Nad piráty se i v Čechách stahují mračna: Moderátor Nerez byl za nelegální uploady odsouzen

Nad piráty se i v Čechách stahují mračna: Moderátor Nerez byl za nelegální uploady odsouzen
Poškozené odkázal soud s jejich nároky na řízení ve věcech občanskoprávních. Rozsudek je již pravomocný, neboť jak státní zástupce tak obžalovaný se vzdali práva na odvolání. Jedná se o jeden z nejzávažnějších případů porušování práv, které české soudy dosud řešily. Odsouzený moderátor diskusního warezového fóra Warcenter vystupující pod přezdívkou „Nerez“ se trestné činnosti dopouštěl po dobu 4,5 roku a na internet za tu dobu umístil na 14 tisíc nelegálních kopií audiovizuálních děl – filmů a epizod seriálů.

Odkazy na tyto nelegální kopie pak zveřejňoval na warezových fórech, tedy stránkách speciálně určených pro zveřejňování odkazů a informací o nelegálních kopiích filmů, hudby, knih a počítačových programů. „Pachatel dokonce nelegální kopie uploadoval na internet i v okamžiku zahájení domovní prohlídky,“ informovala Markéta Prchalová, ředitelka České protipirátské unie. Jeho „uploady“, tedy soubory, které na internet nahrál, byly přitom warezovou komunitou vysoce ceněny, takže si je stahovalo velké množství uživatelů internetu.
Odsouzenému muži hrozil trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, soud mu však nakonec uložil trest v dolní třetině maximální trestní sazby. Jednalo se o prvně trestaného pachatele, takže uložení podmíněného trestu se dalo přepokládat. České soudy v případech porušování autorských práv ukládají daleko mírnější tresty než za jiné hospodářské trestné činy, a to i v případech, kdy rozsah trestné činnosti a její následky jsou mimořádně velké. Pachatelé sice zpravidla nemají ze svého protiprávního jednání nijak velký zisk, to však nic nemění na výši majetkové újmy, kterou svým jednáním způsobí nejen poškozeným držitelům práv, ale i legitimním distributorům a v podobě úniku daní a odvodů také státu.
nad-piraty-se-stahuji-mracna-moderator-nerez-byl-za-nelegalni-uploady-odsouzen
Ukládání nízkých podmíněných trestů, a to i v případech speciální recidivy, tj. když se pachatel dopustí přes předchozí pravomocné odsouzení stejného trestného činu, není v české soudní praxi výjimkou. „Výše i druh trestů ukládaných za porušování autorských práv rozhodně nepůsobí na společnost preventivně,“ sdělila Prchalová, „takže není divu, že se této trestné činnosti dopouští stále více osob“. Přesto však rozsudek vítá: „Z diskuzí je zřejmé, že warezová veřejnost jako „trest“ uznává jen nepodmíněné odsouzení k odnětí svobody či „pokutu“, tj. peněžitý trest nebo náhradu škody.

Avšak i podmíněný trest může odsouzeného citelně postihnout, zejména pokud se ve zkušební době dopustí jiného trestného činu, na který soudy hledí přísněji, což může být například i způsobení dopravní nehody či neplacení výživného. Zápis v trestním rejstříku mu pak může zkomplikovat hledání zaměstnání či znemožnit získání živnostenského oprávnění
,“ dodává. „A stále je odpovědný za způsobenou majetkovou újmu, které se mohou poškození domáhat občanskoprávní žalobou,“ doplňuje.
Zdroj: ČPU Česká protipirátská unie