Čeští lvi si už v Lucerně brousí zuby

Čeští lvi si už v Lucerně brousí zuby
cesti-lvi-si-uz-v-lucerne-brousi-zuby-1
"V kategorii nejlepší kamera jsou na Českého lva nominováni F. A. Brabec a Ján Ďuriš za film Báthory, Karel Fairaisl za snímek Hlídač č. 47 a Vladimír Smutný za válečné drama Tobruk..." Povědomý hlas, povědomá znělka, jen... loňské nominace. Škoda, pomyslím si, mohl jsem být první, kdo se dozví letošní nominované. Na druhou stranu, přísné utajení je na místě, pokud má mít nominační večer tu správnou atmosféru a napětí opravdu pro všechny.
Ačkoliv se program večera piluje velmi detailně a zas a znovu se opakuje všechno, co drhne, i tak zůstává řada point přítomným technikům, kameramanům a asistentům asistentů utajena. Například když si jedna z předávajících, chytrá blodnýna Iva Pazderková, domlouvá s moderátorem Janem Budařem, o čem spolu budou večer debatovat. Oba v tu chvíli sundavají mikrofonové porty, povídají si jen mezi sebou za asistence režiséra Petra Vachlera. Potom je ještě na chvíli přizván scenárista Jan Stehlík, hodně se u toho smějí, pak si konečně zase nasadí mikrofony a celé se to jede znovu... ale zase bez point. Honza Budař se zeptá, Iva Pazderková řekne první větu, potom se omezí na vágní bla-bla-bla a bla a zcela nelogicky skončí jakousi větou o rýži. To jsem zvědav, jak se večer k té rýži dostane, pomyslím si.
cesti-lvi-si-uz-v-lucerne-brousi-zuby-2
Další bod programu je ale ještě napínavější. Dochází na půlení Jana Budaře před očima diváků, kteří tu zatím nejsou, i objektivy kamer, které zatím do světa nic nevysílají. "Má čtyři Lvy, tak by měl být správně rozčtvrcen," podotýkám hlasitě, ale Petra Vachlera, který jinak žádá během zkoušek maximální klid, tím z míry nevyvedu. Gestem jasně naznačí, že to ještě nemusí být všechno. Zuzana Bydžovská, která právě přichází na pódium, aby vyhlásila vítěze další ceny, je z Budařovy proměny a jeho naporcované existence evidentně zmatená. Tradiční polibek na tvář se v takovém stavu málem rovná kaskadérskému výkonu. Podle produkční jde o jeden z nejnáročnějších bodů programu, kdy musí všechno dokonale klapnout.
Jak se všechny technické náležitosti tohoto kousku podaří sladit, uvidíme už dnes večer. Ještě zajímavější ale budou samotné nominace, členové České filmové a televizní akademie tentokrát totiž vybírali z rekordního počtu 34 hraných a 12 dokumentárních filmů. Podle už v pondělí ohlášených nominací v kategoriích nejlepší plakát, cena filmových kritiků a cena filmového portálu kinobox.cz, jejichž vítěze poznáme už dnes, se zdá, že jasnými favority jsou Protektor a 3 sezóny v pekle. Každé nominace ale přinášejí nějaké to překvapení a není pochyb, že tomu tak bude i tentokrát.
Přímý přenos nominačního večera můžete sledovat od 20 hodin na programu ČT2. Bezprostředně po jeho skončení se na našich stránkách objeví nejen výsledky, ale také první komentáře a ohlasy, které budeme průběžně aktualizovat.