Jak vznikal Pád Londýna? Prozradí čeští trikaři

Jak vznikal Pád Londýna? Prozradí čeští trikaři
Film Pád Londýna natáčel od října 2014 do února 2015 iránsko-švédský režisér Babak Najafi v Londýně a Bulharsku. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce akční podívanou o teroristických útocích, hrají zde vizuální efekty významnou roli a podílelo se na nich několik postprodukčních studií.
UPP pro film pod vedením supervizora vizuálních efektů Viktora Mullera vytvořilo dvě velké akční scény. Celkem šlo asi o padesát záběrů a pracovalo na nich kolem 50 grafiků zhruba půl roku.
Pád Londýna
Jedna ze scén, na které pracovalo pražské studio UPP. | UPP
Hlavní scéna, která vznikla ve studiu UPP, je výbuch Westminsterského paláce a následné zřícení jedné z jeho věží. Při pádu zdiva je zasažen okolo projíždějící Doubledecker.
Pád Londýna
Jedna ze scén, na které pracovalo pražské studio UPP. | UPP
Protože přímo na věži paláce nebylo natáčení možné, byla část věže pro hereckou akci vybudována ve studiu. Aby mohli grafici připravit realistickou scénu, museli celou věž napřed vymodelovat a otexturovat podle materiálů a fotografií dodaných z natáčení z Londýna. Pro simulaci rozpadu a pádu věže bylo potřeba ji v počítači rozdělit na jednotlivé kusy, přesně tak, jak se potom budou rozpadat. To znamená zhruba deset tisíc dílů a dílků jednotlivých stavebních kusů. Simulace potom probíhala pomocí různých softwarů.
Aby dopad částí věže na Doubledecker působil věrohodně, dotáčely se podklady, ve kterých jsou betonové kvádry různých tvarů a velikostí vrhány z výšky. Na ty se pak implementovaly textury stavebních částí rozpadající se věže, které padají na Doubledecker opět vymodelovaný v počítači.
Pád Londýna
Jedna ze scén, na které pracovalo pražské studio UPP. | UPP
Druhou scénou, která dostala svoji finální podobu ve studiu UPP, byla přestřelka v metru. Pro tuto scénu se modelovaly a komponovaly některé části prostředí, dále 3D dýmovnice a segmenty zbraní. Opět se dodělávala 3D simulace kouře, dotvářely se záblesky po výstřelech a další úpravy dotvářející atmosféru.
Jak věrohodně scény působí? Dozvíte se počínaje čtvrtkem ve vašem kině a ve filmové upoutávce k Pádu Londýna.
Gerard Butler