Total Recall: 5 důvodů, proč by prodloužený sestřih neměl ujít vaší pozornosti

Total Recall: 5 důvodů, proč by prodloužený sestřih neměl ujít vaší pozornosti
Total Recall | če
Kate Beckinsale, Colin Farrell, Jessica Biel
Total Recall
Úvodem jsme si vše doufám dostatečně ujasnili a můžeme pokračovat. Na úvod je třeba se vyjádřit ke kinoverzi, která běžela v televizi. Ve zkratce: Není špatná. Z řemeslného hlediska bych se ji osobně dokonce nebál označit za přímo výbornou, ať už mluvíme o výpravě či akčních scénách. S dějem už je to horší a do jisté míry si za výrazné lapsy mohou tvůrci sami, neboť se vzdali možnosti, že by se vše odehrávalo ve virtuální realitě (a tudíž by šlo akceptovat i sebevětší fyzikální koninu). Že je hlavní hrdina v zásadě nezajímavý a bere se moc vážně, s tím už žádný sestřih nic neudělá (nemluvě o faktu, že je jeho manželka mnohem výživnější). Bohužel i samotná story je poměrně plochá a motivace hrdinů bez hlubších odboček. Bylo tomu ale tak vždy? Nebylo! Extended Cut neboli rozšířená verze názorně ukazuje, nakolik mohl být zážitek v kině lepší a jaká je škoda, že producenti neumožnili snímku promítání v této podobě.
A nyní k tomu, proč byste měli o 15 minut rozšířené edici věnovat pozornost:

1) Ethan Hawke je Collin Farrell!

5-duvodu-proc-je-extended-cut-remaku-total-recall-lepsi-nez-kinoverze
Total Recall | če
Možná jste během natáčení Total Recall zaznamenali, že se v souvislosti s filmem mluvilo o účasti Ethana Hawkea. V kinech herec nakonec nebyl, v titulkové listině ale zůstal. Co se stalo? Inu, původní verze příběhu pracovala s myšlenkou, že byla Hauserovi změněna nejen identita, ale i tvář. No a původního Hausera tu hraje právě Hawke. Upřímně moc nechápu, proč se tvůrci této myšlenky vzdali. Ve filmu by tím nic neutrpělo, naopak by dávalo mnohem větší smysl, jak se dařilo držet Hausera v utajení před povstalci.

2) Jessica Biel je dcera Billa Nighyho

5-duvodu-proc-je-extended-cut-remaku-total-recall-lepsi-nez-kinoverze-1
Total Recall | če
Klasický motiv bojovné ženy, která je dcerou vůdce povstaleckého odboje, může vypadat jako nepotřebné klišé, které si eliminaci právem zasloužilo. Důvod pro vystřižení této zásadní informace je však úplně jiný a to...

3) Hauser je svině!

5-duvodu-proc-je-extended-cut-remaku-total-recall-lepsi-nez-kinoverze-2
Total Recall | če
... nebo to tak aspoň vypadá. Podle kancléře Cohaagena byl právě Hauser oním člověkem, který přišel s nápadem na vymazání paměti. Plán byl následující: Z Hausera udělat obětního beránka, který díky vymazání "vlastního já" bude chtít povstalcům skutečně pomoci. Díky svým mužným kvalitám si snadno získá srdce Biel a ta ho pak dovede ke svému otci. Jde o ohromně zajímavý motiv, neboť vrhá na titulní postavu úplně nové světlo a Hauser tak konečně není jen prázdným hrdinou bez hlubší motivace.

4) Je to Rekall nebo to není Rekall?

5-duvodu-proc-je-extended-cut-remaku-total-recall-lepsi-nez-kinoverze-3
Total Recall | če
To nejzbytečnější, co kinoverze udělala, je absolutní vyhranění se k tomu, zda jde nebo nejde o realitu. V kinoverzi nelze pochybovat o tom, že Quaid aka Hauser je skutečným tajným agentem, který se snaží zachránit svět od zlého kancléře. V rozšířené verzi to tak jednoduché není. Pamatujete na začátek filmu, kdy ještě na křesle dostal Hauser malé razítko? No a na konci rozšířené edice mu pod náplastí chybí. Takže to může i nemusí být realita.

5) Smysluplné nesmysly

5-duvodu-proc-je-extended-cut-remaku-total-recall-lepsi-nez-kinoverze-4
Total Recall | če
No a s předchozím bodem souvisí následující věc - již v původním filmu byla řada scenáristických hovadin, ale protože divák tušil, že není v realitě, neměl problém je akceptovat. Kinoverze remaku si vyhraněním naběhla a jen těžko může nějak rozumně vysvětlit, že lze zvenku šplhat po výtahu, který zvládne za 17 minut profičet z jednoho konce planety na druhý. Pokud jsme ale v Rekallu, lze brát každou (i sebeblbější) adrenalinovku jako součást hry.
A to nemluvím o dalších drobných změnách, které dobrý dojem z výsledku ještě o něco posilňují. Režisérský sestřih nového Total Recallu bohužel potvrzuje to, že kinoverze "na přání producentů" nebývají zdaleka tak povedené. Škodní jsou nejen diváci, ale i ti, kteří na filmu usilovně pracovali.