Jan Bergl

Jan Bergl

Autor
Filmový historik, publicista a lektor, absolvent Katedry filmových studií na FF UK v Praze. Pro Kinobox spravuje jeho filmovou databázi. Kromě toho každoročně spolupracuje s mnohými z tuzemských filmových festivalů (MFF Karlovy Vary, Letní filmová škola, Finále Plzeň...). Jeho texty najdete především na stránkách čtvrtletníku Film a doba, ale také v Deníku N nebo v Revue Filmového přehledu. Od roku 2024 je předsedou výboru Filmového klubu Plzeň. Má rád filmy vzdorující konvencím

Články autora

  1. Kinovýhled: Vyrazit můžete na Elvisovu družku Priscillu, Princeznu na hrášku i české fotbalisty
    Filmy30. 5. 2024
    Kinovýhled: Vyrazit můžete na Elvisovu družku Priscillu, Princeznu na hrášku i české fotbalisty

    Máme tu poslední květnový týden. Prach zvířený po příjezdu Furiosy se pomalu usadil a do českých kin vstupuje sedm premiérových titulů. Do českých sálů, které čekají po slabších víkendech na spásu, dorazí mimo jiné česká pohádka, rodinný film ve stylu Stevena Spielberga i netradiční pohled na ikonu Elvise Presleyho. Jaký z nabízených titulů si vyberete?

  2. Kinovýhled: Řítí se na nás velkolepá Furiosa i smrtící pavouci v Havěti
    Filmy23. 5. 2024
    Kinovýhled: Řítí se na nás velkolepá Furiosa i smrtící pavouci v Havěti

    Předposlední květnový čtvrtek přinese do českých kin pouhé čtyři tituly. To ovšem rozhodně neznamená, že by nebylo na co koukat. Namísto paběrkování a prázdného menu totiž půjde o královskou hostinou: každý z nabízených titulů totiž stojí za vidění.

  3. Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield
    Filmy16. 5. 2024
    Kinovýhled: Sály rozezpívá Amy Winehouse, děti rozesměje nový Garfield

    Máme tu třetí květnový týden, který nám opět přinese velkou várku filmových novinek. Celkově se dočkáme osmi zbrusu nových titulů a fanoušci české kinematografie budou moci vyrazit i na restaurovanou verzi Noci na Karlštejně. Na které počiny se můžeme těšit?

  4. Kinovýhled: Dorazí nová Planeta opic, bobři i česká novinka
    Filmy9. 5. 2024
    Kinovýhled: Dorazí nová Planeta opic, bobři i česká novinka

    Máme tu druhý květnový týden, který do českých kin přinese pět nových premiérových titulů. Nabídka je tradičně velmi pestrá. Na své si přijdou fanoušci hollywoodských blockbusterů, nezávislých festivalovek i velmi originální zábavy. Dáte přednost opicím, nebo rozverným černobílým bobrům?

  5. Kinovýhled: Dorazí akční Kaskadér, Petr Janda i krvavý Medvídek Pú
    Filmy2. 5. 2024
    Kinovýhled: Dorazí akční Kaskadér, Petr Janda i krvavý Medvídek Pú

    Máme tu čtvrtek, což z filmového hlediska znamená jedinou věc – příval novinek do českých kin, které budou bojovat o zájem diváků zejména o víkendu. Proto jsme se rozhodli připravovat pro vás filmový výhled premiér, jež vás od čtvrtka čekají v kinech. První květnový týden pak do českých kinosálů přináší rovnou pět nových premiér a jednu obnovenou.