Georgino

109

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Česká republika



    S láskou Vincent
    S láskou Vincent (2017)
    10
    Jsem velkým fandou Vincenta Van Gogha a tenhle film je pro mě něco jako je pro malé dítě vytoužené autíčko pod stromečkem. Život Van Gogha byl neskutečný a já jen doufám, že se jednou dočkáme nějakého velkolepého životopisného filmu, který Vincentův příběh odvypráví v celé jeho velikosti. S láskou Vincent se zaměřuje na dobu před jeho smrtí a forma, jakou tvůrci zvolili, je prostě jedním slovem parádní. Obrazy Van Gogha ožívají před očima a divák se nestačí kochat tou nádherou. Navíc tvůrci nemysleli jen na formu, ale dali si záležet i na obsahu, a tak skoro až detektivní příběh nenechá diváka nudit se. Moc jsem si film užil a rád se k němu budu vracet.
    Národní třída
    Národní třída (2019)
    7
    Spisovatel Jaroslav Rudiš patří k mým nejoblíbenějším českým autorům a jeho Národní třídu považuji za jeho nejlepší knihu. Takže natěšenost na film byla obrovská. A mé očekávání se splnila jen napůl. Stále tu jsou skvěle napsané dialogy i výborní herci (zejména Čermák si Vandama užívá, hodně se mi líbila i Katka Janečková v roli Lucky), ale to kouzlo a atmosféra knihy tam prostě není. Navíc nevím co je to za českou specialitu, ale my prostě neumíme dělat konce. Ten závěr mě vážně zklamal. Plusové body ale film získává za to, že to není typická česká komedie, kterých se točí u nás hafo.
    Nabarvené ptáče
    Nabarvené ptáče (2019)
    7
    Je strašně těžké tento film hodnotit. Nejdříve jsem přečetl knihu a ta se mi vůbec nelíbila. Autor si jen lebedil v násilí a zapomínal na to, že by kniha měla mít nějaký děj. Navíc stále se opakující motiv toho, že chlapec přijde do nové chalupy, tam mu někdo šíleně a často dost nechutně ubližuje, aby pak chlapec utekl a vydal se do další chalupy, kde se mu dějí další strašné věci, mě neskutečně nudil. Jenže film nelze tak snadno odsoudit jako knihu z jednoho prostého důvodu: na české poměry se jedná o řemeslně krásnou práci. Kamera Vladimíra Smutného je neskutečná a právě kochání se jednotlivými záběry mi nedovolilo, abych se v kině nudil, jako u čtení knihy. Bravurní práci odvedli i zvukaři, herci, architekt a především Václav Marhoul jakožto producent, který tenhle náročný projekt dal dohromady. Po filmařské stránce je to prostě nádhera, po obsahové však nuda. Ten rozpor je fakt velký a o to obtížnější je hodnocení. Nakonec dávám 70%.
    Koruna
    Koruna (2016)
    10
    Znělka seriálu nám v detajlech ukazuje vybroušené diamanty na královské koruně a přesně takový je i samotný seriál - dokonalý vybroušený klenot. Každá složka, od rekvizit, kostýmů, výpravy, hudby, herců, až po samotný scénář, je dokonalá. Právě scénář je alfou a omegou téhle pozoruhodné série a klobouk dolů před Peterem Morganem, protože jeho dialogy a dramatické vystavění každé epizody jsou obdivuhodné. Po herecké stránce se jedná o první ligu, které vládne v každém gestu i slovu naprosto přesvědčivá Claire Foy. Za mě osobně je The Crown momentálně to nejlepší, co na poli filmů a seriálů vzniká a sám jsem zvědavý, jak se nové herecké osazenstvo ve třetí řadě srovná s nastavenou laťkou, která ční zatraceně vysoko.
    Ženy v běhu
    Ženy v běhu (2019)
    8
    Tenhle film mě vůbec nelákal, protože jsem se bál, že je to další stupidní romantická komedie, s kterými se v posledních letech roztrhl pytel. Moji rodiče ale chtěly film vidět a tak mě přemluvily, abych šel s nimi do kina. A musím říct, že jsem byl opravdu mile překvapen, jak skvělou komedií Ženy v běhu jsou. Od začátku do konce jsem se skvěle bavil a obdivoval režisérův cit pro komediální timing a skvělé vedení herců. Tu obrovskou návštěvnost si Ženy v běhu stoprocentně zaslouží, protože tady vznikla další česká komediální klasika, která se jen tak neomrzí.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci