Profilový obrázek

ZaS

Komentáře 90

Od nejnovějších
  1. Odpojit
    Odpojit (2012)
    9
    Velmi dobý film na téma... Jaké? Internet je zlo? Primárně to tak vypadá, ale když si rozeberete děj do jeho podstaty, tak se jedná pořád o to stejné co zažíváme od počátku lidstva. Podvod. Honba za mamonem. To jsou odvěké formy zla. Internet může být jen jeho nejnovějším a současně nejsilnějším nástrojem.
    Ze tří dějových linek, které se víceméně prolínají je podle mého nejzajímavější téma zneužívání mladistvých. Jednak pro závěr, který nechci spojlerovat, ale i pro poměrně kritický pohled na systém - v tomto případě zastoupený novinářkou a policisty.
    Film vřele doporučuji všem. Ty, kteří mají s počítačem "komplikovanější vztah" poučí. Počítačově gramotnější zaujme alespoň psychologie postav. Ale nenechte se ukolébat. Na CIO konferenci 24 zaznělo kromě mnoha jiných zajímavých myšlenek i jedno důležité varování - není pravda, že oběti kyberzločinů jsou nejčastěji důchodci. Nejčastěji napadenou cílovou skupinou je vysokoškolák okolo 40 let.
  2. Nech svět světem
    Nech svět světem (2023)
    0
    Velmi zajímavý film, pokud se na něj díváte jako na práci Obamů a tedy jakousi formu předvolebního počinu amerických (pseudo)demokratů. Ergo tedy něco, co je primárně určeno hlavně pro americké diváky.
    Film je plný obvyklých drobných klišé, zaměřených právě na méně chápavou část populace. Poněkud překvapivé je sdělení hlavní myšlenky hned v úvodu filmu. Zbytek je tedy logicky jen jejím rozvíjením.
    Nemá smysl rozebírat všechny nelogičnosti. To by šlo u regulérního filmu, ale ne u propagandistické agitky. Za zmínku ale stojí fakt, že určitě patří k těm dražším.
    • je dobré vědět jak elity vnímají obyčejné lidi
    • obsazení 57 leté Robertové do roli matky. Ale hlavně její iritující křečovité pohyby vydávané za tanec
  3. Ferrari
    Ferrari (2023)
    8
    Na dnešní dobu rozhodně nadprůměrný film (což není pochvala, ale povzdechnutí). Řemeslně perfektní zpracování. Herecké výkony spíše průměrné. Výrazná je pouze Penelope Cruz, naopak Adam Driver opět slabý.
  4. Napoleon
    Napoleon (2023)
    5
    Technicky není Scottovi co vytknout, ale historická přesnost dostala pěkně zabrat. Kdo konkrétně byl ten černošský generál? Kde u Slavkova je dostatečně velká plocha aby se tam topili vojáci?
  5. Úsvit
    Úsvit (2023)
    3
    Zklamání. Ze začátku to vypadalo na zajímavý film o budování Baťova impéria, ale potom se to nějak zvrhlo do témat poplatných dnešní době, které 'Baťova mládež' určitě neřešila. Škoda.
  6. Napospas osudu
    Napospas osudu (2014)
    2
    Tohle je jedna z promarněných šancí na dobrý film. Samotné téma "vyvolených" je velmi zajímavé a myslím, že pokud by si s ním pohrál někdo, kdo je schopen natočit jen trochu "přemýšlivý" film, mohla by z toho klidně být podívaná roku. Alespoň pro ty duchovněji založené.
    Takhle to bohužel skončilo jako obvykle - prvoplánový akční film, který míchá nestravitelný guláš z moderních společenských klišé, mizerných hereckých výkonů, stupidního scénáře, nutícího hlavní hrdiny jednat zkratkovitě a nelogicky, a naprosto mizerné gradace děje, který namísto katarze, končí pouze smutným povzechem "to byla zase holywoodská blbost"
  7. Princ Mamánek
    Princ Mamánek (2022)
    9
    Jeden z velkých letošních zážitků. O to silnější, že byl nečekaný. Ale to je tím matoucím označením 'pohádka' a názvem samotným, který evokuje nějakou infantilní taškařici. Technicky to možná rysy pohádky má, ale fakticky je to spíše bajka. Nebo filosofická úvaha na téma život/smrt/dospívání. Rozhodně to není pro kategorii 15-. Z Javorského v podobě ducha musí být chudáci děti víc vyděšení než ze Schmitzera v Kytici. Každopádně do výčtu kategorií bych zařadil výraz 'mysteiózní' a dal ho daleko před pohádku. Ideálně na začátek.
