Profilový obrázek

jarv

Jiří Kotek
2 949
100. TopUživatel

Někdo, kdo pouze rád zhlédne všechny možné přínosy do světa kinematografie.

Ústecký, Teplice, Česká republika



    Fantastická zvířata a kde je najít
    Fantastická zvířata a kde je najít (2016)
    8
    Nový príběh od J. K. Rowlingové dostál očekávání. Děj opět plný klíčových věcí, které do sebe na konci zapadají a nápady nemizí. Pravda, to obsazení mohlo být ještě trochu bohatší, a také mi chyběla celá řada postav z Harryho Pottera, které v této době už musely existovat, i třeba v mladším věku, ale ve finále jsou jen zmíněny. Eddie Redmayne jako Newt Scamander mi byl svým způsobem sympatičtější než Radcliffův Potter hlavně v tom, že byl celkově praktičtější a magii ovládal na lepší úrovni. U Harryho se vždy zdálo podivné, že po šesti letech v Bradavicích se při boji zmohl jen na zaklínadlo "mdloby na tebe" snad z prvního ročníku. Tento problém Newt nemá a hází zajímavá zaklínadla s přehledem Bradavického profesora. Colin Farrell ucházející, jen by si zasloužil více prostoru, Ezra Miller překvapující, a zdaleka největším potěšením je samotný Johnny Depp, který sice vůbec nic nepředvede, ale vidina toho, že bude v příštích dílech hrát mnohem větší zápornou roli, je vynikající. S takovým představitelem má Grindelwald velkou šanci stát se černokněžníkem velkého formátu, přesně jak tvůrci slibují. Voldemorta v něm nevidím, zato velkou hrozbu ano. Jen tak mimochodem, hodně akce se nedočkáte, tím méně té s hůlkami, jenže o ni zde ani tak nejde. Film staví na komické a milé akci, v níž Newt odchytává svá stvoření.
    • praktičtější hlavní hrdina (v porovnání s Potterem)
    • minimum známějších postav
    Lék na život
    Lék na život (2016)
    8
    Solidní thriller, který svým rozuzlením dokáže skutečně překvapit, nebo přinejmenším potěšit. V mém případě bohužel to druhé, jelikož jsem ten závěr tak nějak tušil. Dane DeHaan je srovnáván s Leonardem DiCapriem, možná právě kvůli tomu, že i on velmi často drží na svém hereckém výkonu filmy dlouhé přes dvě a půl hodiny. K tomu mohu říci pouze to, že Dane není takové eso, ale určitě mu nedělá žádný problém zůstat v takové úloze dostatečně zajímavý až do konce, jelikož od Kroniky a druhého Amazing Spider-Mana víme, že Dane prostě hrát umí. Spíše mě podivil zbytek obsazení, z něhož výrazně vyčuhuje pouze známější Jason Isaacs, ostatní herce příliš často nikde neuvidíte. Takový promyšlený thriller by si zřejmě zasloužil vyšší hereckou ligu, podobně jako třeba nově chystaná Vražda v Orient Expresu s Kennethem Brannaghem. Přesto se skláním zdejšímu napětí, které je poctivě vygradované. Stopáž se zdá být přemrštěná a několik scén bych také skutečně zkrátil, ale nemění to nic na faktu, že jsem se nezačal nudit.
    • kvalitní hlavní představitel
    • zajímavá zápletka a rozuzlení
    • minimum známých herců
    Star Wars: Síla se probouzí
    Star Wars: Síla se probouzí (2015)
    9
    Start nové trilogie se soustředí především na odkaz k té staré. Han Solo (Harrison Ford) se zhostil největší role ze staré party, což potěší, jelikož právě on byl a stále je tím nejkomičtějším kořením filmu, přesto není úplně nejhlavnější. Dá se říci, že se stal perfektním pojítkem se starou trilogií. SPOILER!: Konec jeho úlohy však hodně zamrzí. KONEC SPOILERU. Těmi skutečně titulními a nejklíčovějšími hrdiny jsou nováčci Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) a padouch Kylo Ren (Adam Driver). Leia Organa (Carrie Fisher) byla tentokrát odsunuta na vedlejší kolej a k dobru jí přidává hlavně fakt, že má ve filmu svou silnou podstatu stejně tak jako Han. Z blasteru si ale nevystřelí. Její role je čistě o dialozích. Podobně, ale překvapivě hodně důležitě a více akčněji, je na tom i nováček Poe Dameron (Oscar Isaac). Luke Skywalker (Mark Hamill) se objeví až v samotném závěru. Jeho roli bych nazval "hlavní cameo", jelikož především o něm značná část filmu pojednává, a také se tím dá vysvětlit přítomnost Markova jména v titulcích hned na druhém místě. Do toho se občas mihne Andy Serkis jako Snoke a jednou Max von Sydow, vypomáhá Peter Mayhew coby Chewbacca, moudře radí Maz Kanata (Lupita Nyong´o), robotů C-3PO a R2-D2 je však strašně málo. Děj napodobuje epizodu IV, což má své klady i zápory, akční sekvence úchvatné, soubojů se světelnými meči minimum, ale zato působivě napínavé a celková kvalitní práce je znát. J. J. Abrams se osvědčil už u Star Treku.
    • odkaz na starou trilogii
    • Harrison Ford opět v hlavní roli
    • nevyzpytatelný záporný hrdina
    • minimální úloha pro Marka Hamilla, C-3PO a R2-D2
    Captain America: Návrat prvního Avengera
    Captain America: Návrat prvního Avengera (2014)
    8
    Captain se vrací a nutno podotknout, že ve velkém. Přitáhl s sebou několik hrdinů z Avengers (Black Widow, Nick Fury) a také zcela nové zajímavé postavy (Falcon, Alexander Pierce), nesmím opomenout ani figurky z prvního filmu (Bucky alias Winter Soldier), jimž dává dostatek potřebného prostoru. Příběh dělá poctu starým akčním špionážním dobrodružstvím, která částečně napodobuje. Nechybí ultimátně provedená akce.
    • fyzická akce
    • odkaz na staré filmy
    • návaznost na ostatní marvelovské snímky
    • poutavý děj, zápletka
    • skvělá hudba
    • nepřítomnost Hawkeye
    Captain America: Občanská válka
    Captain America: Občanská válka (2016)
    8.5
    V tomto snímku je tolik hrdinů, že jej prostě nelze označit jako samostatný film. Název nese Captainovu přezdívku a dává mu právě kvůli tomu nejvíce prostoru, ale čistě jeho příběh to není. Dá se říci, že skrz něho se děj z největší části odvypráví. Jinak dostávají největší úlohu (kromě Captaina) Iron Man a Winter Soldier. Zbytek postav je vedlejších, přesto jsou tací, kterým se věnuje více - Black Widow, Falcon, Black Panther, Baron Zemo, Scarlet Witch a dejme tomu Vision. Spider-Man se nachází těsně na pomezí, kdy sice má několik osobnějších scének, ale figuruje pouze v pár částech. Ostatní postavy (War Machine, Hawkeye, Ant-Man, Sharon Carter, Thaddeus Ross, Crossbones či Everett Ross) jsou spíše doplňky, z nichž někteří mají to štěstí, že je jejich role alespoň klíčovější. Co se však musí nechat, každý dostane možnost něco pěkného provést. Akce opět hodně fyzická stejně jako minule, ale díky velkému počtu figur mnohem využitelnější, nápaditější a komičtější. Děj možná nejsilnější ze všech dílů, přilepšovalo to tvrdé finále.
    • přítomnost téměř všech členů Avengers
    • každá postava dostává nějaký prostor
    • komická a nápaditá občanská válka
    • místy napínavější děj
    • perfektní návaznost na marvelovské příběhy
    • kostýmy
    • Hawkeye, Ant-Man a Crossbones odsunuti až na příliš vedlejší kolej

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci