Profilový obrázek

tindersticks

Pepek Námořník
783

Filmová momentka - záběr krátce po skončení Passoliniho filmu 120 dnů Sodomy. Vypadám tak dodnes, jen ne tak hubenej.

Liberecký, Liberec, Česká republika



    Můžu ti říct tajemství?
    Můžu ti říct tajemství? (2024)
    4
    Nektere dokumenty na Newtflixu jsou hodne zajiamve, u nekterych je lepsi si precist za 5 minut popis na wilkipedii. Tohle je ten druhý případ - samotné tema proste neni dostatecne nosne.
    Kouř
    Kouř (1990)
    9
    Nedocěeněný, stylizovaný kousek z roku 1989. Muzikál /rytmikál, vizuálně případně ponurý (myslím, že stačilo přidat filtr, zbytek takhle bezvýchodně vypadal i nez zásahu filmařů) s obsazením Sklep + kamarádi je parádní výpověd doby, kdy se perestrojka lámala v revoluci (závěr byl natočen po 17.11.89). Afektované neherectví Slováka, Cabana nebo Duška nevadí, naopak, hudební složka (až na průměrnou písen Evy Holubové) je skvělá (obě dvě verze Je to fajn, Tak co kotě). Možná nejlepší Vorlův film.
    Atomová katedrála
    Atomová katedrála (1984)
    3
    Od režiséra Balíka, nomenklaturní to persony, nešlo čekat nic jiného než socialistický realismus. Kdo to ví, nemůže se divit té (v lepší případě) nemastné neslané podívané, kterou se tedy v tomto případě snažil Balík okořenit trochou soudružské kritiky. Vhled pod povrch výstavby jaderné elektrárny nepřináší žádný hluboký zážitek, a to zejména z toho důvodu, že režisér byl spíš komunista než talentovaný umělec. Nad čím ovšem zůstává rozum stat je fakt, že si nepohlídal ani rutinní řemeslo - podivná hudba, rychlé, nelogické střihy, nadbytečné záběry a dokonce nedokonalé postsynchrony. Jakoby to byl už jen filmy z povinnosti i pro soudruhy.
    Nad námi svítá
    Nad námi svítá (1952)
    3
    Propaganda jako řemen, pro hledače dobových zvráceností ovšem zábava (byt rok 1952 rozhodně zábavný nebyl). Průzkumník minulosti shlédne horníků, který trhá rekordy a je kvůli tomu zahlížen ze strany ostatních horníků, dále pak vedoucího, bývalého majitele, který je zprvu zapšklý, ale pak propadne budovatelskému nadšení, cikána ve výkonu trestu, který se zamiluje do práce nebo hlavního závodního komunistu, který ukazuje optimisticky směr. Mezi nejlepší scény patří chvilka, kdy horník váhá, jestli dokáže opravit stroj, ale pomůže mu citát Stalina, jenž ho svou moudrostí povzbudí. Vedle sebe tu stojí herečky Chramostová a Švorcová v roli budovatelek, z nichž to ovšem v reálu vydrželo jen té Švorcové. Doporučuji k porovnání přečíst hornickou knihu Pestré vrsty od Ivana Landsmanna.
    Slečny přijdou později
    Slečny přijdou později (1966)
    5
    Zapomenutá (právem) detektivka, která se točí kolem prostituce, díky čemuž múžeme vidět Olgu Schoberovou (poprvé, ale ne naposled v tomto roce) v negližé. Celkový dojem je ovšem dosti utrápený, Bohumil Šmída, v oné době herec s oblibou obsazovaný většinou průměrných kriminálních případů ani další nenabídnou nic nad obvyklý .socialistický standard. Co zbyde v paměti? Snad jen režisér Herz v roličce smyslného Eyptana.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+1