HanO

Ota Hanousek

Komentáře 32

Od nejnovějších
  1. Krematorium
    Krematorium (2024)
    8
    Seriál Krematorium od divadla Mír mě opět zaujal, viděl jsem dva díly a opravdu se mi líbily, skvělý černý humor. Děkuji.
  2. Policie Hvar
    Policie Hvar (2024)
    3
    Opět další nesmyslný detektivní seriál, který svou jednoduchostí a rádoby humorem (který je spíš trapným kýčem) předčí snad jen seriál Specialisté, opět banální příběh s jednoduchou pointou. Tentokrát pro změnu česko – slovenský tým vyšetřuje v Chorvatsku (nostalgie filmařů po nesmyslném projektu nazvaném Československo je asi stále velká). TV NOVA své 30 – ti leté výročí oslavila opravdu velkým počinem, no ledacos to o její úrovni vypovídá.
  3. Smysl pro tumor
    Smysl pro tumor (2024)
    3
    Asi nemám smysl pro humor ani pro tumor, ale toto je opravdu neskutečně stupidní dílko – pokud bych chtěl vidět ještě vetší hloupost, tak snad, možná Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě i když nevím. Zbývá si jen povzdechnout, kde jsou ty doby, co ČT točila seriály, např. typu Čtvrtá hvězda. Chápu záměr autorů, přiblížit problém zhoubné nemoci odlehčeným způsobem většinové veřejnosti. Ovšem o tomto tématu je natočeno desítky filmů a seriálů, zejména dokumentárních a domnívám se, že podstatně lepších.
  4. Dvě slova jako klíč
    Dvě slova jako klíč (2023)
    9
    Četl jsem knihu a myslím, že se film na rozdíl od mnoha jiných adaptací knih povedl, drží se základní linie příběhu knihy a říká to co se autor, tedy pan Josef Formánek snaží sdělit v knize. Za mne skvělý film, naprosto předčil má očekávání. Chápu, že dnes, ve světě plném konsumu, kdy jsou pro mnohé bohem peníze a chrámem kde se modlí je supermarket se tento film nemusí líbit.
  5. Medvídek Pú: Krev a med
    Medvídek Pú: Krev a med (2023)
    0
    Absolutně nechápu, proč někdo něco takového točí, tento film nejen že má totálně nesmyslný příběh, pravděpodobně vykouzlený v hlavě totálního pomatence, kterému by neškodila konsultace jeho duševního stavu s nějakým odborníkem, ale šílené jsou jak herecké výkony, tak efekty. Na druhou stranu je pozoruhodné, jak někdo může sehnat na natočení takovéhoto šíleného a nesmyslného díla peníze a dostat takovou totální hloupost do kin, to zase klobouk dolu.
  6. Devadesátky
    Devadesátky (2018)
    10
    Každý, kdo prožil devadesátá léta, jako dospívající či náctiletý nebo teenager, jak kdo chce, musí uznat, že atmosféru devadesátých let Jonah Hill naprosto vystihl. I když film prezentuje 90. léta v USA, svou atmosférou mi připomněl devadesátá léta zde v Čechách, a to, jak jsem je tehdy vnímal a prožíval, vzbudil ve mně mnoho vzpomínek a emocí.
  7. Dějiny světa
    Dějiny světa (2012)
    1.5
    Přečetl jsem desítky historických knih a opravdu věci, které jsou zmíněny bez jakýchkoli souvislostí v tomto seriálu jsou prostě šílené, a především v rozporu s díly nejlepších historiků minulosti i současnosti. Nestačil jsem se divit co tam tzv. odborníci popisují za neuvěřitelné hlouposti. Hlavně je zábavné vyprávění o Čingischánovi, kde odborníci popisují s kolika ženami se miloval, pokud by tento poznatek byl pravdou, pak by nemohl dělat vůbec nic jiného něž celý život od narození do smrti jen souložit, nebo například když popisují rychlost Mongolských koní a kolik na nich denně ujeli. Tento seriál není o historii, ale je vzorovou ukázkou mystifikace historie.
  8. Clarence
    Clarence (2014)
    9
    Clarence je naprosto úžasný seriál. Donedávna jsem tento seriál neznal, shlédnul jsem náhodně dvě epizody a neuvěřitelně mě zaujal. Po shlédnutí dvou epizod, následovaly další a další, no a dopadlo to tak, že jsem jeho sledováním strávil následující dvě hodiny. Krásný návrat do dětství.
