Spalovač mrtvol aneb Kremace jako zábava. Počítačová hra, jaká tady ještě nebyla

Spalovač mrtvol aneb Kremace jako zábava. Počítačová hra, jaká tady ještě nebyla
Vzhledem k tomu, že se blíží Dušičky (2. listopadu), není od věci připomenout, že kromě úžasné studie smrti v podání Hrušínského si v den vzpomínek na zesnulé můžete pustit třeba skvělý seriál Odpočívej v pokoji (2001). Anebo si zakoupit pozoruhodnou zmíněnou hru.
A Mortician´s Tale je krátká indie hra od Laundry Bear Games, jež byla inspirována organizací The Order of the Good Death, založenou spisovatelkou Caitlin Doughty, zabývající se péčí o pozůstalé. Ve hře se hráč ujme mladé Charlie, která pracuje jako funebrák v menším pohřebním ústavu. Gameplay je zde prostý. Skládá se z příprav těl různých nebožtíků na následný pohřeb. I když se hra zdá být v tomto ohledu až prostinká (jakýsi simulátor pro budoucí funebráky), její filozofie o tom, co přesně smrt v lidských životech znamená, jak ji vnímáme a co se s tělem přesně děje v pohřebním ústavu, je zde prezentována bez grafické okázalosti, nicméně velmi precizně a působivě.
Hráč zde v podstatě dělá pouze tři základní věci: připravuje tělo buď ke kremaci či inhumaci, následně se účastní pohřbu, kde může mít kratičké interakce s pozůstalými, a přijímá emaily od svých nadřízených. V této jednoduchosti ale taktéž tkví ona výjimečnost. Zatímco v jiných hrách může být smrt na každém kroku, nevnímáme ji tak reálně a téměř osobně, jako právě zde. Ať už je to způsob, s jakým vás hra naviguje při důkladné “úpravě“ těl, nebo vás nutí truchlit nad někým, s nímž jste nikdy nemluvili. Jak napsal redaktor Eurogameru: „Je to nádherná hra. Děsí mě. Dojímá mě. Ale hlavně mě donutí přemýšlet…“.
Nicméně Kinobox.cz vám doporučuje si 2. listopadu přece jen spíš zavzpomínat na reálné blízké, kteří již nejsou s vámi. Případně si pustit skvělou britskou komedii Horší než smrt (2007).