    Každopádně Budařovi gratuluji k perfektnímu filmu.
  8. Jagna
    Jagna (2023)
    6
    Po 'Vincentovi' trochu zklamání. Umělecký dojem opět vysoký, ale děj už příliš naturalistický. Je to zřejmě dané předlohou ale mám dojem, že tvůrci Jagny oproti Reymontovi ještě trochu přitvrdili. Zbytečně.
  9. Tři přání pro Popelku
    Tři přání pro Popelku (2021)
    0
    Filmová pohroma. Tak to dopadne, když chce někdo natočit remake uznávané klasiky aníž by měl zlomek talentu původních tvůrců. Za tohle je jediný trest - zápis na blacklist jelit.
  10. Princezna nevěsta
    Princezna nevěsta (1987)
    6
    Celkem primitivní děj. Místy má sice dobré dialogy, ale to, co mě zaujalo hlavně je inspektor Colombo jako čtenář a muzika od Marka Knopflera
  11. Legenda jménem T-34
    Legenda jménem T-34 (2018)
    8
    Souhlasím s Petem, že je to nejlepší reklama na World of Tanks jakou jsem viděl. :-) Dějově jednoduché a předvídatelné, nicméně vizuálně velmi dobré. 7 bodů plus jeden za krásné záběry krajiny :-)
  12. Zabiják
    Zabiják (2023)
    3
    Další variace na Leona, která mu nesahá ani po kotníky. Důvodem je zjevně komixová předloha, která svou zkratkovitostí přdurčuje děj a oslovit může leda tak teenagery. Hrdina ze sebe sype moudra s kadencí kulometu, nicméně naplňovat se mu je nějak nedaří. Bodejť by ano - většina z nich jsou bláboly ze školení na rozvoj osobnosti.
    Je to slabé; tři body jsem dal jen za Fassbendera a za scénu s puškohledem, která je zjevnou reminiscencí na Tři dny Kondora.
  13. Chlast
    Chlast (2020)
    7
    Jeden z mála lepších dánských filmů. Zajímavá úvaha o dobrém sluhovi ale špatném pánu.
  14. O kuřatech a lidech
    O kuřatech a lidech (2015)
    2
    Jakkoliv chápu, že jde o nadsázku, musím konstatovat, že děj je naprosto stupidní. Komediálních prvků je tam jen pár a místo označení "černá komedie" bych použil spíše "morbidní humor".
  15. Avatar: The Way of Water
    Avatar: The Way of Water (2022)
    3
    Vizuálně 10, obsahově 0. Takže průměr 5 bodů. Z toho ale strhávám 1 bod za přehnanou délku a 1 za mizerné herecké výkony. Takže ve finále za 3 body. Vyjádřeno v prosté řeči - je to slátanina. Celkově vzato jde o potvrzení, ža dvakrát do stejné řeky vstoupit nelze. Obzvláště pokud scénárista nevymyslí něco zásadně nového. A to nejen že nevymyslel, ale ještě ztropil tak špatný děj, že i hodně velký fanda sci-fi musí kroutit hlavou.
  16. Absurdistán
    Absurdistán (2006)
    0
    Naprostá stupidita. Nejen že děj postrádá jakékoliv reálné body, které by ději daly alespoň nějaké zdání pravděpodobnosti, ale není ani vtipný, ani hrozivý. Není prostě o ničem. Jediný prvek který by splňoval je absurdita. Navíc se ohání už klasickou myšlenkou světových eugeniků, že na světě je příliš mnoho blbů z nižších tříd, kteří likvidují společnost. Realita je bohužel přesně opačná. Blbce vytváří systém, podporující degradaci vzdělání, aby mohl masy lidí snáz ovládat.