  9. Na západní frontě klid
    Na západní frontě klid (2022)
    7.5
    I když se film přímo nedrží příběhové linie knihy Ericha Remarqua (ostatně ještě jsem neviděl film, který by se vyrovnal knize), ukazuje v plné nahotě jatka první světové války a jejich nesmyslnost. Myslím si, že by neškodilo detailněji popsat charaktery jednotlivých postav a jejich proměnu, tak, jak je tomu v knize, to mi tam opravdu chybí a neškodilo by více zobrazit detail mezi realitou vojáků a běžným životem mimo frontu, tak, jak je tomu v knize, např. když Paul dostane propustku a vrací se na čtrnáct dní domů. Jenže to by film netrval dvě hodiny, ale minimálně pět, prostě film se knize nikdy nemůže vyrovnat. Přes všechny nedostatky vůči knize se film drží základní linie a myšlenky a zobrazuje základní nesmyslnost války a šílené politiky, kterým na životě běžného občana pranic nezáleží.
  10. Hádkovi
    Hádkovi (2022)
    6
    Pokud na Hádkovi koukáte s nadhledem a nemáte osobní zkušenosti s tímto druhem lidí, tak je to skvělá komedie, pokud to berete osobně a máte s lidmi podobného ražení jisté zkušenosti, tak je to spíše tragédie.
  11. Pozadí událostí
    Pozadí událostí (2022)
    7
    V rámci daného žánru si myslím, že je tento seriál nadprůměrný, celkem se mi líbí, odkrývá mnohé z naší společnosti, těším se na poslední díl. Rozesmála mě kritika a rozruch, který tento seriál vyvolal. Jak říkali moji prarodiče „Potrefená husa vždy nejvíc kejhá“. Hlavně u mě vyvolává úsměv na rtech protest části studentů (jistě prominete, že toto píši), zatím co my jsme v jejich věku protestovali, např. proti „Opoziční smlouvě“, omezování svobod či bezpráví. Tito studenti protestují proti seriálu, proti svobodnému uměleckému ztvárnění, proti fiktivnímu příběhu. Také tento přístup mnoho vypovídá o naší době, společnosti a prioritách těchto studentů, je patrné, že páni Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk uhodili hřebíček na hlavičku. Jen se obávám toho, že v blízké budoucnosti začnou tito studenti a kritici vést protesty, např. proti pohádce o Perníkové chaloupce či Červené Karkulce, jelikož se budou domnívat, že jim tyto pohádky svým dějem připomínají prostředí, ve kterém se pohybují či jednotlivé postavy někoho koho znají. Myslel jsem, že toto padlo s komunismem, ale bohužel pořád dokola se to vrací. Děkuji za tento seriál.
  12. Zlouni
    Zlouni (2022)
    7.5
    Film mi připomínal takové animované Dannyho parťáky, opravdu se mi líbil. Na začátku jsem se docela lekl, když jsem viděl chodit žraloka a piraňu po souši – hloupý zvyk, vše převádět do reality, samozřejmě v pohádce je možné vše. Udělal jsem dobře, že jsem ve sledování filmu pokračoval opravdu originální příběh, pěkné animace a skvělý dabing.
  13. Indián
    Indián (2022)
    7.5
    Skvělá komedie, skvělý herecký výkon především Karla Rodena, ale i ostatních herců. Indián se mi opravdu líbil, chvílemi jsem se lámal smíchy, chvílemi dojímal, dostal jsme vše, co si mohu od dobrého filmu, resp. dobré komedie přát. Skvělá komedie, pro někoho snad s banálním příběhem, kde jsou některé věci značně bagatelizovány, ale dle mého to v takovéto komedii takto má být, pro mě naprosto skvělý scénář, který vypovídá o době, ve které žijeme, kdy se stal naším náboženstvím materializmus a Bohem jsou peníze, kdy žijeme s nejbližšími vedle sebe, a ne s nimi, kdy nás zajímá jiných problém stejně tak málo, jako náš problém je. Samozřejmě nyní dost přeháním, každý to tak nemá, ale občas mi připadá, že to prostě takto je. Koukněte na Indiána a utvořte si vlastní názor, mě se scénář i film, jako takový prostě líbil, je to samozřejmě komedie, ale která mě vedla k zamyšlení, ne pouze odpočinkové dílo.
