r.tec

Komentáře 10

Od nejnovějších
  1. X-Men: Budoucí minulost
    X-Men: Budoucí minulost (2014)
    8.5
    Uznávám jisté objektivní nedostatky z hlediska profilace postav a jejich vzájemných interakcí, kdy ne vždy je přesvědčivě osvětleno, proč někdo dělá, to co dělá. Film ale dokáže být dostatečně zábavný, napínavý a strhující, že jsem se nad podobnými výtkami začal zamýšlet až po příchodu z kina. V kinosále výborná nerušená zábava. Zkrátka velmi příjemně strávený čas se starými (i novými) známými, potěšil áháesácký Evan Peters coby Quicksilver, toho tam mohlo být klidně víc, scény s ním mají nadhled a vtip. Celkově jsem se bavil víc než u (imho) přechválené First Class.
  2. Deadpool
    Deadpool (2016)
    9
    Komiksová špička, která svým meta humorným přístupem bortí veškeré žánrové předsudky a vyčnívá jako jedinečný zážitek nejen mezi komiksovými adaptacemi, ale mezi filmy všeobecně. Na Deadpoolovi je ohromně vidět, že jde o vysněný projekt mnoha zúčastněných, neboť je na něm patrná promyšlenost a láska k prezentovanému materiálu. Snímek funguje jako vtipný pohled na komiksový žánr prezentující se trefným a extrémně vtipným humorem, který málokdy šlápne vedle. Velkou část příběhu a hrdinovu motivaci tvoří láska a jakkoliv jsou vztahy v komiksových filmech často zbytečné a nepovedené, v Deadpoolovi jde o výrazný prvek, který funguje skvěle. Ryan Reynolds se narodil ke ztvárnění této role a já nemám snad jedinou špatnou věc, kterou bych o tomto filmu mohl říct. Jde podle mého o nejuniverzálnější komiksový snímek, který svým pohotovým a funkčním humorem zaujme i lidi, kteří by normálně o tento žánr nezavadili.
  3. Deadpool 2
    Deadpool 2 (2018)
    9
    Tak první díl byla povinnost. Byla jsem dávno fanoušek komiksového Deadpoola. Líbilo se mi to a tak. Ale dvojka. Tak jako jsem si u Avengers: Infinity wars říkala, "ať to nekončí", tak tady jsem si říkala: "TO JE PROSTĚ PORNOOOOOOOO". Ryan Reynolds je prostě Deadpool! Zatímco mezititulkové scény mě prostě dostaly, přeci jen mě u tohoto filmu něco zklamalo. Ne, nemyslím to, že by Cabel měl být vyšší nebo, že by Domino neměla být černoška, ale to, že chyběla potitulková scéna! :-D Prostě ten film žeru!
  4. Iron Man 3
    Iron Man 3 (2013)
    9
    Black je nepochybně lepší než Favreau, přesto nepřinesl žádoucí změnu, spíš o něco vylepšil status quo. Na jednu stranu jsem zklamaný, na druhou jde o poctivý blockbuster s charismatickým hrdinou, konečně ne jen "dostačující minimum", jak jsem byl u série zvyklý. Hlavně jsem vděčný, že Marvel ani tentokrát zcela nepodlehl nolanofílii. Nejvíc mě bavilo, jak okázale Black kašlal na nějaké zákony fyziky, logiky a vlastně všeho...
  5. Iron Man 2
    Iron Man 2 (2010)
    7.5
    S dabingem utrpení, v originále... vcelku slušná zábava. Ukecanost mi nevadí, protože když se Downey a spol. rozjedou, jsou jednoduše k nezastavení, mezi Pepper a Tonym to stále jiskří a Sam Rockwell (s tradičním tanečkem) vykouzlí nejeden úsměv na tváři. Jen ta akce by si zasloužila větší péči, a obávám se, že příště už za ni budu Favreauovi silně strhávat body. Ne že by ji špatně komponoval, anebo si neuměl pohlídat její smysl a triky (vadily mi snad jen formule), jen ji neumí vůbec prodat způsobem, který by mě trochu zaujal. Prostě tu hromada CGI lítá vzduchem, v pozadí vybuchuje všechno možné, a mně je to úplně jedno, protože se v záběru ani na vteřinu neukáže kamarádka dynamika, aby dodala potřebný říz. Iron Man 2 nenudí, jen je zjevné, že se Favreau pokouší vydat jinou cestou, než na kterou jsou všichni zvyklí, a ne každý je ochotný mu volbu "ukecaného blockbusteru" bezezbytku baštit. Prozatím zůstávám na jeho straně, ale nepopírám, že mě na IM2 nejvíc baví odkazy na Avengers a za největšího borce považuji agenta Coulsona.
