Inženýr Schmitke si veze cenu z Cottbusu

Inženýr Schmitke si veze cenu z Cottbusu
Festival v Cottbusu nabízí reprezentativní přehled aktuální filmové tvorby celého středního a východního evropského regionu. Vyvinul se z něj přední festival východoevropského filmu, který je mnohými považován za druhý nejdůležitější v Německu.
„S takto důležitou cenou jsem při takové konkurenci, jaká tento rok v Cottbusu byla, rozhodně nepočítal. Jako tým nadšenců z ní máme neskutečnou radost. Vyzkoušeli jsme trochu něco jiného, co dokáže bavit a zároveň mít mezikulturní přesah. A stejně mě potěšilo, že Schmitke v Cottbusu dokázal, že umí rozesmát a pobavit celý sál. Doufám, že i český divák bude mít možnost to brzy zažít,“ reagoval režisér Štěpán Altrichter.
Štěpán Altrichter
Štěpán Altrichter
Schmitke s lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu, ale jistě vrací. Do hlavní role Štěpán Altrichter, mladý český režisér žijící v Berlíně, obsadil německého divadelního a filmového herce Petera Kurtha. Vydařenou světovou premiéru měl Schmitke v říjnu na MFF v Busanu v Jižní Koreji, kde vzbudil velmi příznivé reakce diváků i kritiky.
Film Schmitke momentálně hledá svého distributora.
Schmitke