Gimme Danger: Trailer - Jim Jarmusch servíruje fanouškovský dokument o nebezpečné kapele Iggyho Popa

Je to neuvěřitelné, ale kultovní kapela Stooges zaznamená příští rok padesátiny. Její frontman Iggy Pop stále koncertuje a věren své přezdívce se nesmazatelně vryl do dějin moderní kultury 2. poloviny 20. století. To on stojí za celou řadou originálních pódiových kousků; například za stage divingem, kdy se zpěvák vrhá do diváků, kteří ho vynášejí na rukou.
Pop se stal též oblíbencem režiséra Jima Jarmusche, který charismatického-nesmrtelného človíčka obsadil do Mrtvého muže (1995) a souboru povídek Kafe a cigára (2003). Nyní má Iggy de facto hlavní roli v celovečerním dokumentu Gimme Danger (2016). Název odkazuje na stejnojmennou píseň z alba Raw Power, které produkoval David Bowie, a stojí na bohatých historických archivech, řadě rozhovorů (nejen s Iggym) a souvislostech.
Mohla by skupina Stooges vzniknout někde jinde než v industriálním Detroitu, kde se Pop příležitostně živil za továrenským lisem? Ta odcizenost, hluk a chaos z jejich nahrávek srší na sto honů. Věděli jste, že Stooges byli jakýmisi novodobými mušketýry, kteří žili v komunitním/komunistickém svazku, frčeli nejen na drogách, ale i makrobiotice, a nikdy je nezajímalo slovo "punk"?
Režisér Jarmusch hudbu miluje. Vystupoval v newyorských The Del-Byzanteens za klávesami a do vampírské romance Přežijí jen milenci (2013) přispěl vlastním materiálem. Stooges označil za nejlepší rockovou kapelu a můžete vzít jed na to, že si dal na Gimme Danger záležet podobně jako Ron Howard na nedávném dokumentu o Beatles. Který distributor se Gimme Danger ujme v České republice?

Související osoby


Související tituly


Související videa


Související články