Zemřel Peter Shaffer, britský dramatik a oscarový scenárista Amadea

Zemřel Peter Shaffer, britský dramatik a oscarový scenárista Amadea
Amadeus
Při přebírání Oscara za Amadea (1984) pěl Peter Shaffer ódy na režiséra snímku Miloše Formana. "Jeho přínos mé divadelní hře byl obrovský. Oba jsme se shodli na tom, že hudba bude středobodem filmu. Je mi potěšením, že jsme díky tomu mohli Mozarta představit miliónům lidí, kteří ho nikdy předtím neslyšeli." Slavní tvůrci filmového Mozarta postupně odcházejí - po kameramanu Ondříčkovi, architektu Černém se letošního uvedení za doprovodu živého orchestru nedočká ani Peter Shaffer.
Neméně proslulá nicméně byla už Shafferova divadelní hra o vztahu Antonia Salieriho a Wolfganga Amadea Mozarta. Představení zaujalo v roce 1979 Londýn a na Broadwayi bylo uvedeno přes 1.200 repríz této hry.
Kromě nejslavnějšího Amadea, za něhož Shaffer obdržel Oscara a Zlatý Globus, zaujal filmový svět příběhem Equus (1977). V mysteriózním dramatu Sidney Lumeta vyšetřuje psychiatr záhadný případ dospívajícího mladíka, který je zodpovědný za brutální zohavení několika zvířat. Čím hlouběji proniká do chlapcovy duše, tím víc je otřesen ze zjištění, že chlapec byl po dlouhá léta skrytě týrán…
Divadelní hru Equus napsal Shaffer v roce 1973. Roku 2007 se v nové verzi představení objevil populární filmový čaroděj Daniel Radcliffe.