Recenze: Odpočítávání (Video)

Recenze: Odpočítávání (Video)
recenze-odpocitavani-video-3
Bývalý jaderný expert Steven Arthur Younger (Michael Sheen) rozmístí ve třech různých městech extrémně nebezpečné výbušniny, které sebou vezmou hodně životů, pokud je protiteroristická jednotka rychle nedeaktivuje. Problém je v tom, že nikdo neví ani to, v jakých městech se nacházejí. Younger je poměrně rychle dopaden a protože není času nazbyt, je k výslechu FBI přizván tajemný “H” (Samuel L. Jackson). Má jediný cíl – zjistit umístění bomb všemi prostředky.
U filmů jako je Odpočítávání nelze nezaujmout stanovisko. Jde o kontroverzní téma, před kterým svět zavírá oči – mučení coby prostředek v boji s terorismem. Odpočítávání nenabízí divákům nic jiného, než hodinu a půl trvající dilema "ano či ne". Po celou dobu jsme totiž svědky toho, jak si H hraje se svou obětí, s nepříjemnou vynalézavostí ji mučí. V zásadě se na tom nikdo nechce podílet, přestože to v danou situaci všichni potřebují, protože „není jiná možnost“. H je zastáncem přístupu „musí se to udělat za každou cenu“, zatímco agentka FBI Helen Brodyová v podání Carrie-Anne Moss věří tomu, že „se lidé domluví“. Něco jako absolutní pravda se v podobné situaci hledá těžko. Každý se dle své vlastní nátury přikloní k jednomu či druhému. Podstatné je to, že samotný film pracuje nejednoznačně. H je sice buldok jdoucí za svým cílem, práce ovšem pro něj není potěšením. Je nutným zlem, které dělá prostě proto, že je ve svém oboru nejlepší. Naproti tomu Helen, která je zastáncem slušného boje, se sama neubrání uznání potřeby podobných praktik.
Je to sympatické rozkročení, ve kterém si postavy i v nelidských situacích udrží tvář. Patová situace, v níž rozjetý vlak musí dojed do cíle za každou cenu. A vděčná látka k horlivým diskuzím. Můžete si být jistý, že v případě kolektivní projekce nebude nouze o vášnivé argumenty.
Odpočítávání je podívaná znepokojující, neboť tvůrci neodvrací oči. Syrovost hraje prim. Funguje to nejen díky Jacksonovu nasazení, kterému nemůže spíše dekorativní Moss konkurovat, ale především pro úctyhodný výkon Michaela Sheena v roli mučeného Youngera. Jeho přesná mimická gesta a proměny hereckých poloh jsou fascinující show, která si s divákem pohrává jako kočka s myší. Po celou dobu není jisté, zdali jeho postava bomby opravdu rozmístila a Sheen onu nejistotu sebejistě udržuje až do konce. V obsazení se najde několik dalších známějších tváří (Gil Bellows – Ally McBealová, Brandon Routh – Superman se vrací), mají ovšem pramalý prostor a jejich účast je tedy spíše symbolická.
Oprostíme-li se od kontroverzní látky, zůstane nám hodina a půl sadistických hrátek, ve které se krom krve nešetří argumenty, napětím a šokujícími momenty. Odpočítávání funguje na malé ploše tak dobře, jak je to jen možné (z podobného soudku je třeba první Saw) a je zcela bez debat, že jde z řemeslného hlediska o dobře vystavěný thriller, který pokládá správné otázky. Pro mnohé diváky však bude forma odpovědí příliš drsná. Na podobný typ podívané je nutné mít žaludek. A připravit se na tu možnost, že o sobě možná zjistíte něco, co se vám nebude líbit. Měl bych na to třeba já osobně? Upřímně, asi ne… ale nejspíš bych ani „H“ nestál v cestě.
Hodnocení: 80%