Profilový obrázek

Siddharta

Siidharta Gautama

Komentáře 78

Od nejnovějších
  1. Černobyl
    Černobyl (2019)
    9.5
    Tohle bychom si měli připomínat pořád. Myslím, že není co dodat. Věrohodnost a porovnání se skutečností jasně nadzvedlo mandle i dnešním sovětům, kteří si možná do dodnes myslí, že neudělali chybu. Chyba se ale stala, že tyhle elektrárny vůbec po světě stojí. Autenticita, dokumentární styl, vše skvělý. Jen ta epizoda se psy možná nevyzněla tak ostře, jak bylo plánováno. Doufám, že tenhle seriál povede k vypínaní všech atomových elektráren po světě. HBO palec nahoru.
  2. Avengers: Endgame
    Avengers: Endgame (2019)
    6.5
    Nic výjimnečného, jen pokračování a stejně to nemá konec:). Přijde mi to jak maturitní večírek, kde se všichni musí zůčastnit, aby fotka byla kompletní. A hned už na nás v kině valí další filmy. Zajímalo by mě, kdyby tyhle filmy tady někdo zhodnotil, kdo se na sérii nedívá. Na druhou starnu to asi bylo náročné dát dohromady a vymyslet, aby to fungovalo.
  3. LEGO® příběh 2
    LEGO® příběh 2 (2019)
    6.5
    Lego dvojka už není tak dobrá jako jednička, ale pořád zaujme. Ten příjemný šok stavebnicové firmy půjde jen těžko zopakovat, ale každopádně se jedná o povedené pokračování. Originalita se lehce vytratila, ale na dlouhé odpoledne s dětmi je to pořád dobrá volba. Chyběl mi i silný song z jedničky.
  4. Alita: Bojový Anděl
    Alita: Bojový Anděl (2019)
    7
    Nic nového, co by bylo originální a přesto se na to dá koukat, když si člověk chce odpočinout a moc nevnímat. Běžící muž namíchaný dohromady s Elysium.
  5. Čertí brko
    Čertí brko (2018)
    5.5
    Budař hraje jako vždy dobře hajzlíka, jakoby mu tato role byla celoživotně vlastní. Výbornou pozici má i Daniel (Blaník) s Plodkovou a dobře rozpolcený je i Vetchý. Zbytek filmu je prázdná vymyšlená vata, s pokusy o vtipy, nesourodými triky a méně věrohodnou ústřední dvojicí. Prostě nevěřím, že starší gay se dokáže zamilovat do třicetiletý holky (v pohádce). Ruší to. Je to divně obsazený. Nešlape to.
    • námět, výprava, záporné postavy a Vetchý
    • tempo, triky a kladné postavy
  6. Zlatý podraz
    Zlatý podraz (2018)
    5.5
    Co je platné, když to vypadá nákladně, když scénář nefunguje a postav je tam tolik. Láska, sport-basketbal ( ten mě nezajímá, pardon) a politika, co tam ještě přihodit? Drobné osudy. Vypadá to jako velký film, ale bez dramaturga je to někdy málo. Mohl to být výjimečný film, skvělá a výborná Pouta to tentokráte nejsou.
    • kamera, výprava, hudba, námět
    • scénář, dramaturgie, režie, příliš mnoho v jednom filmu
  7. Creed II
    Creed II (2018)
    7
    Celkem dobře natočeno, akorát nevím, proč u těchto jednoduchých sportovních filmů bylo tolik scénáristů. Některé díly jsem neviděl, ale blíží se to zpracování asi nejblíže IV a je to s ní dobře provázané.
  8. Milada
    Milada (2017)
    5.5
    Jeden z mála českých filmů loňského roku, který jsem viděl, i když byl anglicky:). Čekal jsem větší drama, emoce, kontroverzi. Možná to způsobilo, že se soustředili na výslovnost, místo toho, aby hráli a režisér režíroval.
  9. Po strništi bos
    Po strništi bos (2017)
    6
    Tzv. příjemný film, aby vše bylo v pořádku. Film, kterému chybí drama, příběh, co se rozvine, hned mizí. Skládačka. Stejně jako v Zahradnictí se vzpomíná na osobní dětství bez epického oblouku. Obecná škola to není.
  10. LEGO® Batman film
    LEGO® Batman film (2017)
    5.5
    Tak že by to bylo nějak moc dobré, to se říci nedá. Je to sice hodně barevné, narvali tam všechno co WB má i nemá, je tam zdánlivá kadence vtipů, humoru a zábavy, ale dospělý člověk spíše usne, než aby ho to bavilo. Se skvělou jedničkou, teda Lego movie se to moc srovnat nedá. Vymýšleli a vymýšleli, aby to bylo dobré a zaujme to asi jen konzumního diváka DC a Marvelovek.
  11. Spectre
    Spectre (2015)
    7
    James Bond je James Bond, To je jasný. Otázka je, co jsou fóry a co mysleli vážně. Je to malinko delší, to je jasný, Rozvleklé, pomalé, nastavované a hlavně chvílemi nelogické. Hodně filmů a sérií ho začalo kopírovat, ale v Bondovi je cítit svoboda peněz, tedy slušný rozpočet. V každým filmu je dnes střílení a akce, nic nového. Témata jsou stejná, ale James Bond, je prostě James Bond. Takže jde o značku, takže mission possiible a za to i malinko vyšší %.
  12. Mimoni
    Mimoni (2015)
    7
    Fenomenální postavičky zaplavily celý svět, žlutá září. Prostě není nad to vymyslet zajímavou figurku a to se povedlo, ikdyž pořádně nevíme, proč mají ty brýle:). Fórky který se nesou ve stylu traileru a předešlých dílů, Příběh jednoduchý, nekomplikovaný, hlavně aby se děti bavily a dospělý mohli být v kině. Roztomilost a snaha o vymyšlení vtipů hraje prim.
  13. Králova zahradnice
    Králova zahradnice (2014)
    5.5
    Tak trochu hra s časem, dlouhými záběry, "obyčejným klišé", až kýčovitými zápletkami. Všichni hraji strnule, ale něco málo zajímavého filmu nelze upřít, třeba v pár zajímavých scénách. Jednou z nich je situace, kdy ženy čekají společně na krále v komnatě, rozebírají věk, životní ztráty a odvahu mluvit, ale to je málo na dlouhý film. Snímek se asi bude líbit více ženám s utrápenou zahradnicí Kate Winslet.
    • kostýmy, výprava
    • příběh, napětí
  14. Čtyři lvi
    Čtyři lvi (2010)
    8
    Absurdní zábavka o netoleranci, šílených sebevrazích, klasický černý britský humor, který mě bavil. Jo, je to festivalová záležitost, není to lidovka, ale chvílemi člověk přemýšlí, jestli jsou to fóry, nebo skutečnost. Pět lupičů a stará dáma v hrubém novodobém pojetí. Když tak člověk vidí co se děje, tak už to není ani humor, i když ze šílenců se dělá ten nejlepší, ať už to byli třeba náckové, nebo dnešní extrémní muslimové.
    • po právu cena britských filmařů BAFTA: Výjimečný debut britského scénáristy, režiséra, nebo producenta
  15. Hobit: Bitva pěti armád
    Hobit: Bitva pěti armád (2014)
    4.5
    Těšil jsem se, těšil jsem se, ale Pavéza, Jackson, producenti mi vzali náladu. Zapomenu-li na hezké obrázky z filmu, vymyšlená prostředí a draka Šmaka, nic moc už nezbývá. Myslím, že kdyby žil Tolkien, dal by si podmínku, aby jedna kniha byla v jednom filmu. Je to neúnosné. Změny nálad Pavézy jsou natočené jak od “pětiletého” dítěte, opakovaní slovem toho, co vidím, je únavné, chvilkami to vypadá jak ruský film, kdy geroj neohroženě pobije stovky protivníků bez škrábance, pohádkový humor nesedí do ztvárnění filmu ( Hobit se zásadně svou poetikou liší už jako kniha od Pána prstenů). Pohádkový Alfrid připomíná figurky z Mrazíka, všichni přehrávají, je to polopatické. Kamínkem nebo holou hlavou zabiješ skřeta, souboje jsou nevyrovnané a radostná nálada, že Pavéza jde s pár muži proti tisícovkám je více než legrační. Nízká procenta i kvůli tomu, že kniha je vynikají - 100% !
    • kamera
    • výprava, kostýmy, prostředí, triky
    • Luke Evans a drak Šmak
    • že někdo dokáže ze dvou tří stránek textu natočit 144 minut materiálu:)
    • vše ostatní
  16. Pečený sněhulák
    Pečený sněhulák (2014)
    3
    Neuvěřitelné, neuvěřitelné, neuvěřitelné, i když humor patří mezi nejsložitější formáty. Ať žije Česká soda, Fenič i Čtvrtníček, Steindler i Vávra a kdo ví, kdo ještě! Pečený sněhulák si v první řadě spláli koule. Česká televize se už dávno zbláznila, ale blahopřeji k odvaze, i když to jde zkopce.
  17. Tři bratři
    Tři bratři (2014)
    6
    To je škoda, že film jsou "jen" tři provařený povídky, teda pohádky. SaS jdou vždy najistotu, neriskují a najdou to, co funguje jinde, jako u Lotranda a Zubejdy. Klasiku. Škoda, že se nepustili do originálního díla, nebo z toho neudělali jeden velký příběh. Jak jinak, než u SaS "laskavý" humor, mohlo ho být více, překvapivě opravdu hodně písniček, možná vedlejší role převyšují ty hlavní. Myslivec, který balí sedmiletou Karkulku? Divný. Vše dobře zahráno. Lehce bizardní, cimermanovské a díky rukopisu Zdeňka Svěráka jednoduše čisté. Umět jednoduše psát je umění.
  18. Need for Speed
    Need for Speed (2014)
    5.5
    Policie v USA neexistuje, ale to je asi princip filmu, který upřednostňuje rychlá auta, kde Masserati je auto v druhém plánu a herci hrají jako naleštěné sporťáky, stále stejně. Opravdu předvídatelný scénář, ale chcete-li adrenalin a poslouchat pořád hudbu, která hraje v podkresu, proč ne? Nebo se jeďte projet v "Need for speed", vyjde to nastejno, akorát hra může být napínavější:).
  19. Rozkoš
    Rozkoš (2013)
    5
    Když film na začátku nezaujme, těžko se hledá souvislot, aby to jelo. Intelektuální názory tečou filmem celou dobu v artovém stylu zamotanosti, pocitů, dekadence zoufalců a jak říká Plesl, prostě : bláboly. Zakopaný pes by mohl být už ve scénáři ( v televizním US kanálu pro psy, o kterém se filmu vede taky diskuse), tempu střihu, ale například kamera a ostatní složky vlastně OK. Je úžasné, že si režisérka může dopřát svobodu asi své vlastní "zoufalcovské" výpodvědi (jakýsi už asi styl, který si režisérka vytvořila). Předchozí film Zoufalci mě zaujali více.
  20. Klauni
    Klauni (2013)
    5.5
    Trochu tmavý film, na klauny:). Na herce dost času není vůbec vidět. Vlastně je to natočené jak mínus 30 let, klubovka, ale má to svůj pozvolný, hodně pozvolný, styl vyprávění, dlouhý a vláčný, až zase dlouhý. Výjimenčný je Lábus, i když nevím, proč má ty vaky na obličeji. Hodně je toho odvyprávěné, než zahrané. Chvilkami rozhlasové vzpomínky na minulost, než tah na branku.
    • Jiří Lábus, Olda Kaiser, Ivana Uhlířová
    • scénář ve svém tempu, spíš knižní, než filmový, kamera, protože je to často jak v tunelu
  21. Křídla Vánoc
    Křídla Vánoc (2013)
    6.5
    Reklamní film z obchodního domu Globus je tak napěchován logy, že vám to za chvíli přestane vadit a dostanete se do klasické trpké české pochmurné komedie, kde lékem pro všechny neduhy je opouštět lidi, rozcházet se s partnery, rodiči, či se vyspat s každým, koho potkáte...zvláštní andělské poslání. Nakonec to dokázala i režisérka filmu, která si napsala scénář do života.
    • kamera, Vica Kerekés, příjemné herecké výkony ostatních herců
    • dlouhé klipové scény s hudbou, dlouhý začátek, příběh a souvislosti mohly být propracovanější
  22. Čtyři dohody
    Čtyři dohody (2013)
    8
    Rozhodně se nejedná o film, jen záznam divadleního představení proložený černobílými záběry, které mají něco ilustrovat. Jako knížka, rozhlasový záznam a divadlo absolutně výborné. Jako DVD - KINO záznam one man show to můžete poslouchat při vaření, čtení, nebo ze zájmu sledovat, jak tato divadlení přednáška funguje. Obsah je toltécky skvělý a Jarda Dušek je vynikající rétorik, který přeříká
    • obsah
    • jen divadlení záznam bez přesahu
  23. Láska
    Láska (2012)
    8
    Skutečný minimalistický nářez o konci života, nekompromisně pojatý ve francouzském tempu ostrého rakušáka, německého rodáka, který se rád nípá v depresích, strnulých situacích a bravurně šperkuje svůj režijní talent od filmu k filmu. Dekadence s malou vyhlídkou na budoucnost je švankmajerovským podpisem i u Hanekeho.
