Profilový obrázek

InJo

Roman Freiberg
1 832

Již od dětství velký filmový a seriálový fanda. Blíže mám k "chlapským" žánrům (akční, sci-fi, krimi, horor, western), primární je pro mě ale vždy celková kvalita bez ohledu na škatulky - dokážu ocenit i něžnou romanci či okrajový hardcore art, když na to přijde. ;-) Nejoblíbenější filmy: Tenkrát na Západě, Terminátor 2: Den zůčtování, Psycho, Klub rváčů, Poslední skaut, Přelet nad kukaččím hnízdem, Titanic, Americká krása, Okno do dvora, Sedm, Osvícení, Přichází Satan, Predátor Série: Indiana Jones, Smrtonosná zbraň/past, Pán prstenů, Vetřelec Seriály: Simpsonovi, 24 hodin, Spartakus, Hra o trůny, Banshee, Protiúder, Expanse, Policejní odznak

Středočeský, Beroun, Česká republika



    Ambulance
    Ambulance (2022)
    5.5
    Totální filmový ADHD záchvat, který se od začátku do konce řítí kupředu takovou rychlostí, že v podstatě ani nestíháte řešit všelijaké nesmysly, k nimž během více jak dvou hodin stopáže dojde. A že jich je asi milion, přičemž nepřehledná a chaotická akce vlastně patří k těm méně zásadním. Bayovi skalní fanoušci si to patrně budou schopni v rámci možností užít, mnohem radši bych tuhle vcelku solidní látku ale viděl v rukách někoho typu Michaela Manna. Bayův nezaměnitelný frenetický videoklipový styl se každopádně (opět) nikam nevyvinul. Jiné (natož lepší) už to s tímhle zkoksovaným cvokem holt asi nebude.
    Matrix Resurrections
    Matrix Resurrections (2021)
    6.5
    Film spíš zajímavý, nežli dobrý. Zpočátku zábavná a podvratná reflexe celého matrixovského fenoménu, která se ale postupně změní v regulérní - a bohužel i dosti rutinní - sequel. Ve výsledku jde především o snahu zrestartovat další velkou, uctívanou a (kdysi) velmi vlivnou značku. Silně ale pochybuju, že se to studiu povede. A akce je tu - na rozdíl od původní trilogie - vyloženě druhořadá.
    Spider-Man: Bez domova
    Spider-Man: Bez domova (2021)
    8
    Třetí Spider-Man s Tomem Hollandem předchozí dva (velmi solidní) díly konceptuálně a měřítkem s přehledem trumfuje prakticky na všech frontách. Je hodně těžké psát o filmu, jehož největší síla spočívá v divácké nejistotě, jaké postavy a herci se v něm nakonec objeví, či neobjeví. Marvel v čele s Kevinem Feigem a režisérem Jonem Wattsem tady ale každopádně vyhrál jednu ze svých dosud největších bitev. Ambice smysluplně propojit všechny tři dosavadní spidermanovské filmové série byla nadmíru riskantní, ale kupodivu se to povedlo. Bez domova dojemně a působivě završuje Hollandovu první trilogii, současně ale také chytře a s citem odkazuje k sériím s Tobeym Maguirem a Andrewem Garfieldem. Výsledkem jsou obří komiksové orgie, z nichž se spousta nerdů nepochybně posadí na zadek. Nejlepší letošní marvelovka a pravděpodobně nejlepší hrané Pavoučákovo dobrodružství od Spider-Mana 2 u mě po první projekci trochu ztrácí asi jen v jednom ohledu. Od něčeho tak epického a svým způsobem unikátního jsem očekával akci, která mě zarazí do sedačky a donutí zírat s nevěřícným úžasem. To se však (téměř) povedlo pouze souboji na mostě, zbytek (včetně velkého finále) je jen hodně solidní nadprůměr. Úchvatné frajeřinky v režii Sama Raimiho ve zmíněném Spider-Manovi 2 tak pro mě zůstávají nadále nepřekonány. Každopádně výjimečně doporučuji neodcházet před (úplným) koncem závěrečných titulků.
    Duna
    Duna (2021)
    8
    S kultovní Herbertovou ságou jsem zatím neměl tu čest a verze Davida Lynche z 80. let mi přišla regulérně hrozná (nicméně obří potenciál košatého příběhu a bohatého fikčního světa nešlo přehlédnout). Denise Villeneuvea považuji za jednoho z nejlepších současných režisérů, jenž si mě svými posledními filmy naprosto získal. A nezklamal mě ani tentokrát. Jeho pojetí Duny je totiž v dobrém slova smyslu někde úplně jinde než Lynchovo. Audiovizuální stránka je dle očekávání ohromující – zejména pak ve chvílích, kdy dojde na monumentální výjevy (záběry kosmických lodí, bojové scény) ve spojení s naprosto grandiózní burácivou hudbou Hanse Zimmera, z níž se podlamují kolena. Villeneuveův vypravěčský styl je tentokrát (vzhledem k dějově obsáhlé předloze) o něco vstřícnější než obvykle (tady si tolik nezakládá na urputně pomalém tempu a nenaplňování diváckých očekávání), takže i když film občas trochu zvolní, pořád jde o poměrně dynamickou podívanou, v níž se takřka neustále děje něco zajímavého (pro druhou polovinu to platí obzvlášť). Jen je třeba se smířit s tím, že jde pouze o část příběhu, který sám o sobě (bez případných dalších dílů) zkrátka neobstojí (podobně jako třeba Pán prstenů: Společenstvo prstenu). Navíc silně nedoporučuji chodit na 3D verzi – spousta scén se odehrává v přítmí a tomu 3D brýle opravdu nepomáhají. Pokud budete mít příležitost, zajděte do Imaxu na 2D. Tenhle formálně monstrózní spektákl si co největší plátno a co nejlepší zvuk totiž zaslouží zcela jednoznačně.
    Free Guy: Hra na hrdinu
    Free Guy: Hra na hrdinu (2021)
    6.5
    Pokud jste viděli Ready Player One a Truman Show, tohle už k ničemu nepotřebujete, protože je to o (minimálně) jeden řád horší než oba filmy (Levy se nepřekvapivě nechytá na Petera Weira, natož na Spielberga). Jako akčně-romantická komedie je to ale celkem fajn, byť spíš v jednotlivostech než jako celek. Nicméně na eRkovou verzi v podání Matthew Vaughna nebo Ilji Najšulera, která by naplno využila ten herní svět inspirovaný GTA, bych se podíval s velkou chutí.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4
    • Plakát 5+16

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4