Nejen japonští turisté měli o víkendu o zábavu postaráno

Nejen japonští turisté měli o víkendu o zábavu postaráno
2. místo - Belfik_cosplay (Sauron z Pána prstenů) | Ookami ART - graphic & photography
Od čtvrtka do neděle se blízko nákupního střediska Arkády konal festival jménem Advík. Tento "con", jak by ho pojmenovali zahraniční fanoušci, se už od roku 2006 zaměřuje na japonskou kulturu a především na animované seriály známé jako anime. Nadšení fanoušci se sem sjeli nejen z různých koutů naší republiky, byli zde fanoušci třeba i ze Slovenska, nebo také až ze samotného Japonska.
nejen-japonsti-turiste-meli-o-vikendu-o-zabavu-postarano-1
Prostory Advíku | Martina Hešová
Probíhala spousta zábavných soutěží, od karaoke přes Miss Advík až po velkolepou cosplay soutěž, jejíž vítěz již brzy navštíví Londýn, aby v něm zastoupil naši republiku v celoevropské kostýmové soutěži. Letošní porotci vybrali pro reprezentaci kostým typu "armor" (brnění). Dle mého zaručeně skvělá volba, i když podle slov porotců to bylo těžké rozhodování. Každý kostým měl něco do sebe, ať už ten šitý nebo takzvaně vycraftěný.
nejen-japonsti-turiste-meli-o-vikendu-o-zabavu-postarano-10
Vítězný cosplay - JustJay (Dragonslayer Ornstein z DARK SOULS 1, 3) | Ookami ART - graphic & photography
Ti, kteří nepřišli, aby porovnali své schopnostmi s ostatními, si zajisté užili promítání anime, přednášky, zajímavé workshopy, ukázky bojových umění, tradičních a moderních tanců apod. I vášniví hráči si přišli na své, po celou dobu trvání festivalu byly volně k dispozici herní konzole se zajímavými hrami různých žánrů, takže si zajisté našel každý svého favorita. K mání byla také virtuální realita, která všem napomohla k odpoutání se od uspěchaného běžného života. Pokud ale hráče nezaujaly konzole ani VR, nechyběly i různé deskové hry, ať už logické či oddechové. Veškeré však měly svůj původ ve vzdálené Asii, takže hráče čekal menší únik od českých standardů.
nejen-japonsti-turiste-meli-o-vikendu-o-zabavu-postarano-15
| Advík
Spousta fanoušků přišla na Advík ve vlastnoručně vyrobených nebo koupených kostýmech, kterými zpříjemňovali den nejen sobě, ale také ostatním fanouškům, kteří se se svými oblíbenými hrdiny rádi vyfotili či jim dokonce kostýmy pochválili.
nejen-japonsti-turiste-meli-o-vikendu-o-zabavu-postarano-9
Reportérka v kostýmu a cosplayerky postav z anime jménem Sailor Moon | Martina Hešová
V sobotu proběhl slavnostní galavečer, kde byla spousta hudby, tance a hlavně nevšední zábavy. Na Advíku se nuda nestihla ani vplížit a už byl konec celého festivalu. Ačkoliv předchozí ročníky měly své mouchy, tento už se vesměs ze všech chyb poučil a dalo by se mu vytknout opravdu jen pár nepatrných drobností. Jak tak ale přemýšlím, jedna věc mi tady opravdu vadila a to je to, že festival trval pouhé čtyři dny. Příští ročník bych to chtěla natáhnout alespoň na týden nebo na měsíc...nebo třeba klidně na tři :)