Africká divočina a líbánky u lidožroutů. Čech splácí dluh průkopnickým filmařům

Africká divočina a líbánky u lidožroutů. Čech splácí dluh průkopnickým filmařům
Archa světel a stínů
Archa světel a stínů
Archa světel a stínů
Celovečerní filmový debut režiséra Jana Svatoše Archa světel a stínů (2018), jemuž předcházelo téměř 10 let příprav, vstoupí do českých kin v pondělí 19. března. Svatošův snímek je unikátní hned z několika důvodů. Představuje dosud neviděné archivní záběry africké divočiny z 20. a 30. letech minulého století, které zasazuje do kontextu současné Afriky.
Snímek proto zaujal též jednoho z nejznámějších filmových historiků Davida Bordwella, který se na adresu tvůrců vyjádřil následovně: „Děláte zcela originální typ dokumentu, jakýsi metafilm. Dokončujete větu přerušenou v půlce. Co Martin Johnson jako filmař chtěl říci, ale už to nestihl. A vy mu vlastně pomáháte dovršit jeho poselství.“

Archa světel a stínů: Trailer

Archa světel a stínů
Dokument odkrývá zcela zapomenutý příběh z éry počátků kinematografie a vypráví nejen o lásce na první pohled, ale i o odvaze, o předsudcích a o střetu umělecké svobody s Hollywoodem. Dílo Martina a Osy Johnsonových fascinovalo kdysi nejen širokou veřejnost, ale i osobnosti jako Ernsta Hemingwaye, Charlese Chaplina nebo britskou královskou rodinu. Jejich příběh je autentickým otiskem doby, kdy samotné filmování v Africe bylo nebezpečnější než šelmy a malárie a kdy fotografovat znamenalo riskovat, v lepším případě neúspěch, v horším i svůj život.
Kdo byli Martin a Osa Johnsonovi?
Archa světel a stínů
Archa světel a stínů | http://archafilm.com
Američtí filmaři, fotografové, spisovatelé, cestovatelé a dobrodruzi. Téměř 30 let natáčeli v odlehlých končinách Afriky, Bornea a Oceánie mizející svět, který procházel razantní proměnou. Jsou autory 18 filmů, 10 tisíců fotografií a 15 publikací, které byly přeloženy do několika světových jazyků. Stali se propagátory lovu beze zbraní, svými knihami a články vzdělávali tehdejší svět. Naučili se pilotovat letadla a nad Afrikou a Borneem nalétali více než 60 tisíc mil. Jako první pořídili letecké záběry hor Kilimanjaro a Mt. Kenya s rozsáhlými ledovci a stohlavými sloními stády. Jako první pořídili film s kontaktním zvukem v nedostupných místech pralesa Ituri. Osa Johnsonová je autorkou vůbec prvního přírodopisného TV seriálu Osa Big Game Hunt, se kterým přišla mnohem dříve než Animal planet či National Geographic. Jako první zdokumentovali výcvik Grévyho zeber a vyfotografovali horské gorily v jejich přirozeném prostředí.
Kdo je režisér Jan Svatoš?
Jan Svatoš
Jan Svatoš
Absolvent FAMU, FSV Univerzity Karlovy a FAMO v Písku. Je držitelem prestižní ceny JADE KUNLUN Special Jury Award a Speciální ceny poroty na Włodzimierz Puchalski International Nature Film Festival. Je autorem více než 10 dokumentárních filmů, z nichž většina soutěžila na mezinárodních filmových festivalech. V roce 2010 uspořádal fotografickou expedici Fotografické návraty, během které fotografoval v nehostinných končinách severní Keni starou analogovou technikou a vyvolával filmy v přenosné temné komoře. Letos dokončil svůj distribuční debut v podobě celovečerního dokumentárního filmu Archa světel a stínů, na kterém pracuje od roku 2008. Na snímku se jako dramaturgický konzultant podílel světoznámý filmař Werner Herzog.