  14. Mládež s otazníkem (1988)
    9
    Komunistické sondy – vysoké hodnocení dávám především z důvodu, že dokument skvěle vypovídá o době před rokem 1989 a současně o lidech, tzv. „odbornících“, kteří zde vystupují a popisují Punk a odlišnost, doslova jako úchylku, jistou nemoc. Tito lidé, např. pan MUDr. Cinický byl po léta velice vážený člověk (pravda dnes již ne, je obviněn ze sexuálního obtěžování) a paní PhDr. Havrdová se stala váženou rektorkou na Karlově univerzitě, která vyučuje studenty – ti co byli za komunismu významnými figurami režimu a tzv. „odborníky“ jsou jimi i v tomto demokratickém režimu, mnoho to vypovídá o naší společnosti. Vede mě to dle rétoriky těchto „odborníků“ k zamyšlení „kdo je zde vlastně úchyl“.
  15. ...Aby si lidi všimli (1988)
    7.5
    Dokument, který prozrazuje tehdejší náhled většinové společnosti na Punk a odlišnost některých lidí, natočený s komunistickou rétorikou a v duchu té doby o které tento dokument s odstupem času dost prozrazuje – ještě, že je to pryč.
  16. Specialisté
    Specialisté (2017)
    3
    Dnes, se točí jeden detektivní seriál za druhým, dle toho odpovídá kvalita. Specialisté, a to jak první, tak druhá série, jsou toho ukázkovým příkladem, pořád dokola ten samý příběh pouze v jiných kulisách a za jiných okolností, každý trochu inteligentní člověk pozná po čtvrt hodině, kdo je pachatel. Kvalita tohoto seriálu, hlavně po scénáristické stránce je šílená.
  17. Duch
    Duch (2022)
    7.5
    Taková lehká napodobenina Randalla a Hopkirka, ale celkem dobrá příběhová linie, samozřejmě příběh je místy banální, ale v rámci daného žánru pro mě nadprůměrný.
  18. Špunti na cestě
    Špunti na cestě (2022)
    6
    Odpočinkový (nenáročný) seriál, při kterém člověk nemusí na nic myslet, pěkné výkony herců, zejména Donutil je skvělý. Jednoduchý humor, někdy pravda trochu příběh vázne, objevují se dost nepravděpodobné, někdy banální situace, ale je to seriál, od kterého jsem nic jiného nečekal, takže spokojenost.
  19. K zemi hleď!
    K zemi hleď! (2021)
    8.5
    Skvělý film, který ironicky s jistou dávkou sarkasmu a možná, až cynismu (alespoň doufám) poukazuje na problémy naší doby, a to ve všech ohledech od ignorance, odkládání problémů, klamu, až po prohnilou politiku a všemocné korporáty, no a samozřejmě problém sociálních sítí a médií, kdy v je v médiích prezentována jedna katastrofa za druhou, jedna krize přebíjí druhou, ostatně to skvěle prezentují minulé dva roky, kdy se v televizi donekonečna probíral Covid, no a přišla válka na Ukrajině a Covid, jako kdyby neexistoval, jen se objevily sem, tam letmé zprávy. Prostě senzacechtivost je nekonečná. Co se týče sociálních sítí, také skvělá ukázka toho, že vlastně nikdo neví, co je a není pravda, jedna zpráva střídá druhou, jedna je pravdivá, druhá vyhlíží, jako pravdivá, je pouze pravdivě stylizována na uvěřitelných základech, ale po zamyšlení je to čirý nesmysl. To, ale odbíhám od tématu. Film se mi prostě líbil, jak z hlediska výkonu herců, tak scénáře, ovšem doufám, že pokud by takováto katastrofa nastala, že se lidé budou chovat jinak, tím myslím lépe, než je prezentováno ve filmu.
  20. Jurský svět (4)
    Jurský svět (4) (2015)
    4
    V žádném jiném filmu, který má působit realisticky (vyjma pohádek) jsem neviděl tolik porušení fyzikálních zákonů, když superhrdina rozbil pěstí sklo potápějícího se vozítka s dětmi, tak jsem všeho měl již dost a chtěl jsem z kina odejít, nakonec jsem to dal – pokus vytvořit napodobeninu skvělého Jurského parku se dle mého moc nepovedl, film sází opět na to samé, katastrofální zneužití přírody, kdy je na jedné straně hamižnost, na kterou všichni nakonec doplatí a na druhé zahořklý a naštvaný superhrdina, který dokáže nemožné a samozřejmě nesmí chybět krásná, nepřístupná svůdkyně. Tyto filmy se točí, protože se to lidem líbí, ale je to pořád to samé dokola, neustále ten samý příběh.
