Oscary čekají po vlně kritiky velké změny

Oscary čekají po vlně kritiky velké změny
Nechme stranou, jestli bylo skutečně vinou nominací posledních dvou let to, že by měl Hollywood tendenci natírat cenu na bílo. Je ale bez debat, že statistiky ve prospěch Akademie moc nemluví: 94% členů současné Akademie jsou běloši, 77% jsou muži a věkový průměr je nějakých 62 let. To skutečně není příliš barvitá (doslova) sestava. Členství navíc bylo doposud doživotní a každoročně Akademie přijímala jen třicet nových uchazečů (ze 180 žádostí). Výjimkou byli vítězové Oscarů, kteří mají přijetí automatické, ale protože těch afroamerických příliš není, moc to Akademii nezpestřovalo.
oscary-cekaji-po-vlne-kritiky-velke-zmeny
Co se změní? Podle vyhlášení prezidentky Akademie Cheryl Boone (jde o první afroamerickou prezidentku v historii Akademie) nás toho nečeká málo. Do roku 2020 by se mělo zdvojnásobit zastoupení menšin a žen v Akademii. A bude se čistit. Nominovaní a vítězové mají nyní jako jediní nárok na doživotní členství, všichni ostatní nově získají členství na pouhých deset let a obnoví se jim pouze tehdy, pokud jsou aktivní v byznyse. Tudíž vypadnou porotci, kteří již třeba 15 let nic nenatočili ani se na ničem nepodíleli (a podobných kostlivců není v Akademii málo).
Stávající členové nemají ze změn dvakrát radost, zástupci černošských komunit naopak nemohou být nadšenější. Vzala to Akademie za správný konec? To ukáže až čas. Rozhodně to vypadá na krok správným směrem.