Evropští piráti v roce 2015 způsobí, že o práci přijde kvůli nelegálnímu kopírování 1,2 miliónu lidí

Evropští piráti v roce 2015 způsobí, že o práci přijde kvůli nelegálnímu kopírování 1,2 miliónu lidí
Mezinárodní obchodní komora (International Chamber of Commerce) publikovala 17. března 2010 studii, v níž uvádí, že digitální pirátské kopírování v Evropské unii způsobilo v roce 2008 tzv. kreativnímu průmyslu (TV, filmový průmysl, hudební průmysl, software), jenž produkuje zhruba 6,9 % HDP, ztrátu asi 10 miliard euro a 185 000 pracovních míst.
Studie předpovídá, že pokud se nezmění legislativa a bude zachován dosavadní trend, vzrostou tyto škody do roku 2015 celkem na 240 miliard euro a ubude 1,2 milionu pracovních míst.
Studie do své metodologie zatím nezahrnula ztráty z pirátského kopírování knih, které jsou doposud ve srovnání s jinými oblastmi, malé. Blíže viz zde a zde. Analytická společnost IDC už v roce 2008 došla k závěru, že snížení míry pirátství o deset procent by pro českou ekonomiku znamenalo během čtyř let vytvoření tisíců nových pracovních míst, vzrůst HDP o 8,9 miliardy korun a zvýšení výnosů z daní o téměř 2 miliardy korun, blíže viz.
Podle studie Business Software Alliance (BSA) za rok 2010 činila míra softwarového pirátství v České republice 36 %, což ji řadí na 12. místo nejnižší míry na světě. Česko je tak blízko průměru Evropské unie.

Jen hodnota zisků ušlých tuzemským výrobcům softwaru dle odhadů činila zhruba 3,7 miliardy Kč. Míra pirátství sice v tuzemských společnostech klesla v roce 2011 přibližně o 3 procenta, ovšem zároveň stoupla o 2-3 procenta míra pirátství v domácnostech.
Ve filmové průmyslu se ale bije na poplach. Chybí peníze z fondu, příjmy z kin klesly na minimum a tržní recese nepřidává na optimismu. Producenti váhají s uváděním svých děl na DVD a BlueRay, neboť okamžité nahrávání na internet nepřináší pokrytí ani výrobních nákladů.