Pohádkové Čertoviny aneb Kdo patří podle herců do pekla?

Pohádkové Čertoviny aneb Kdo patří podle herců do pekla?
Čertoviny / Karel Dobrý, Jakub Prachař a Dominick Benedikt | Fénix Film / Vojta Resler
Hlavními hrdiny pohádky Čertoviny jsou dva nešikovní čerti Popelák (Jakub Prachař) a Uhelák (Dominick Benedikt), kteří jsou vládcem pekel (Karel Dobrý) posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají.  V přestrojení za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák (Oldřich Navrátil) totiž chce svoji dceru Haničku (Sara Sandeva) provdat za nafoukaného statkáře Kopyta (Jaromír Nosek). Hanička však miluje čeledína Jana (Richard Jaroslav Müller), a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

Čertoviny: Trailer

Ze zákulisí natáčení
V podzemních prostorách pekla Jakub s Dominikem zápasili s horkem, protože byly navlečeni v chlupatých kostýmech. Nepostradatelným pomocníkem se tak stal vějíř, který pomáhal k ochlazení. A tato rekvizita se hodila i při natáčení na dalších lokacích, především v Přerově nad Labem, kde bylo opravdu velké horko.
Celkem bylo použito 103 kostýmů, některé byly vytvořené speciálně pro film – nejnáročnější a nejnákladnější jsou zdobné šaty Lucipera, jehož hraje Karel Dobrý. Kostým vznikl z návrhu Josefa Jelínka a byl doplněn ručně dělanou parukou.
Karel Dobrý
Čertoviny - Karel Dobrý | Fénix Film / Vojta Resler
V pekle Čertovina se natáčela řada zvláštních a světelných efektů a také velké komparsní scény s čerty, které vesměs představovali „zaměstnanci“ zábavního parku.
Nebezpečná byla scéna se zmijí, kdy se Sara Sandeva jako Hanička musela bosa pohybovat v blízkosti „hadího herce“. Kromě hada si ve filmu zahrálo 5 koní, velké množství domácích zvířat -  slepice, kachna s housaty, ovce, kozy a ve scéně s kněžnou Janou Bernáškovou také 5 cvičených papoušků. „Musím říct, že práce s papoušky, kterých bylo pět, mě trošku zaskočila. Nosila jsem je i na ruce, a tak jsem se bála, abych jim neublížila, nezlomila křídlo nebo nožičku a překvapilo mě, jak jsou hrozně těžcí a že je docela namáhavé je držet a tancovat s nimi,“ svěřila se Jana Bernášková.
Jaromír Nosek
Čertoviny | Fénix Film / Vojta Resler
Asi nejobtížnější scénou natáčení byl pád kamene. Vzhledem k rozměru samozřejmě kámen nebyl reálný, ale šlo o uměle vytvořenou rekvizitu. Kámen musel být lehký, aby herce při natáčení nezranil, mohlo se s ním snadněji manipulovat, ale zároveň musel působit mohutně, protože zlý sedlák Kopyto jím chtěl Jana zavalit. Proto byl kámen vytvořen ze speciálního tvrzeného polystyrénu, aby vydržel opakované záběry pádu.
Oldřich Navrátil, Dominick Benedikt
Čertoviny - Oldřich Navrátil | Fénix Film / Vojta Resler
Kdo patří do pekla podle herců?
Karel Dobrý„To je celá škála, a to bych si musel udělat soupis a pěkně jedno po druhým a myslím, že bych jen tak nepřestal.“
Jana Bernášková: „ Nemám ráda, když se lže, krade, a když se ubližuje slabším. Za to bych je odnesla všechny .“
Jakub Prachař
Čertoviny - Jakub Prachař | Fénix Film / Vojta Resler
Jakub Prachař: „Já to vnímám tak, že peklo existuje, ale existuje přítomný tady, na světě. Spousta lidí to žije a ani to neví, to znamená, že už je ani není kam nosit, spíš bych jim poradil, aby to přestali žít, to se dá i jinak… to je taková filosofická odpověď.“
Oldřich Navrátil: „Ježíši kriste… Já nesnáším, když je někdo mocichtivý, to je pro mě prostě úplně ukrutný, a takových by se dneska našlo dost.“
Sara Sandeva, Richard Jaroslav Müller
Čertoviny - Richard Jaroslav Müller a Sara Sandeva | Fénix Film / Vojta Resler
Richard Jaroslav Müller: „To je hrozně těžká otázka. Mně přijde peklo dobrý jako takový strašák pro lidi, ale každý se může i napravit. Takže bych to bral takový jako bububu... ukázat lidem, že by se měli nějak napravit.“
Sara Sandeva: „Já bych nikoho do pekla nenesla, to je zlý. Kdybych mohla někomu pomoct, aby se zlepšil od svých špatných vlastností,  tak bych ho postrašila peklem...“
Ve spolupráci s distributorem filmu Čertoviny (společností CinemArt CZ) a sítí multikin Premiere Cinemas vám přinášíme soutěž o 5 tématických triček k filmu a 5x2 vstupenky do kina (platnost do konce ledna 2018).
Do pátku 12. ledna 2018 do 12:00 napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "certoviny") zašlete váš nick name. Pět vylosovaných obdrží výše uvedené ceny.
pohadkove-certoviny-aneb-kdo-patri-do-pekla
5 šťastlivců se může těšit na filmové tričko (velikosti 122-168) a na 2 vstupenky do sítě multikin Premiere Cinemas (platnost do konce ledna 2018).