  24. Hunger Games: Vražedná pomsta
    Hunger Games: Vražedná pomsta (2013)
    6.5
    Lepší než jednička, asi na to bylo více peněz, ale že by se jednalo o něco absolutně výjimečného, to ten pocot nemám. Spíše se asi jedná o fanouškovský film podle knižních předloh.
    • profesionálnější zpracování oproti jedničce
    • dobrá kamera, triky
    • má to spád, ale na principu akčních scén
    • chybí propracovanější scénář
    • nejasný vztah Katniss (ta s tím lukem) ke komukoliv
    • Prezident Snow je stále plochý
    • bojovníci umíraj a je mi to jedno, kdo a proč
  25. Zmizení
    Zmizení (2013)
    7
    Drama, krimi, thriller, ale příběh se ne úplně povedl, možná to vypadá napínavě, možná se budete strachovat o děti, ale je tam tolik vedlejších motivů, že jsem se v tom malinko ztratil a to mě přestalo bavit. Nebudu prozrazovat, kdo je zatím vším, ale vypadá to, že v té vesnici není nikdo normální, včetně detektiva, či soudce. Za to je tam hodně duševně vyšinutejch. Ponurou zimní, či podzimní atmosféru strachu nelze filmu upřít, stejně skvělým hereckým výkonům.
  26. Osamělý jezdec
    Osamělý jezdec (2013)
    5.5
    Takové divné, na komedii velmi dlouhé a to je asi problém celého filmu. Jack Sparrow jako "indián" nepřinesl na divoký západ nic nového. Přesto je jeho figura nejzábavnější na celém filmu.
  27. Ben Hur
    Ben Hur (1959)
    8
    Hodně výpravné, hodně drahé a velký progátor zbraní v USA ( bohužel) Charton Heston odehrál své a dobře.
  28. Argo
    Argo (2012)
    8
    Prostě Ben Affleck hraje jinak a režíruje jinak. Vynikající atmosféra, napětí. Film, který budete sledovat v kině se zadrženým dechem. Vše vypadá tak nějak skutečně, reálně...
  29. Ve stínu
    Ve stínu (2012)
    6.5
    Lehce nadprůměrný film se slabším scénářem a dobře vybudovanou atmosférou, buhužel návodná hudba úplně nezapadla, nebo spíše zapadla až moc. Koch a Trojan výborní, film lehce "banální" proti podobným žánrovkám s dějovými veletočkami. Kazdopádně na letošní českou filmovou úrodu snímek, který stojí určitě za povšimnutí. Bezvýchodná padesátá léta, témné, noir, dobře pojato a kameramansky natočeno! A nebo co třeba Konfident Juraje Nvoty o STB jiné doby? Ten jsem dal taky s chutí a má to dobrý scénář.
  30. Svatá čtveřice
    Svatá čtveřice (2012)
    4
    Jako bakalářská "odvážnější" televizní povídka asi OK, film plný klipů, náhodných záběrů z dovolených, písniček, nastavované kaše, některé záběry vypadaly jako hezky "zkažené" konce, tak proč to nedat do filmu, Kdo má rád koukání na záběry z dovolený, proč ne. Vše se opakuje v dialogu a nakonec i v předvídatelném schématickém ději. Nejzajímavjěší část filmu mohla být, jak to kdo přijme, ale nakonec je asi vše u všech v pohodě, všichni jsme králíci, manželé, děti, prarodiče. To je zpráva. Tady se dalo skutečně minimálně o 30 minut ze 78 minut bez problémů krátit. Vlastně obdivuji příjemnou drzost tvůrců takhle povodit diváka na ničem.
  31. Líbáš jako ďábel
    Líbáš jako ďábel (2012)
    3.5
    Tak jsem nadhodnotil hodnocení, snad jen kvůli ...teď mě nenapadá kvůli komu a čemu, tak moment, třeba kvůli úsmyslně kýčovité kameře? Záběrům z Marakéše, že víme jak vypadá? Masivní reklamě? Je to trochu více mimo...ale třeba já jsem mimo, protože tento film je v roce 2012 mimo moje chápání, nesmál jsem se a asi jsem měl. Jiná gerenrace, můžná to je ten důvod. Pardon.
  32. Vrásky z lásky
    Vrásky z lásky (2012)
    5.5
    Od nikud nikam, nadneseně se nic v podstatě ve filmu neřeší, trochu vymyšlené, seniorské, chvílemi vtipné, lehce nadprůměrné, film jednoznačně překonal trailer, což se moc často nestává:), starším divákům se film v rámci nedělního dlouhého odpoledne může líbit.