  17. Strážci Galaxie: Volume 3
    Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
    3
    Pro mě velké zklamání. Že je kvalita sestupná je logické a očekával jsem to, ale že to půjde tak moc dolů mě překvapilo. Žádné zapamatovatelné, natožpak vtipné hlášky. Playlist už je zdá se taky vyčerpaný a o ději raději nemluvím.
  18. Anna
    Anna (2019)
    3
    Prokletím talentovaných filmařů, kterým na stará kolena dojdou nápady jsou jejich mladické trháky. Besson to v Anně potvrdil do posledního písmene. Vzal vynikající Nikitu, zbavil ji všeho, co ji dělalo jedinečnou a přenesl ji do Moskvy před perestrojkou. Nemá smysl varovat před spoilery - kdo viděl Nikitu, viděl i Annu. Liší se kulisy, ale podstata je naprosto totožná. Přesto ale Anna tvoří pravý opak Nikity. Zatímco příběh feťačky, která dostane druhou šanci byl logický a lidský, její remake je jen pozlátko a lež. Vizuální umělá bublina bez jakékoliv známky člověka. Skutečně někdo může věřit příběhu, kde modelka s typicky anorektickou postavou zlikviduje v rámci své "agentské maturity" desítky hromotluků a to z velké části holýma rukama? Když to srovnáte se zkouškou, kterou podstoupí Nikita, pochopíte proč je jeden film kultovní a druhý propadák. Besson nejen že nevstoupil znovu do stejné řeky, ale s tímhle dílkem sebou plácl doprostřed bažiny průměrnosti. Řemeslně je film sice natočený dobře, ale chybí mu dotek geniality. Co bych u jiného hodnotil 5 hvězdami, hodnotím u Bessona třemi - jednu ubírám za vykrádáni sebe sama a druhou za stupidní klišé kdekoliv, kde popisuje něco ruského.
  19. Čachtická paní
    Čachtická paní (2009)
    1
    Asi každý kdo zpracoval téma Čachtické paní promítl do děje své ego. Julie Delpy není vjímkou. Bohužel jediné co ji na smutném příběhu zajímá jsou city stárnoucí ženy. Logickým výsledkem je kombinace červené knihovny s laciným hororem. Historie tvoří jen nepodstatnou kulisu, kterou si upraví tak jak potřebuje. Poznámka in margo - je s podivem kolik lidí mělo potřebu zvěčnit v uměleckém díle historii masové vražedkyně. Přes dvacet filmů za posledních padesát let. K tomu šest knih a dokonce tři opery. Pro současné umění to není moc dobrá vizitka.
  20. Dobré ráno, Brno!
    Dobré ráno, Brno! (2023)
    10
    Nemám rád seriály, nicméně z každého pravidla existují vyjímky. Tohle jsem vysledoval na doporučení z více stran a nelitoval jsem. Chvílemi až absurdní humor ovšem přesně dle mého vkusu. Vynikající výkony herců. Perfektní muzika... a Brno.
  21. Dotek medúzy
    Dotek medúzy (1978)
    8
    Tenhle film jsem viděl ještě jako kluk a silně na mě zapůsobil. V době vzniku přinesl téma (alespoň u nás) příliš nepublikované. S více než čtyřicetiletým odstupem musím konstatovat, že pořád má čím zaujmout.
  22. Bohéma
    Bohéma (2017)
    7
    Seriál je sice zatížen obvyklými současnými floskulemi, paradoxně ale v tomto případě sám dokládá své vyznění. Nejen herci, ale v širším měřítku všichni tvůrci (a úměrně svému platu a postavení vlastně všichni lidé) jsou součástí každého režimu a musí se více či méně přizpůsobit době. Je na nich samých jestli zvolí cestu "více" nebo "méně". Nicméně si cením, že v dnešní, bohužel opět silně ideologicky zatížené době, natočil někdo poměrně věrohodný pohled na tehdejší dobu. Tím spíše pokud jde o produkci ČT, která je dnes ve stavu silně připomínajícím právě Barrandov padesátých let.