  6. Iron Man
    Iron Man (2008)
    8.5
    Až príliš obyčajný, no kvalitne podaný komiksový origin a nič nekaziaci Favreau na režisérskom poste versus skvelý casting na čele s dokonalým Robertom Downeym Jr. Ale našliapnuté bolo na viac, dej je až príliš priamočiary a aj súboj "gigantov" v závere, ktorý mal byť čerešničkou na torte v kontexte s tým najlepším z komiksovej tvorby, pôsobí až príliš jednoducho. To akým spôsobom ale dokáže Downey tiahnuť celý film je až obdivuhodné, do budúcna by som si ale i tak želal viac a to aj po stránke soundtracku, po skončení si totiž len ťažko vybavíte čo i len jeden skutočne zaujímavý hudobný motív.
  7. Strážci Galaxie 2
    Strážci Galaxie 2 (2017)
    8.5
    Marvel si na přelomu druhé a třetí fáze svého nezměrného univerza pojistil svůj standard. Sólovky mají svoji sílu, humor a jasný cíl, týmovky pak jdou ambicemi o něco výš a hrdinové se v nich vypořádají s obecnějším problémem, který trápí celou společnost. A do toho si přijdou Strážci galaxie, všechno rozbourají a svou odtržeností od ostatního dění zase zvítězí. Nevím, jak to James Gunn dělá, ale ať chtěli fanoušci cokoli, on snad dokáže uspokojit každého. Týmová práce, hašteření mezi Strážci, silné příběhy jednotlivců, jedinečný nepřítel, změny stran, rozvoj známých vedlejších postav, dojemné katarze a na pozadí toho všeho opět i originální a neoposlouchatelný písničkový soundtrack, dokonale podporující vtípky jako od správného zastydlého puberťáka. Za překvapivě velký risk považuji změnu nálady při finálním boji, protože v prvním dílu se i v těch nejdramatičtějších chvílích hláškovalo a vůbec všelijak blblo, zatímco teď se atmosféra v kritickém bodě přece jen na slušnou dobu zmrazí. Právě tady série do jisté míry dospívá a příště bude muset přijít s něčím novým. Jedna konkrétní potitulková scéna ale naznačuje, že to nebude problém. Velké díky za tenhle ohňostroj nápadů, který ani na minutu neustává.
  8. Kill Bill 2
    Kill Bill 2 (2004)
    8.5
    Druhý díl je výrazně lepší než jeho předchůdce. Lepší atmosféra, chytré dialogy s pointou, emoce, motivace postav, prostě drámo jek se sluší a patří. Velmi dobrý film se spoustou černého humoru, který však absolutně neladí se svým předchůdcem, jenž vypadá spíš jen jako nudný, prázdný trailer na díl druhý. Takto vznikl značně rozpačitý flák, jehož části k sobě vůbec nesednou - a dokonce, dovolím si tvrdit, jsou určeny pro docela odlišný druh diváka. Paskvil, který svým roztržením hodně utrpěl. Jako dvou a půl hodinový film by obstál mnohem líp. PS: A kde je vlastně ten Tarantinem slibovaný nejlepší akční film všech dob?:-))
  9. Kill Bill
    Kill Bill (2003)
    6.5
    Můj první dojem z Kill Billa nebyl nijak valný. Onehdy jsem se tu rozepsal o tom, jak půjde hodnocení dolů, až se na film s odstupem let budou lidé dívat střílzlivě bez vší té promotion. A ejhle je to přesně naopak. Jsem to já, kdo nyní považuje po desítkách shlédnutých klasických samurajských filmů jímž je tento poctou, kdo musí změnit hodnocení a přiznat, že se hrubě neterfil. I ve světle koncepcí zcela odlišné dvojky, kdy je Tarantinův celkový záměr čitelnější, hodnotím plným počtem, protože Kill Bill je skvělá zábava a úžasná pocta japonským oldschoolovým řežbám a anime, kterou ale asi dokáže docenit jen někdo kdo již má něco nakoukáno.
  10. Počátek
    Počátek (2010)
    9.5
    Jde vo to Nolane, teď jsi celkem dobrej, ale Počátek naznačil, že tvý schopnosti vyprávět strhující příběh nejsou nekonečný. To je hold podělanej život. S tím se budeš muset, bejku, holt ňák smířit. Víš, filmařská branže je narvaná naivníma kreténema co si myslej, že s každým dalším natočeným filmem budou zrát jako víno. Jenže víno se často mění na vocet. Filmem Počátek si se už dostal ke špici, ale ne na ní. A jestli si na ni chtěl, měl jsi do filmu dát emoce. „Jen“ strhující obrazový kouzelnictví a myšlenkově úžasný příběh na absolutní filmařskou špici totiž nestačí, ale ser na to, i tak si natočil parádní biják, že kterého jdou diváci už v prvních minutách na prdel. A až se za rok budeš válet v Karibiku s holkama jménem Tifany a Amber, pít piňacoládu, přepočítávat zisky z Počátku a v tvým prezidentským apartmá bude zářit plešounek jménem Oscar, myslím, že budeš celkem spokojenej parchant, přesně jako já při sledování tvýho bijáku.