  21. Avatar
    Avatar (2009)
    6
    Avatar byl pro mě naprosto skvělý film se skvělým příběhem, až do závěru filmu, po kterém jsem odcházel z kina více než zklamán, bylo mi líto, že tak úžasný film končí tak banálním závěrem. Nádherné efekty, skvělí herci a úžasný příběh, bohužel ten byl pro mě úžasný pouze do závěrečných scén, kdy tak úžasný příběh končí šíleným masakrem, jak je tomu bývá u většiny amerických brakových filmů, pokud bych z kina odešel dejme tomu ve 120 minutě filmu byl bych naprosto unesen, jak skvělý film jsem viděl, bohužel jsem vydržel do konce a Avatar se pro mě stal „tuctovkou“ s banálním koncem, kterých mohu zhlédnout desítky.
  22. Známí neznámí
    Známí neznámí (2021)
    7.5
    Známí neznámí, každý má svá tajemství, která nemá nikdo znát „Co oko nevidí, srdce nebolí“, po všech těch trapasech a celkem drsných tajemstvích a pokrytectví, které si všichni „Známí neznámí“ nesli v sobě, mě dostal konec filmu, mám rád tyto konce, kdy se ukáže, že vše bylo jinak. Ale nechtěl bych být v roli těchto účastníků Silvestrovské oslavy, jelikož se všechna tato jejich tajemství jednou vyjeví, ale do té doby platí výše uvedené přísloví. Je zde ještě jedna věc, která mě na filmu zaujala, že skvěle specifikuje dobu ve které žijeme, dobu plnou pokrytectví a klamu, kdy se lidé tváří, jak jsou šťastní, úspěšní a bezstarostní, ale zatím……… Je pravda, že jsou tam i věci celkem nepravděpodobné, např. výměna telefonů mezi Edou a Leošem – pochybuji, že by manželka nevěděla, jaký má její manžel mobil, ale přesto se mi film líbil.
  23. Po čem muži touží 2
    Po čem muži touží 2 (2022)
    6
    Celkem dobrá odpočinková (nenáročná) komedie, bezprostředně navazující na první díl, tato komedie splnila přesně to, co jsem od ní očekával, pěkně jsem si u ní odpočinul. Nevím, proč je hodnocení tak nízké.
  24. Poslední závod
    Poslední závod (2022)
    8.5
    Film se mi opravdu líbil, jako sportovní film s tragickým koncem, který popisuje vcelku reálně skutečný příběh, tak z hlediska proměn společnosti.
  25. Otec
    Otec (2020)
    9.5
    Tento film je něco naprosto úžasného, jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době viděl. Herecké výkony naprosto excelentní.
  26. Jan Žižka
    Jan Žižka (2022)
    4.5
    Po zhlédnutí Jana Žižky musím říci, že jsem viděl skvělé obrazové i zvukové efekty a herecké výkony, ale to je bohužel vše. Šel jsem do kina na historický film (takto to bylo prezentováno) a dostalo se mi jakési podivné fantasy, nebo možná jakéhosi hrdinského eposu vycházejícího z nějakých pomatených pověstí, ve kterém je smíchán Robin Hood s Williamem Wallacem a okoukanými hrdiny, kteří jsou v každém druhém americkém filmu. Tento film je čirou smyšlenkou nehledě na to, že je tam plno reálií, které se nikdy nestaly, tím nemyslím toho fiktivního superhrdinu, kterého nazývají Janem Žižkou, ale děje odehrávající se v Českém království, nechce se mi všechny nesmysly vyjmenovávat, uvedu např. průběh a důvody zajetí Václava IV. roku 1402 Panskou jednotou (tyto byly naprosto jiné, než je nastíněno), při kterém film končí. Chvílemi jsem měl dojem, že se dívám na brutální pohádku o Jeníčkovi a Mařence, která trpí Stockholmským syndromem v té nejtěžší formě. Děj filmu se mohl odehrávat prakticky všude na světě a hrdina se mohl jmenovat jakýmkoliv jménem, nevidím zde žádná výrazná specifika určující dobu, kromě komentáře při zahájení filmu, ten je tam pravděpodobně pro to, aby divák poznal, na co se vlastně dívá. Ten, koho zajímají romantické krváky s příměsí fantasy a nepatrné hrstky historie, nebo např. filmy typu „Hra o trůny“ bude filmem nadšen (pokud bych si odmyslel název filmu, jméno superhrdiny a to, že byl film prezentován, jako historický a měl rád masakry s příměsí romantiky byl bych nadšen také).