  23. Červená světla
    Červená světla (2012)
    4
    Zpočátku film aspiruje na velký zážitek - jak tématem, tak i obsazením. Bohužel velmi rychle začne sklouzávat k obvyklým klišé a od druhé poloviny je spíše nudný. Záverečné scény jsou už jen potvrzením faktu, že film je kulantně řečeno 'nevyhraněný'. Polopatě: je to o ničem :-) Za mě velké zklamání.
  24. Poslední bohatýr: Kořen zla
    Poslední bohatýr: Kořen zla (2021)
    9
    Kombinace ruských pohádek a moderního světa si zjevně našla svoje diváky a tak se dočkala druhého pokračování. Princip zůstává - nikdy nekončící boj dobra se zlem, kde každý používá své metody; Finist sílu a odvahu, Ivan moderní triky. Mám dojem, že trochu ubylo humoru a přibylo odkazů na současnou ruskou kulturu. Překvapivá je opět spoluúčast Disney, která se ale projevila jen úvodním "zámeckým" logem (vylepšeným o typicky ruskou chaloupku na muří nožce) a jednou narážkou na feminismus. Ostatně nijak zvlášť podařenou.
  25. Tisícročná včela
    Tisícročná včela (1983)
    8
    Včela je velmi poetická a zároveň silně symbolická, což znamená, že hodnotit film z hlediska logiky/děje nedává smysl. Je sice možné konstatovat, že jde o kroniku jednoho rodu, ale to opravdu není to nejdůležitější. Spíše bych se zaměřil čistě na pocitovou stránku; z té je (podle mě) opravdu Včela jedním z nejlepších Jakubiskových filmů, popisující především historický zlom mezi dvěma epochami. Právě to mu dnes dává nečekaně aktuální vyznění.
  26. Jan Žižka
    Jan Žižka (2022)
    5
    Hodnotit historickou stránku filmu je naprosto zbytečné. Autoři sami uvádí, že film je Žižkovým životem jen inspirován. Dodal bych že inspirován opravdu jen velmi volně. Takže ve skutečnosti hodnotíme pouze děj a triky. Děj je nevárazný a ve výsledku i nedůležitý. Naopak zvládnutí vizuální stránky je perfektní, což je - vzhledem k poměrně velkému rozpočtu - vcelku pochopitelné. Suma sumárum - jednou se to vidět dá, ale podruhé už se k tomu nevrátíte.
  27. Bistro Ramen
    Bistro Ramen (2018)
    9
    Nejsem příznivcem asijské kinematografie, ale tenhle příběh o hledání ztraceného času patří mezi těch pár vyjímek, které za vidění rozhodně stojí. Na pozadí osobní historie hlavního hrdiny, respektive jeho rodiny, se dozvíte hodně i obecně o vztazích číňanů a japonců a pokud vás historie nezaujme, tak alespoň vše o vaření ramenu.
  28. Fahrenheit 9/11
    Fahrenheit 9/11 (2004)
    9
    Tenhle dokument mě zaujal už v době vzniku. Teď jsem se na něj podíval znovu a nestačil jsem žasnout kolik komentářů je nadčasových a platí dnes možná i víc než tehdy. Velmi krásně to vystihuje konstatování mladého Bushe v duchu "Je dobré když máte taťku v Bílém domě". Myslím, že Hunter Biden by to taky podepsal. Paradoxní ovšem je, že ve své době šlo v druhém plánu o volební agitku demokratů. Dnes jsou demokraté u moci a situace v Moorem kritizovaných oblastech je ještě daleko horší než za Bushe. Je tedy očividné, že na americkou politiku nemá výsledek voleb ani nejmenší vliv.
  29. Bílý šum
    Bílý šum (2022)
    2.5
    Z uvedených kategorií to nejvíce splňuje definici komedie. Jak ale označit komedii, kde se v podstatě nezasmějete? Špatá komedie? Sžíravá satira moderního světa? To druhé je asi přesnější. Rozhodně se autorovi nedá upřít určitá originalita. Obzvláště závěrečná scéna je v tomto směru velmi výstižná. Pokud vás film zaujal v souvislosti se současnou ekologickou katastrofou v Ohiu, tak vězte, že tento motiv je pouze okrajový a podobnost na hony vzdálená.