Svět v obrazech po šestnácté. Festival Jeden svět od 3. března v Praze.

Svět v obrazech po šestnácté. Festival Jeden svět od 3. března v Praze.
| Jeden svět
Vztah k práci je vyjádřen reklamní kampaní, na jejíchž vizuálech jsou zobrazeni lidé z různých míst světa, z různých sociálních vrstev, s různým životním osudem a různým vztahem k práci – jeden zaměstnání kombinuje, aby uživil sebe a rodinu, druhý práci teprve hledá, třetí zaměstnání vděčí za hodně, čtvrtý doufá, že si ho udrží.
Práce je tématem hlavní programové kategorie Práce dělá člověka – zobrazí ji z globálního hlediska, filmy se tematicky dotknou přepracování, vyhoření, vzniku nových chudých vrstev společnosti , migrace, dětské práce, a podobně. Dalšími kategoriemi jsou Rodiny v ohrožení, Moc médií, Takzvaná civilizace, Cesty ke svobodě, ale i kategorie Panorama, Máte právo vědět a Hlavní soutěž.
Olga Havlová
Vítězný dokument Olga. | Jeden svět
Na Jednom světě budou mít premiéru čtyři české filmy – Pirátské sítě (David Čálek, Jakub Zahradníček), Olga 80 (Miroslav Janek), Počátky (Linda Kallistová Jablonská) a Raduga (slavnost duhy) od Zdeňka N. Bričkovského. V distribuční premiéře se objeví Eugéniové od Pavla Štingla.
svet-v-obrazech-po-sestnacte-festival-jeden-svet-od-3-brezna-v-praze
Z dokumentu o Pussy Riot.
K dalším filmům, které určitě stojí za shlédnutí napříč zmíněnými kategoriemi jsou např. Putinovy hry, Nejdelší polibek, Zvuky mučení. Za všechno hovoří názvy i ostatních filmů – S chutí do toho, Doba slevová, Všechno je možné, Narkokultura, Jízda na hraně, Pussy Riot – punková modlitba.
Jeden svět ale nejsou jen filmy – patří k němu i panelové debaty (o angažovaném umění, výchovných ústavech). Debatovat se bude i o Sýrii, důstojném umírání, alternativním bydlení. K Jednomu světu patří i koncerty (např. kubánští rapeři Los Censurados) a Jeden svět na školách.
Bohdan Bláhovec
Na Jednom světu bude diskutovat i režisér Bohdan Bláhovec, autor podnětného dokumentu Show!
Na festivalu se také objeví řada hostů – z rozsáhlého seznamu tvůrců a porotců stojí za zmínku např. Fréderic Brunnucuell (režisér – Doba slevová), Bohdan Bláhovec (režisér - Show!), Jean Counet (kameraman – Plány s DNA), Ali Ferzat (syrský karikaturista a politický satirik) a desítky dalších. Poroty budou dvě – hlavní a porota Václava Havla.
Festival Jeden svět proběhne v Praze (3. až 12.3. v sedmi pražských kinech), Bruselu (24.3. až 2.4). a 33 místech ČR, bude na něm promítnuto 106 dokumentů v 11 tématických kategoriích, zavede nás do 54 zemí světa. Více informací o festivalu najdete zde.