dokument Strnadovi, příběh páru z Manželských etud

Helena Třeštíková dokončila celovečerní dokument Strnadovi, příběh páru z Manželských etud
Strnadovi | Aerofilms
Strnadovi
Strnadovi | Aerofilms
Tématem tehdejšího projektu mělo být zkoumání příčin časté rozvodovosti mladých párů. Protagonisté nového celovečerního snímku Strnadovi (2017), rodiče pěti dětí a majitelé obchodu s nábytkem, spolu však vydrželi nejen do předchozího pokračovaní Manželské etudy po 20 letech (2005), ale i dalších deset let, které z větší části Třeštíková opět zaznamenala na kameru. Autorka paralelně natáčí i další manželské páry, takže diváci mohou očekávat třetí pokračování šestidílného cyklu Manželských etud (natáčejí se mezi roky 2009-2017 a uvede je Česká televize).
Proč se Strnadovi dostanou do kin?
Zdálo se nám, že v příběhu této rodiny se zrcadlí několik důležitých témat. Kromě manželských vztahů jsou to vztahy s dětmi, víra ve vlastní schopnosti a odhodlání vzít život do vlastních rukou a podnikat,“ říká režisérka Třeštíková.„A také nás zaujala jejich jedinečná schopnost to vše otevřeně a upřímně reflektovat.“
Strnadovi
Možná jste šli kolem. Nábytek Strnad najdete na pražských Vinohradech. | Aerofilms
Strnadovy si hodně diváků pamatuje už z televizních filmů, možná i proto, že v Čechách není obvyklé mít pět dětí. A také díky tomu, že se hned po změně režimu v roce 1989 vrhli do podnikání a v centru Prahy si otevřeli prodejnu s nábytkem. Ne všechny děti manželů Strnadových však byly ochotné s filmaři spolupracovat, a dokonce i samotní protagonisté se v průběhu natáčení rozhodli spolupráci ukončit.
„U Strnadů byla velká krize po zrušené svatbě dcery a dramatickém konfliktu rodičů. Ivana mi tehdy zavolala, že s natáčením končí. Václav naopak pokračovat chtěl. Asi půldruhého roku jsme se neviděli, emoce se uklidnily, zavolala jsem jim a s dalším natáčením souhlasili. Bylo to krásné opětovné setkání a měla jsem velkou radost, že k sobě zase našli cestu. A že ji našli i k nám,“ dodává Třeštíková.

Trailer - Strnadovi:

Strnadovi
Nový celovečerní dokument Strnadovi vznikl v koprodukci společnosti Negativ a České televize, do kin jej uvede distribuční společnost Aerofilms. „Úroveň současných váhání a vztahových nejistot je při srovnání s protagonisty filmu a jejich ráznými řezy životem místy šokující. Proto je tento film mimořádnou inspirací pro všechny, kteří by chtěli milovat, ale bojí se zranění,“ říká Jiří Šebesta z Aerofilms. „Film Strnadovi je manuálem, jak neprováhat život a žít ho naplno, i když to někdy nepasuje. Za mě dokument roku.“